1. Resurssiviisaus

  Luonnonvarojen hupeneminen, väestönkasvu ja ilmastonmuutos pakottavat yhteiskunnat ympäri maailmaa muuttumaan tehokkaammiksi ja vähäpäästöisemmiksi. Resurssien viisas käyttö on nousemassa kansainväliseksi kilpailuvaltiksi.

 2. Kohti resurssiviisautta

  Panostaminen alueelliseen resurssitehokkuuteen lisää ekologista kestävyyttä, mutta hyödyt näkyvät myös taloudellisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin paranemisena. Energiatehokkuus paranee, päästöt vähenevät, paikallistalous kohenee ja omavaraisuus kasvaa.

Ajankohtaista

  1. Yle: Resurssiviisaus...

   Muualla verkossa 0

   Aurinkopaneeleista helpotusta taloyhtiön sähkölaskuun ja kerhohuoneesta kaikkien yhteinen vierashuone. Neljä jyväskyläläistä taloyhtiötä pyrkii...

   1 viikko sitten kirjoittajalta Laura Häkli

Kohti resurssiviisautta

Luonnonvarojen hupeneminen, väestönkasvu ja ilmastonmuutos pakottavat yhteiskunnat ympäri maailmaa muuttumaan tehokkaammiksi ja vähäpäästöisemmiksi. Kierrätystaloudesta, energiatehokkuudesta ja yritysten yhteistoiminnasta raaka-aineiden säästämiseksi tulee arkea. Resurssien viisas käyttö on kovaa vauhtia nousemassa kansainväliseksi kilpailuvaltiksi.

Suomi on Euroopan ympäristöviraston tekemissä resurssitehokkuustarkasteluissa sijoittunut toistaiseksi häntäpäähän: meillä materiaaleja käytetään kansainvälisesti katsoen tuhlaillen. Suomalaisten elintapojen ylläpitämiseen tarvitsisimme lähes 3,5 maapalloa. Motivan arvion mukaan pelkästään järkevöittämällä raaka-aineiden käyttöä yritykset voivat säästää Suomessa jopa seitsemän miljardia euroa vuodessa.

Resurssien viisasta käyttöä on Suomessa kehitettävä, ja resurssivirtoja pitää tarkastella alueellisesti. Vuonna 2013 Sitra aloittaa tämän työn ja käynnistää Jyväskylässä Resurssiviisas alue -hankekokonaisuuden. Sen tarkoituksena on kehittää alueellisen resurssitehokkuuden laskenta- ja toimintamalli, joka on sovellettavissa ja monistettavissa muihinkin Suomen kaupunkeihin. Paikallinen lähestymiskulma tarjoaa mahdollisuuden konkreettiselle tekemiselle.  

Hankkeen tarkoituksena on edistää resurssien viisaampaa käyttöä sekä vähentää haittoja ympäristölle yhteistyössä paikallisten asukkaiden, yritysten ja yhteisöjen kanssa. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että asukkaat elävät ekologisesti kestävää elämää ja voivat kehittää asuinkuntaansa resurssiviisaita toimintatapoja. Yritykset menestyvät kestävällä tavalla ja kasvattavat kilpailukykyä yritysten välisten synergioiden kautta. Energiatehokkuus paranee, päästöt vähenevät, paikallistalous kohenee ja omavaraisuus kasvaa.

Resurssiviisauteen keskittyvässä hankkeessa tehdään paljon käytännön kokeiluja ja pilotteja. Ne voivat liittyä esimerkiksi uusiutuvaan lähienergiaan, energiansäästöön, liikkumisen korvaamiseen virtuaaliratkaisuilla, julkisen ja kevyen liikenteen kehittämiseen, lähiruokaan, ruokajätteen vähentämiseen, paikallisiin lannoitteisiin, ekotehokkuuden parantamiseen julkisissa hankinnoissa, tilatehokkuuden parantamiseen, lähimatkailuun sekä jätteen vähentämiseen ja hyötykäyttöön yritysten kesken.

Panostaminen alueelliseen resurssitehokkuuteen lisää ekologista kestävyyttä, mutta hyödyt näkyvät myös taloudellisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin paranemisena.

Tutustu resurssiviisauden tietopakettiin energiaan, jätteeseen, liikenteeseen, ruokaan sekä veteen liittyen:

Lue lisää hankkeesta ja osallistu keskusteluun:

Lue resurssiviisauden tuoreet kuulumiset uutiskirjeestä:

Resurssiviisaus on resurssitehokkuutta kokonaisvaltaisempi käsite ja tarkoittaa sitä, että luonnonvarojen käyttöä ja päästöjä voidaan vähentää samalla kun hyvinvointi kasvaa.

Tapahtumat

Ota yhteyttä


Kommentit

Lomakkeen lähettämällä hyväksyt Mollomin yksityisyyssäännöt.

Sisältövirtaa

Sitra.fi:stä Ulkoisista lähteistä
Tapahtumat Tulevaisuuden resurssiviisas elämä -työpaja

Yhteiskäyttöautoja, kotiinkuljetuspalveluja, älyliikennettä, aurinkopaneeleita… Tulevaisuuden resurssiviisas elämä -työpajassa yrittäjät, asukkaat ja kaupungin edustajat pohtivat viiden perheen kokeilujen perusteella millaisia palveluja ja muutoksia Jyväskylään tarvitaan, jotta kaupunkilaiset voisivat elää kestävää elämää helposti. Sitran Tulevaisuuden kotitalous...

6 päivää sitten kirjoittajalta Kirsi Pönni

Tapahtumat Resurssitehokasyritys-tietoisku

Onko yrityksesi resurssitehokkuus kohdallaan? Saatko oman tehokkuutesi näkyville asiakkaalle? Kymmenessä Jyväskylän seudun yrityksessä on toteutettu syksyllä resurssitehokkuuskävelyt, joissa on arvioitu yritysten energia- ja materiaalitehokkuuden tasoa sekä tunnistettu potentiaalisia parannuskohteita. Tule kuulemaan millaisia mahdollisuuksia kustannussäästöihin ja liiketoiminnan...

6 päivää sitten kirjoittajalta Kirsi Pönni

Muualla verkossa Uusiouutiset: Voisitko joskus puhua jostain muusta kuin biokaasusta?

Uskon, että nyt, vihdoinkin, aika voisi olla kypsä biokaasun tankkausaseman saamiseksi Jyväskylään. Ympäristö- ja taloushyödyt aletaan ymmärtää laajamittaisesti, tahtotilakin alkaa olla kohdillaan ja kaasun tuotannosta ja käytöstä kiinnostuneita yrityksiä ja yksityishenkilöitä löytyy. Myös Sitra on edistänyt uusiutuvien kotimaisten polttoaineiden käytön lisäämistä järjestelmällisesti, niin valtakunnallisesti kuin Jyväskylässäkin.

1 viikko sitten sivustolta www.uusiouutiset.fi

Muualla verkossa Yle: Resurssiviisaus säästää luonnonvaroja ja euroja

Aurinkopaneeleista helpotusta taloyhtiön sähkölaskuun ja kerhohuoneesta kaikkien yhteinen vierashuone. Neljä jyväskyläläistä taloyhtiötä pyrkii kohti viisaampaa asumista, säästäen sähköä ja vettä ja ottamalla hukkaneliöt tehokäyttöön.

1 viikko sitten sivustolta yle.fi

Hankkeet Kohti yhden maapallon kokoista elämää

Sitra, Vantaan ja Jyväskylän kaupungit ovat yhdessä käynnistäneet One Planet Living -hankkeen, jossa ne aikovat hyödyntää resurssiviisauden ja kestävän kehityksen periaatteita uusien alueiden suunnittelussa. Hankkeen tavoitteena on mahdollistaa yhden maapallon kantokykyyn pohjautuva elämäntapa. Alun perin brittiläistä One Planet Living -konseptia sovelletaan ensimmäistä kertaa...

Lokakuu 2014 - Kesäkuu 2015

Blogit Vastuulla - Kannattaa ottaa kantaa

Kestävän kaivostoiminnan verkostoon kuuluvien tahojen 13.8. laatima kannanotto ELY-keskusten toimintamenojen jatkuvaa leikkaamista vastaan on kantanut hedelmää: säästöjä vähennettiin 3 miljoonalla eurolla.

1 viikko sitten kirjoittajalta Eero Yrjö-Koskinen

Blogit Voittajaksi ilman lottoamista

Osallistumme parhaillaan maailman suurimpaan veikkaukseen, ilmastolottoon. Kilpajuoksu fossiilisista varannoista ja niiden käyttämisestä kiihtyy.

2 viikkoa sitten kirjoittajalta Liisa Lahti

Esitykset

2 viikkoa sitten

Artikkelit Työmatkoja maan päällä ja ilmassa

Harva voi sanoa työnsä olevan yhtä monipuolista kun Liina Vartialla. Työajat ovat vaihtelevat ja työpaikkana on usein suihkukoneen ohjaamo. "Alun perin mielessä oli hakea lääkikseen, nuorempana halusin lääkäriksi. Sitten meidän lukiossa kävi kadetti rekrytoimassa ilmavoimiin ja muutama kaveri aikoi hakea. Päätin, että minäkin koetan. Sitten pääsinkin sisään", Liina Vartia...

3 viikkoa sitten

Artikkelit Koko perhe pyörän päällä

Pehkosten perheelle autoton elämä on vaivaton valinta. Töihin, kauppaan ja lasten harrastuksiin matkataan polkupyörällä, vuodenajasta riippumatta. Laatikkopyörä oli ollut Pehkosilla mielessä jo pitkään. Polkupyörä, johon lapset mahtuisivat turvallisesti kyytiin ja jossa sähkömoottori antaa apua ylämäkiin. Niitä oli jo pitkään tutkittu ja vertailtu netissä. Kesällä 2013...

3 viikkoa sitten

Artikkelit Kimppakämppiksiä yhdistää liikkuminen

Liikuntapedagogiikkaa opiskeleva kaksikko jaksaa liikkua niin töissä, opinnoissa kuin vapaa-ajallakin. Jyväskylä on opiskelijakaupunki. Sen 130 000 asukkaasta yli 20 000 on opiskelijoita Jyväskylän yliopistosta, Jyväskylän ammattikorkeakoulusta ja Humanistisesta ammattikorkeakoulusta. Tähän ryhmään lukeutuvat myös liikuntatieteellisessä opiskelevat kämppikset Titta Simola, 25,...

3 viikkoa sitten

Artikkelit Työkiireitä ja luonnon rauhaa

Professorin ja konsultin kotitaloudessa yhteinen aika pitää joskus suunnitella etukäteen. Pitkien työmatkojen vastapainona toimii läheltä löytyvä Jyväskylän luonto. "Kyllä joskus saattaa olla niin että nähdään maanantaiaamuna ja perjantai-iltana. Onhan ne täysiä ne viikot, joskus pitää erikseen sopia että tuolloin tavataan", Eeva-Liisa Vihinen , 57, kuvaa. Vihisen ja...

3 viikkoa sitten

Artikkelit Kyläelämää lasten ehdoilla

Elämä Kuohun kylässä maittaa Laukkaristen perheelle. Perheen koti sijaitsee työmatkojen puolessa välissä, ja lasten harrastukset takaavat liikkumisen myös vapaa-ajalla.  Kuohun kylä sijaitsee Jyväskylän länsireunalla. 1800-luvun lopulla alueelle perustettu mylly synnytti ympärilleen kylän, joka sittemmin 1900-luvun loppupuolelle asti kukoisti erityisesti alueella toimineen...

3 viikkoa sitten

Tapahtumat Kiertotalous 2015

Kompostoituvia lenkkareita, vuokrattavia pesukoneita, uusia teknologisia innovaatioita, elinkaarimallin huomioivaa tuotekehittelyä, uusia liiketoimintamahdollisuuksia, puhtaampaa ympäristöä. Kiertotalous tarkoittaa monia asioita. Se on uusi talous, jossa kaikki hyödynnettäväksi kelpaava kiertää eikä mitään päädy kaatopaikalle tai polttoon. Maailmalla kiertotalous on uusi...

3 viikkoa sitten kirjoittajalta Kirsi Pönni

Muualla verkossa Vilkasta keskustelua kehitysohjelmasta

Helsingin Sanomien ja Sitran eilen 25.9. järjestämässä paneelikeskustelussa /Miten pääkaupunkiseudusta saataisiin cleantech-metropoli? /keskusteltiin vilkkaasti Helsingin Energian kehitysohjelmasta. Sen tavoitteena on lisätä uusiutuvan energian määrää 20 %:iin vuoteen 2020 mennessä.

3 viikkoa sitten sivustolta blogi.helen.fi

Blogit Yhteistyöllä puhtauteen

Ilmastonmuutoksen hillitseminen ei ole ristiriidassa talouskasvun kanssa, vaan se edellyttää rakennemuutosta vähähiiliseen talouteen.

3 viikkoa sitten kirjoittajalta Tiina Kähö

Muualla verkossa Yritysjohtajat vaativat Helsinkiä luopumaan kivihiilestä

Yritysjohtajien yhdistys Climate Leadership Council haluaisi pääkaupunkiseudusta cleantech-keskuksen. Suomen tulisi olla ensimmäinen maa maailmassa, joka ilmoittaa luopuvansa kokonaan kivihiilen käytöstä 2025 mennessä ja korvaa kivihiilen kotimaisilla uusiutuvilla energialähteillä.

3 viikkoa sitten sivustolta www.hs.fi

Muualla verkossa Pääkaupunkiseudulla vahva pohja cleantech-metropoliksi

Helsingin Energian toimitusjohtaja Pekka Manninen uskoo, että suomalaiselle energiaosaamiselle on kansainvälistä kysyntää. Energia-alan toimijat hakevat Helsingistä oppia mm. yhteistuotannosta, kaukojäähdytyksestä ja hukkaenergioiden hyödyntämisestä energianlähteinä.

3 viikkoa sitten sivustolta www.helen.fi

Tapahtumat Kaikki teollisista symbiooseista - Symbioosien ystävien aamiainen

Sitra aloitti tammikuussa 2013 tiiviin yhteistyön yritysten, teollisuuden toimijoiden, aluekehittäjien, tutkimuslaitosten ja valtionhallinnon kanssa teollisten symbioosien vauhdittamiseksi. Yhteistyön tuloksena on kehitetty uusia kiertotalouden liiketoimintaekosysteemejä ja demonstraatiohankkeita, joilla on kansainvälistä kysyntää. Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan eri puolilla...

3 viikkoa sitten kirjoittajalta Kirsi Pönni

Blogit Kiertotaloutta ei vielä tunneta

Maailmassa valmistetaan 18 miljardia kenkää vuosittain. Näistä kaikista jalkineista viidennes jää myymättä

3 viikkoa sitten kirjoittajalta Jukka Noponen

Muualla verkossa Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puheenvuoro YK:n pääsihteerin ilmastohuippukokouksessa New Yorkissa 23.9.2014

Presidentti Sauli Niinistö puhui New Yorkin ilmastohuippukokouksessa Suomen toimista ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Puheessaan hän mainitsi mm. että johdonmukainen ilmastopolitiikka toimii myös perustana matalahiiliselle yritystoiminnalle. Hyvä esimerkki tästä on johtavien suomalaisyritysten yhdessä Sitran kanssa hiljattain perustama Climate Leadership Council (ilmastojohtajuusneuvosto).

3 viikkoa sitten sivustolta tpk.fi

Muualla verkossa YK:n pääsihteerin huippukokouksen toivotaan vauhdittavan ilmastoneuvotteluja

New Yorkissa 23.9. järjestettävän ilmastohuippukokouksen tavoitteena on vahvistaa poliittista tukea uudelle ilmastosopimukselle, joka on määrä solmia Pariisissa joulukuussa 2015. Hienoja suomalaisia aloitteita, jotka tuovat lisää näkyvyyttä näille tavoitteille, ovat mm. HINKU, Kuntien ilmastokampanja, ERA17 ja Climate Leadership Council.

3 viikkoa sitten sivustolta valtioneuvosto.fi

Muualla verkossa Vihreä lanka: Ilmastoneuvottelujen loppukiri alkaa New Yorkissa

Yli sadan maan päämiehet kokoontuvat tiistaina New Yorkiin, josta haetaan vauhtia kansainvälisille ilmastoneuvotteluille, joiden on määrä huipentua ilmastosopimuksen allekirjoitukseen reilun vuoden kuluttua Pariisissa. Mahdollisten päästövähennys- ja rahoitussitoumusten ohella yksi New Yorkin kokouksen tärkeimmistä keskustelunaiheista on Maailmanpankin esittämä Putting Price on Carbon -aloite. Sen taakse on jo asettunut yli 50 valtiota ja satoja yrityksiä. Suomessa aloitetta tukevat muun muassa EK, Fortum, Kone, Neste Oil ja Sitra.

4 viikkoa sitten sivustolta www.vihrealanka.fi

Julkaisut Helsinki Capital Region as a global driver of cleantech

This study analyses the Helsinki Capital Regions position in relation to the worlds top cities in terms of various aspects of sustainability. The results reinforce the idea that the main development effort in the Helsinki Capital Region should focus on the energy system, transport and the development of the cleantech business.

Mirja Mutikainen, Kalle Lamminmäki, Pipsa Purhonen, Maarit Vuorela

Muualla verkossa Forest.fi: Uusiutuvuus ei takaa kestävyyttä

Biotalousstrategian pitää vastata kysymyksiin mitä, miten ja miksi tehdään, sanoo Sitran johtava asiantuntija *Eeva Hellström*. Uusiutuvuus ei vielä tee raaka-aineen käytöstä kestävää.

Yksi kuukausi sitten sivustolta www.forest.fi


Aiheita

2011 Sitra | käyttöehdot