FUNDERAR DU ÖVER DITT DIGITALA BETEENDE?

Du borde. På nätet finns det en enorm mängd information om dina rörelser. Gå till Digiprofiltestet och testa hurudan digital typ du är.

Har du redan tagit reda på din egen digitala profil? Bra!

Vi har samlat ihop de viktigaste tipsen och svaren på de svåraste frågorna. Du kan också se olika alternativ för digitala profiler och kolla de rätta svaren på frågor om din kännedom i dataekonomi.

Kuvituskuva: eläinhahmoja ja isoja kysymysmerkkejä
artiklar

Digiprofiltest – FAQ

Kuvituskuva: kädessä kännykkä, jossa eläimen kuva sekä kaksi muuta eläinhahmokuvaa
artiklar

Digiprofiltest – Profiler

Kuvituskuva: pöllö lukee kirjaa, jonka kannessa lukee kaikki vinkit.
artiklar

Tips för att skydda integritet i den digitala miljön

Digi kartläggning

Sitras utredning av det digitala spåret hur individuella data förmedlades mellan digitala tjänster.

Illustration: En flicka som tittar på ett kex.
nyheter

Sitras färska kartläggning belyser den dolda användningen av data som samlats in om oss

Data collected about people is hidden in complex networks.
artiklar

Den data som samlas in om oss sjunker in i komplicerade nätverk

nyheter

Respekt för integritet blir en konkurrensfördel och en del av företagsansvaret

Vad handlar det om?

När en person använder olika digitala tjänster och anordningar lämnar han eller hon ett spår efter sig, dvs. data. Det är dock svårt för en individ att uppfatta flödet av sina personliga data i digitala tjänster.

Få en inblick i dataekonomin genom följande kort video:

You need to accept marketing-cookies to watch this video

Open cookie settings

Vad gör vi?

Med sex testpersoner har Sitra tagit reda på vilka data om oss som samlas då vi använder digitala tjänster och hur vår data används. Preliminära resultaten (på finska, publiceras på svenska i februari) för den fortsatta digitala utredningen publicerades den 28.1.2020 på Sitras evenemang Var är min data? Medborgarens digitala spår som ordnades på den internationella dataskyddsdagen, och som kan ses även som videoinspelning (delvis på finska och delvis på engelska).

Vi skapade ett digiprofiltest för att kunna hjälpa dig att bli medveten om ditt eget digitala beteende samt om dina möjligheter att påverka användningen av den data som samlas in om dig.

Testet för den digitala profilen har tagits fram som en del av Sitras projekt IHAN – Rättvis dataekonomi. Målet med projektet är att återupprätta förtroendet för digitala tjänster. En rättvis dataekonomi ger konsumenterna större möjligheter att bestämma vem som samlar in information om dem. Konsumenterna får också större möjligheter att bestämma när, på vilket sätt och i vilka syften denna information används. I praktiken syns detta i form av nya tjänster som produceras på ett transparent sätt och som en bättre digital vardag.

Vem medverkar?

Vi gjorde upp frågorna till det digitala profiltestet i samarbete med specialister på digitalt beteende och dataekonomi. I detta arbete hade vi Uleåborgs universitet och Copenhagen University of Technology som samarbetspartner.

I arbetet med att utforma frågorna till testet medverkade Sitras experter, Uleåborgs universitet, Copenhagen University of Technology, TIEKE Utvecklingscentralen för Informationssamhället, TEK Tekniikan Akateemiset och MyData Global. För testets tekniska och visuella utförande ansvarar Frantic Oy.

Kontakt oss

personer
Riitta Vänskä
personer
Maria Jalavisto
personer
Mira Nupponen

Vad handlar det om?