1. Resurssiviisaus

  Luonnonvarojen hupeneminen, väestönkasvu ja ilmastonmuutos pakottavat yhteiskunnat ympäri maailmaa muuttumaan tehokkaammiksi ja vähäpäästöisemmiksi. Resurssien viisas käyttö on nousemassa kansainväliseksi kilpailuvaltiksi.

 2. Kohti resurssiviisautta

  Panostaminen alueelliseen resurssitehokkuuteen lisää ekologista kestävyyttä, mutta hyödyt näkyvät myös taloudellisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin paranemisena. Energiatehokkuus paranee, päästöt vähenevät, paikallistalous kohenee ja omavaraisuus kasvaa.

Ajankohtaista

  1. Matkalla kohti...

   Artikkelit 0

   Hanke osoitti, että luonnonvarojen viisaampaan käyttöön ja päästöjen vähentämiseen on taloyhtiöissä paljon potentiaalia.

   3 viikkoa sitten kirjoittajalta Kati Kankainen
  2. Aurinkoenergia on nyt...

   Artikkelit 2

   Resurssiviisas asuminen -hankkeessa havaittiin esimerkiksi, että viisaampi veden käyttö mahdollistaa merkittävät rahalliset säästöt.

   Yksi kuukausi sitten

Kohti resurssiviisautta

Luonnonvarojen hupeneminen, väestönkasvu ja ilmastonmuutos pakottavat yhteiskunnat ympäri maailmaa muuttumaan tehokkaammiksi ja vähäpäästöisemmiksi. Kierrätystaloudesta, energiatehokkuudesta ja yritysten yhteistoiminnasta raaka-aineiden säästämiseksi tulee arkea. Resurssien viisas käyttö on kovaa vauhtia nousemassa kansainväliseksi kilpailuvaltiksi.

Suomi on Euroopan ympäristöviraston tekemissä resurssitehokkuustarkasteluissa sijoittunut toistaiseksi häntäpäähän: meillä materiaaleja käytetään kansainvälisesti katsoen tuhlaillen. Suomalaisten elintapojen ylläpitämiseen tarvitsisimme lähes 3,5 maapalloa. Motivan arvion mukaan pelkästään järkevöittämällä raaka-aineiden käyttöä yritykset voivat säästää Suomessa jopa seitsemän miljardia euroa vuodessa.

Resurssien viisasta käyttöä on Suomessa kehitettävä, ja resurssivirtoja pitää tarkastella alueellisesti. Vuonna 2013 Sitra aloittaa tämän työn ja käynnistää Jyväskylässä Resurssiviisas alue -hankekokonaisuuden. Sen tarkoituksena on kehittää alueellisen resurssitehokkuuden laskenta- ja toimintamalli, joka on sovellettavissa ja monistettavissa muihinkin Suomen kaupunkeihin. Paikallinen lähestymiskulma tarjoaa mahdollisuuden konkreettiselle tekemiselle.  

Hankkeen tarkoituksena on edistää resurssien viisaampaa käyttöä sekä vähentää haittoja ympäristölle yhteistyössä paikallisten asukkaiden, yritysten ja yhteisöjen kanssa. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että asukkaat elävät ekologisesti kestävää elämää ja voivat kehittää asuinkuntaansa resurssiviisaita toimintatapoja. Yritykset menestyvät kestävällä tavalla ja kasvattavat kilpailukykyä yritysten välisten synergioiden kautta. Energiatehokkuus paranee, päästöt vähenevät, paikallistalous kohenee ja omavaraisuus kasvaa.

Resurssiviisauteen keskittyvässä hankkeessa tehdään paljon käytännön kokeiluja ja pilotteja. Ne voivat liittyä esimerkiksi uusiutuvaan lähienergiaan, energiansäästöön, liikkumisen korvaamiseen virtuaaliratkaisuilla, julkisen ja kevyen liikenteen kehittämiseen, lähiruokaan, ruokajätteen vähentämiseen, paikallisiin lannoitteisiin, ekotehokkuuden parantamiseen julkisissa hankinnoissa, tilatehokkuuden parantamiseen, lähimatkailuun sekä jätteen vähentämiseen ja hyötykäyttöön yritysten kesken.

Panostaminen alueelliseen resurssitehokkuuteen lisää ekologista kestävyyttä, mutta hyödyt näkyvät myös taloudellisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin paranemisena.

Tutustu resurssiviisauden tietopakettiin energiaan, jätteeseen, liikenteeseen, ruokaan sekä veteen liittyen:

Lue lisää hankkeesta ja osallistu keskusteluun:

Lue resurssiviisauden tuoreet kuulumiset uutiskirjeestä:

Resurssiviisaus on resurssitehokkuutta kokonaisvaltaisempi käsite ja tarkoittaa sitä, että luonnonvarojen käyttöä ja päästöjä voidaan vähentää samalla kun hyvinvointi kasvaa.

Tapahtumat

Ota yhteyttä


Kommentit

Lomakkeen lähettämällä hyväksyt Mollomin yksityisyyssäännöt.

Sisältövirtaa

Sitra.fi:stä Ulkoisista lähteistä
Artikkelit Resurssiviisas liikkuminen tarjoaa huomattavia aluetaloudellisia hyötyjä

Teksti on jälkimmäinen osa resurssiviisaasta liikkumisesta kertovaa kokonaisuutta. Lue ensimmäinen osa resurssiviisaan liikkumisen visiosta. Tämä osa käsittelee resurssiviisaan liikkumisen taloudellisia hyötyjä. Gaia Consulting teki Sitran toimeksiannosta selvityksen , jossa arvioidaan mm. resurssiviisaan liikkumisen taloudellisia vaikutuksia Jyväskylässä. Koko tulevaisuuden...

5 päivää sitten

Artikkelit Resurssiviisauden nykytila pilottikaupungeissa

Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) asiantuntijat selvittivät resurssiviisauden nykytilan neljässä pilottikaupungissa. Kaupungit hyödyntävät tilannekuvaa kaupunkikohtaisten tavoitteiden ja resurssiviisauden tiekartan laadinnassa. Alustavat tulokset osoittavat, että resurssiviisauteen on vielä pitkä matka. Resurssiviisauden edelläkävijäkaupungeille Jyväskylälle, Forssalle,...

5 päivää sitten kirjoittajalta Lilli Linkola

Blogit Sähköautot ovat kaupunkiautoilun tulevaisuus

Kirjoitin syyskuussa Forssan-matkastamme , joka päättyi lopulta kakkostien varressa olevan grillin pihaan sähköauton akun varauksen loputtua. Koska vikaa ei ollut vain autossa, vaan myös ratin toisella puolella, päätin antaa autolle vielä toisen mahdollisuuden. Tällä kertaa se olikin luottamuksen arvoinen. Kaupunkiajossa sähköauto toimi niin hyvin, että tuntuu hölmöltä enää...

5 päivää sitten kirjoittajalta Lari Rajantie

Tapahtuma Tekstiili, muoti ja kiertotalous?

Tekstiili- ja vaatetusteollisuus Finatex ry ja Sitra järjestävät yhteistyössä Tekstiili, muoti ja kiertotalous? -tilaisuuden. Tilaisuudessa ruotsalaisbrändi Flilippa K:n sustainability manager  Elin Larsson  kertoo kuinka yritys on luonut pitkäjänteisellä vastuullisuustyöllä uusia liiketoimintamalleja, ja siitä mitä ajatuksia heillä on alan tulevaisuuden suhteen. Lisäksi...

1 viikko sitten kirjoittajalta Kirsi Pönni

Blogit 10 havaintoa suomalaisten ilmastokannoista

Ilmastoviestinnän ohjausryhmä julkisti hiljattain kiinnostavia tuloksia suomalaisten ilmastokannoista . Mitä havaintoja aineistosta voi nostaa esiin? 1. Ilmastohuoli vahvaa ja laajaa Selvä enemmistö suomalaisista on huolissaan ilmastonmuutoksesta. Tulos ei ole yllätys – sama viesti on noussut lukuisista aiemmista kyselyistä. Ilmastohuoli koskee laajasti liki kaikkia...

1 viikko sitten kirjoittajalta Oras Tynkkynen

Blogit Kiertotalous tulee, oletko valmis?

Kiertotalous haastaa yrityksiä kehittämään liiketoimintamalleja, joiden painopiste on palveluissa, eikä niinkään tuotteissa.

2 viikkoa sitten

Artikkelit Infograafi: Hiilineutraalius kilpailutekijänä

Taloustutkimus: Suuri enemmistö suomalaisyrityksistä pitää hiilineutraaliutta ja vähähiilisyyttä strategisen kilpailukyvyn lähteenä ja merkittävänä tekijänä toimintaympäristölleen.

2 viikkoa sitten

Blogit Ilmastonmuutos muuttaa myös koulutusta

Kestävyyskriisin ratkaiseminen vaatii uudenlaisia taitoja. Sitra kokosi Suomen yliopistot saman pöydän ääreen miettimään tähän ratkaisuja koulutuksen keinoin.

2 viikkoa sitten kirjoittajalta Liisa Lahti

Artikkelit Näitä resurssiviisautta lisääviä asioita kokeiltiin taloyhtiöissä

Jyväskyläläisissä pilottitaloyhtiöissä kokeiltiin erityyppisiä teknisiä ratkaisuja energian- ja vedenkulutuksen hillitsemiseksi: aurinkopaneeleista vettäsäästäviin suuttimiin ja led-valaisimista tiivisteiden uusimiseen. Nykytekniikan suomien mahdollisuuksien hyödyntäminen on keskeinen osa resurssiviisauden edistämistä taloyhtiöissä. Aurinkopaneelit Viitaniemessä...

3 viikkoa sitten kirjoittajalta Kati Kankainen

Artikkelit Matkalla kohti resurssiviisaampaa asumista

Hanke osoitti, että luonnonvarojen viisaampaan käyttöön ja päästöjen vähentämiseen on taloyhtiöissä paljon potentiaalia.

3 viikkoa sitten kirjoittajalta Kati Kankainen

Tapahtuma Ravinteiden kierrätys kiertotalouden ytimessä

Kiertotalous on ainoa kestävä vaihtoehto niin talouden, ympäristön kuin myös meille tärkeän Itämeren kannalta. Se on talouden uusi malli, jossa mitään ei mene hukkaan: materiaalit ja arvo kiertävät ja tuotteille luodaan lisäarvoa palveluilla ja älykkyydellä.  Arvokkaita ravinteita hukataan edelleen niin Suomessa kuin globaalisti. Ravinteiden kierrättämisen...

4 viikkoa sitten kirjoittajalta Kirsi Pönni

Muualla verkossa Helsinki Think Company: MIni Challenge

Kiinnostaako hiilineutraalin pääkaupunkiseudun ideointi ja uudenlaisten ratkaisujen kehittäminen? Haluatko päästä soveltamaan luennoilla oppimaasi käytännön ongelmanratkaisuun? Jos vastasit kyllä, Helsinki Think Companyn Mini Challenge sopii juuri sinulle!

Yksi kuukausi sitten sivustolta thinkcompany.fi

Muualla verkossa Yle: Ongelmalliset kaivosjätteet halutaan hyötykäyttöön

-------- KUOPION GTK:N KEHITYSHANKKEESSA ETSITÄÄN UUSIA TAPOJA ONGELMALLISTEN KAIVOSJÄTTEIDEN HYÖTYKÄYTTÖÖN JA KAIVOSALUEIDEN JÄLKIHOITOON. KAIVOSTEOLLISUUDESSA SYNTYVÄT JÄTTEET MUODOSTAVAT PITKÄKESTOISEN YMPÄRISTÖONGELMAN KAIVOSTOIMINNASSA.  ------------

Yksi kuukausi sitten sivustolta yle.fi

Muualla verkossa Kiertotaloutta ei voi vastustaa

Sitran Mari Pantsar kirjoittaa kiertotaloudesta, joka on Suomessa kaikkien huulilla. Kiertotaloutta onkin lähes mahdoton vastustaa, sillä järkevästi toteutettuna se on vastaus luonnonvarojen hupenemiseen ja luo kestävää talouskasvua.

Yksi kuukausi sitten sivustolta www.ymparisto.fi

Artikkelit Bussiloikalla joukkoliikenteen kulkutapaosuus nousuun

Joukkoliikenteen kulkutapaosuus on Jyväskylän seudulla ollut vuosikymmeniä laskussa. Bussiloikka-hankkeessa kokeiltiin uudenlaisia keinoja joukkoliikenteen matkustajamäärien kasvattamiseksi ja resurssiviisaan liikkumisen edistämiseksi. Bussiloikka osoittautui monella tapaa käänteentekeväksi kokemukseksi, niin hankkeen vetäjille kuin sen vaikutuspiiriin osuneillekin. Tapahtumien,...

Yksi kuukausi sitten kirjoittajalta Toni Tamminiemi

Julkaisut Energiaälykäs pääkaupunkiseutu

Tämä on energiaälykäs pääkaupunkiseutu -hankkeen loppuraportti. Raportissa kuvataan pääkaupunkiseudun päästökehitys erilaisissa skenaarioissa kohti vuotta 2050 sekä joukko päästövähennystoimenpiteitä, joilla voidaan edetä kohti vähäpäästöistä pääkaupunkiseutua.

Erkka Ryynänen, Katariina Simola, Laura Ylimäki, Laura Descombes, Juha Vanhanen

Blogit Samaan aikaan Ruotsissa

Yritykset, jotka ketterimmin mukautuvat ympäröivän maailman muutokseen, ovat tulevaisuuden menestyjiä.

Yksi kuukausi sitten kirjoittajalta Janne Peljo

Muualla verkossa Länsi-Suomi: Energian pientuotannon lupakäytöntöjä halutaan keventää

Ympäristöministeriön asettama arviointiryhmä esittää, että uusiutuvan energian pientuotannon lupakäytäntöjä kevennetään ja nopeutetaan. Ministeri Lauri Tarastin johtaman arviointiryhmän mukaan luvitusta pitää lisäksi yhtenäistää, sillä joissakin kunnissa pientuotantoon vaaditaan lupia ja toisissa ei.

Yksi kuukausi sitten sivustolta ls24.fi


Aiheita

2015 Sitra | käyttöehdot