POHDITKO DIGI­KÄYTTÄYTYMISTÄSI?

Syytä olisi. Liikkeistäsi verkossa kertyy lukematon määrä tietoa. Siirry Digiprofiilitestiin ja testaa, millainen digityyppi olet!

Selvititkö jo oman digiprofiilisi? Hyvä!

Kokosimme sinulle tärkeimmät vinkit ja vastauksia pulmallisiin kysymyksiin. Voit myös tarkastella eri digiprofiilivaihtoehtoja ja kurkata oikeat vastaukset datataloustietoisuutta kartoittaviin kysymyksiin.

Digijälkiselvitys

Selvityksessä seurattiin kuuden testihenkilön avulla yksilödatan kulkua. Tutustu tuloksiin.

Mistä on kyse?

Erilaisten digitaalisten palvelujen ja laitteiden käyttö tuottavat yksilöstä jäljen eli dataa. Yksilön on kuitenkin vaikea hahmottaa henkilökohtaisen datansa kulkua digitaalisissa palveluissa.

Tutustu datatalouteen yhden esimerkin kautta:

 

Mitä teemme?

Sitra on selvittänyt kuuden testihenkilön avulla, mitä dataa meistä kertyy käyttäessämme digitaalisia palveluita ja miten dataamme hyödynnetään. Digijälkiselvityksen alustavat tulokset julkistettiin kansainvälisenä tietosuojapäivänä 28.1.2020 Sitran Missä mun data? Kansalaisen digijälki -tilaisuudessa, jota voi seurata myös suorana lähetyksenä tai katsoa tallenteen myöhemmin.

Loimme digiprofiilitestin, jotta voisimme auttaa sinua tiedostamaan omaa digitaalista käyttäytymistäsi sekä vaikutusmahdollisuuksiasi sinusta kertyneen datan käyttöön. Digijälkiselvitys ja digiprofiilitesti on tuotettu osana Sitran IHAN – Reilu datatalous -projektia, jonka tavoitteena on palauttaa luottamus digitaalisiin palveluihin. Reilu datatalous tarkoittaa kuluttajien kasvavaa valtaa määritellä, kuka heidän tietojaan kerää, miten ja milloin niitä käytetään ja mihin tarkoituksiin. Käytännössä tämä näkyy uusissa, läpinäkyvästi tuotetuissa palveluissa ja parempana digiarkena.

Kuka on mukana?

Laadimme Digiprofiilitestin kysymykset yhdessä digitaaliseen käyttäytymiseen ja datatalouteen erikoistuneiden asiantuntijoiden kanssa. Määritystyössä yhteistyökumppanina olivat Oulun yliopisto ja Copenhagen University of Technology. Mukana laatimassa kysymyksiä oli Sitran asiantuntijoiden lisäksi Oulun yliopisto, Copenhagen University of Technology, TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus, TEK Tekniikan Akateemiset sekä MyData Global. Testin teknisestä ja visuaalisesta toteutuksesta vastasi Frantic Oy.

 

Ota yhteyttä

Paremman digiarjen asialla!

Mistä on kyse?