archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

BEhavE 2012 ‐konferenssi tuo Suomeen energia‐alan ja kuluttajakäyttäytymisen asiantuntijoita

Syyskuun 20.–21. päivinä Kaapelitehtaalla Helsingissä laaja kansainvälinen tutkijoiden ja asiantuntijoiden joukko keskittyy kuluttajakäyttäytymisen ja energiatehokkuuden edistämisen solmukohtaan. Yli 60 puheenvuorossa luodataan, kuinka uusi teknologia, tuote‐ ja palveluinnovaatiot, viranomaisohjaus ja tieto muuttavat ihmisten energiankäyttötottumuksia ja ‐asenteita.

Kirjoittaja

Tuula Sjöstedt

Asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Kuluttajatutkimuskeskuksen, Motivan ja Sitran tiedote 15.8.2012
 

Syyskuun 20.–21. päivinä Kaapelitehtaalla Helsingissä laaja kansainvälinen tutkijoiden ja asiantuntijoiden joukko keskittyy kuluttajakäyttäytymisen ja energiatehokkuuden edistämisen solmukohtaan. Yli 60 puheenvuorossa luodataan, kuinka uusi teknologia, tuote‐ ja palveluinnovaatiot, viranomaisohjaus ja tieto muuttavat ihmisten energiankäyttötottumuksia ja ‐asenteita.

Energy Efficiency & Behaviour 2012 eli BEhavE2012‐konferenssin kansainvälinen tutkijajoukko tulee 16 eri maasta. Konferenssin 16 rinnakkaissessioon valittiin yli 60 esitystä, mutta tulijoita olisi ollut enemmän.

– Olemme iloisia, että konferenssi koetaan hyvänä tilaisuutena kertoa tutkimustuloksista, käytännön toteutuksista ja kuulla muiden aikaansaannoksista. Uskomme, että valitut esitykset edustavat hyvin käytössä olevien teknologioiden, menetelmien ja innovatiivisten toteutusten kirjoa, kertoo Motiva Oy:n asiantuntija Irmeli Mikkonen.

Energian säästäminen ja sen käytön tehostaminen tuovat suuria haasteita kansalaisille, päättäjille, viranomaisille ja yrityksille. Jotta kansalaiset voisivat tehdä harkittuja kulutuspäätöksiä ja tunnistaa toimintansa vaikutukset, viranomaisten ja yritysten on tarjottava tietoa, ohjausta sekä oivaltavia, energiatehokkaita palveluja ja tuotteita, jotka täyttävät kuluttajien toiveet ja tarpeet.

Huippuosaamista ja uusia näkökulmia

Konferenssin järjestelyihin tieteellistä asiantuntemusta antava tutkimusprofessori Eva Heiskanen Kuluttajatutkimuskeskuksesta odottaa uraauurtavia konferenssiesityksiä. Häntä on ihmetyttänyt, miksi energiatehokkuuden edistämiseen on tartuttu odotettua hitaammin, eikä kannattaviin toimiin ryhdytä:

– Konferenssin esitykset valottavat ongelmaa ja sen ratkaisuja tuoreista ja lupaavista näkökulmista. Maailmalla ja Suomessakin ajankohtaisia teemoja ovat lähiyhteisön rooli, käyttäjäkeskeinen suunnittelu sekä tekniikan ja sosiaalisen järjestyksen yhteiskehitys. Energian käyttäjiä ei lähestytä pelkästään toisistaan irrallisina, rationaalisia päätöksiä tekevinä yksilöinä, vaan myös esimerkiksi työyhteisön jäseninä ja oman elämänpiirinsä edustajina, Heiskanen sanoo.

Ensimmäisenä päivänä aiheeseen johdattavat pääpuhujina Policy Analyst Sara Bryan Pasquier International Energy Agencystä, energia‐ ja ilmastoyhteistyön johtaja Rob P. Kool NL Agencystä Alankomaista sekä Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläs Bruce J. Oreck. Puhetta johtaa Motiva Oy:n hallituksen puheenjohtaja, dosentti Juhani Wiio.

Perjantaina alustavat Policy Officer Krzysztof Gierulski Euroopan komissiosta, tohtori Staffan Jacobsson Chalmersin teknillisestä yliopistosta Göteborgista sekä hallituksen puheenjohtaja Philip Sellwood Energy Saving Trustista Isosta‐Britanniasta. Puheenjohtajana toimii Eva Heiskanen.

Kaapelitehdas konferenssin näyttämönä

Konferenssi järjestetään Kaapelitehtaalla Helsingin Ruoholahdessa 20.–21. syyskuuta, ja sen käytännön järjestelyistä vastaa Motiva Oy. Konferenssin päärahoittaja on Sitra. Toteutusta tukevat myös työ‐ ja elinkeinoministeriö, ympäristöministeriö sekä Helsingin Energia.

– Konferenssi käsittelee Sitran tänä vuonna päättyvän Energiaohjelman aiheita. Kansalaisten kannalta keskeisiä ovat olleet energianeuvonnan kehittäminen, puolueettoman tiedon tarjoamisen edistäminen sekä toimivien ja kannustavien rakenteiden ja käytäntöjen kehittäminen ja kokeileminen. Jotta energiatehokkuushankkeissa onnistuttaisiin, on teknisissäkin hankkeissa otettava huomioon ihmiset ja heidän käyttäytymisensä, sanoo johtava asiantuntija Vesa‐Matti Lahti Sitrasta.

Järjestelytoimikunnassa toimivat Vesa‐Matti Lahti Sitrasta, Eva Heiskanen Kuluttajatutkimuskeskuksesta, Ruth Rettie Kingstonin yliopistosta Isosta‐Britanniasta, Michael Ornetzeder Itävallan akatemian teknologian tutkimuslaitoksesta sekä Päivi Laitila ja Irmeli Mikkonen Motivasta. Vastaavanlaisen tapahtuman järjesti vuonna 2009 Alankomaissa NL Agency.

Konferenssin verkkosivut: www.behave2012.info

Lisätietoja

Motiva Oy, asiantuntija Irmeli Mikkonen puh. 0424 218 213 , irmeli.mikkonen@motiva.fi

Sitra, johtava asiantuntija Vesa‐Matti Lahti, puh. 050 387 3188, vesa‐matti.lahti@sitra.fi

Kuluttajatutkimuskeskus, tutkimusprofessori Eva Heiskanen, puh. 050 321 0190,
eva.heiskanen@kuluttajatutkimuskeskus.fi

Mistä on kyse?