1. Resurssiviisaus

  Luonnonvarojen hupeneminen, väestönkasvu ja ilmastonmuutos pakottavat yhteiskunnat ympäri maailmaa muuttumaan tehokkaammiksi ja vähäpäästöisemmiksi. Resurssien viisas käyttö on nousemassa kansainväliseksi kilpailuvaltiksi.

 2. Kohti resurssiviisautta

  Panostaminen alueelliseen resurssitehokkuuteen lisää ekologista kestävyyttä, mutta hyödyt näkyvät myös taloudellisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin paranemisena. Energiatehokkuus paranee, päästöt vähenevät, paikallistalous kohenee ja omavaraisuus kasvaa.

Ajankohtaista

  1. Matkalla kohti...

   Artikkelit 0

   Hanke osoitti, että luonnonvarojen viisaampaan käyttöön ja päästöjen vähentämiseen on taloyhtiöissä paljon potentiaalia.

   Yksi kuukausi sitten kirjoittajalta Kati Kankainen
  2. Aurinkoenergia on nyt...

   Artikkelit 2

   Resurssiviisas asuminen -hankkeessa havaittiin esimerkiksi, että viisaampi veden käyttö mahdollistaa merkittävät rahalliset säästöt.

   2 kuukautta sitten

Kohti resurssiviisautta

Luonnonvarojen hupeneminen, väestönkasvu ja ilmastonmuutos pakottavat yhteiskunnat ympäri maailmaa muuttumaan tehokkaammiksi ja vähäpäästöisemmiksi. Kierrätystaloudesta, energiatehokkuudesta ja yritysten yhteistoiminnasta raaka-aineiden säästämiseksi tulee arkea. Resurssien viisas käyttö on kovaa vauhtia nousemassa kansainväliseksi kilpailuvaltiksi.

Suomi on Euroopan ympäristöviraston tekemissä resurssitehokkuustarkasteluissa sijoittunut toistaiseksi häntäpäähän: meillä materiaaleja käytetään kansainvälisesti katsoen tuhlaillen. Suomalaisten elintapojen ylläpitämiseen tarvitsisimme lähes 3,5 maapalloa. Motivan arvion mukaan pelkästään järkevöittämällä raaka-aineiden käyttöä yritykset voivat säästää Suomessa jopa seitsemän miljardia euroa vuodessa.

Resurssien viisasta käyttöä on Suomessa kehitettävä, ja resurssivirtoja pitää tarkastella alueellisesti. Vuonna 2013 Sitra aloittaa tämän työn ja käynnistää Jyväskylässä Resurssiviisas alue -hankekokonaisuuden. Sen tarkoituksena on kehittää alueellisen resurssitehokkuuden laskenta- ja toimintamalli, joka on sovellettavissa ja monistettavissa muihinkin Suomen kaupunkeihin. Paikallinen lähestymiskulma tarjoaa mahdollisuuden konkreettiselle tekemiselle.  

Hankkeen tarkoituksena on edistää resurssien viisaampaa käyttöä sekä vähentää haittoja ympäristölle yhteistyössä paikallisten asukkaiden, yritysten ja yhteisöjen kanssa. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että asukkaat elävät ekologisesti kestävää elämää ja voivat kehittää asuinkuntaansa resurssiviisaita toimintatapoja. Yritykset menestyvät kestävällä tavalla ja kasvattavat kilpailukykyä yritysten välisten synergioiden kautta. Energiatehokkuus paranee, päästöt vähenevät, paikallistalous kohenee ja omavaraisuus kasvaa.

Resurssiviisauteen keskittyvässä hankkeessa tehdään paljon käytännön kokeiluja ja pilotteja. Ne voivat liittyä esimerkiksi uusiutuvaan lähienergiaan, energiansäästöön, liikkumisen korvaamiseen virtuaaliratkaisuilla, julkisen ja kevyen liikenteen kehittämiseen, lähiruokaan, ruokajätteen vähentämiseen, paikallisiin lannoitteisiin, ekotehokkuuden parantamiseen julkisissa hankinnoissa, tilatehokkuuden parantamiseen, lähimatkailuun sekä jätteen vähentämiseen ja hyötykäyttöön yritysten kesken.

Panostaminen alueelliseen resurssitehokkuuteen lisää ekologista kestävyyttä, mutta hyödyt näkyvät myös taloudellisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin paranemisena.

Tutustu resurssiviisauden tietopakettiin energiaan, jätteeseen, liikenteeseen, ruokaan sekä veteen liittyen:

Lue lisää hankkeesta ja osallistu keskusteluun:

Lue resurssiviisauden tuoreet kuulumiset uutiskirjeestä:

Resurssiviisaus on resurssitehokkuutta kokonaisvaltaisempi käsite ja tarkoittaa sitä, että luonnonvarojen käyttöä ja päästöjä voidaan vähentää samalla kun hyvinvointi kasvaa.

Tapahtumat

Ota yhteyttä


Kommentit

Lomakkeen lähettämällä hyväksyt Mollomin yksityisyyssäännöt.

Sisältövirtaa

Sitra.fi:stä Ulkoisista lähteistä
Tapahtuma Resurssiviisaiden tekojen tori

Tervetuloa nauttimaan herkullisesta villiruoasta ja kesäpäivän tunnelmaan virittävästä musiikista! Resurssiviisaiden tekojen tori on kaikille avoin ulkoilmatapahtuma. 600:lle ensimmäiselle on tarjolla huippukokki ja Suomen villiruokalähettiläs Sami Tallbergin kevätkauden villiraaka-aineista valmistama ateria. Tule maistamaan koivunmahlaa, korvasienirullaleipää,...

2 päivää sitten

Uutiset Missä ovat ne ainekset, joista alueella voi tehdä rahaa?

Missä istutaan kultamunien päällä? Entä mitä puuttuu? Millaisia resursseja oma kaupunkiseutu, talousalue tai maakunta voivat tarjota taloudellisen toimeliaisuuden edistämiseksi? Uusi materiaalivirtoja kuvaava malli antaa ensimmäistä kertaa kuvaa aiemmin hämärässä pysyneistä talouskasvun tekijöistä. Raaka-ainevirroista ja luonnonvarojen käytöstä ei tähän asti ole...

2 päivää sitten kirjoittajalta Samuli Laita

Artikkelit Lausunto luonnokseen lukion opetussuunnitelmaksi

Lausunto 14.4.2015 luonnokseen lukion opetussuunnitelmaksi Ilmastonmuutos ja luonnonvarojen hupeneminen ovat aikakautemme suurimmat haasteet. Ne tuovat mukanaan ekologisten ongelmien lisäksi yhteiskuntaa ravistelevia sosiaalisia ja taloudellisia haasteita. Näiden haasteiden ratkaiseminen vaatii uudenlaisia taitoja ja osaamista, jotka pohjautuvat vankkaan tieteeseen, mutta ylittävät...

2 viikkoa sitten

Muualla verkossa Tieteelliset asiantuntijapaneelit esittävät hallitusohjelmaan tutkimuspohjaista kestävän kehityksen tavoitetta

Kestävän kehityksen tieteelliset asiantuntijapaneelit esittävät tutkimuspohjaisen kestävän kehityksen teeman sisällyttämistä hallitusohjelman 2015-2019 kärkitavoitteiden joukkoon. Ne toteavat, että taloudellisesti vaikeinakin aikana on syytä katsoa pitkälle ja valikoida keinoja, jotka eivät haavoita ekosysteemejä eivätkä ihmisiä. Kannanoton ovat laatineet Future Earth Suomi – globaalimuutostutkimuksen kansalliskomitea, Kansallinen ilmastopaneeli, Kestävän kehityksen asiantuntijapaneeli ja Ympäristötiedon foorumi.

2 viikkoa sitten sivustolta futureearthfinland.fi

Artikkelit Resurssiviisas liikkuminen tarjoaa huomattavia aluetaloudellisia hyötyjä

Teksti on jälkimmäinen osa resurssiviisaasta liikkumisesta kertovaa kokonaisuutta. Lue ensimmäinen osa resurssiviisaan liikkumisen visiosta. Tämä osa käsittelee resurssiviisaan liikkumisen taloudellisia hyötyjä. Gaia Consulting teki Sitran toimeksiannosta selvityksen , jossa arvioidaan mm. resurssiviisaan liikkumisen taloudellisia vaikutuksia Jyväskylässä. Koko tulevaisuuden...

4 viikkoa sitten

Artikkelit Resurssiviisauden nykytila pilottikaupungeissa

Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) asiantuntijat selvittivät resurssiviisauden nykytilan neljässä pilottikaupungissa. Kaupungit hyödyntävät tilannekuvaa kaupunkikohtaisten tavoitteiden ja resurssiviisauden tiekartan laadinnassa. Alustavat tulokset osoittavat, että resurssiviisauteen on vielä pitkä matka. Resurssiviisauden edelläkävijäkaupungeille Jyväskylälle, Forssalle,...

4 viikkoa sitten kirjoittajalta Lilli Linkola

Blogit Sähköautot ovat kaupunkiautoilun tulevaisuus

Kirjoitin syyskuussa Forssan-matkastamme , joka päättyi lopulta kakkostien varressa olevan grillin pihaan sähköauton akun varauksen loputtua. Koska vikaa ei ollut vain autossa, vaan myös ratin toisella puolella, päätin antaa autolle vielä toisen mahdollisuuden. Tällä kertaa se olikin luottamuksen arvoinen. Kaupunkiajossa sähköauto toimi niin hyvin, että tuntuu hölmöltä enää...

4 viikkoa sitten kirjoittajalta Lari Rajantie

Tapahtuma Tekstiili, muoti ja kiertotalous?

Tekstiili- ja vaatetusteollisuus Finatex ry ja Sitra järjestävät yhteistyössä Tekstiili, muoti ja kiertotalous? -tilaisuuden. Tilaisuudessa ruotsalaisbrändi Flilippa K:n sustainability manager  Elin Larsson  kertoo kuinka yritys on luonut pitkäjänteisellä vastuullisuustyöllä uusia liiketoimintamalleja, ja siitä mitä ajatuksia heillä on alan tulevaisuuden suhteen. Lisäksi...

Yksi kuukausi sitten kirjoittajalta Kirsi Pönni

Blogit 10 havaintoa suomalaisten ilmastokannoista

Ilmastoviestinnän ohjausryhmä julkisti hiljattain kiinnostavia tuloksia suomalaisten ilmastokannoista . Mitä havaintoja aineistosta voi nostaa esiin? 1. Ilmastohuoli vahvaa ja laajaa Selvä enemmistö suomalaisista on huolissaan ilmastonmuutoksesta. Tulos ei ole yllätys – sama viesti on noussut lukuisista aiemmista kyselyistä. Ilmastohuoli koskee laajasti liki kaikkia...

Yksi kuukausi sitten kirjoittajalta Oras Tynkkynen

Blogit Kiertotalous tulee, oletko valmis?

Kiertotalous haastaa yrityksiä kehittämään liiketoimintamalleja, joiden painopiste on palveluissa, eikä niinkään tuotteissa.

Yksi kuukausi sitten

Artikkelit Infograafi: Hiilineutraalius kilpailutekijänä

Taloustutkimus: Suuri enemmistö suomalaisyrityksistä pitää hiilineutraaliutta ja vähähiilisyyttä strategisen kilpailukyvyn lähteenä ja merkittävänä tekijänä toimintaympäristölleen.

Yksi kuukausi sitten

Blogit Ilmastonmuutos muuttaa myös koulutusta

Kestävyyskriisin ratkaiseminen vaatii uudenlaisia taitoja. Sitra kokosi Suomen yliopistot saman pöydän ääreen miettimään tähän ratkaisuja koulutuksen keinoin.

Yksi kuukausi sitten kirjoittajalta Liisa Lahti

Artikkelit Näitä resurssiviisautta lisääviä asioita kokeiltiin taloyhtiöissä

Jyväskyläläisissä pilottitaloyhtiöissä kokeiltiin erityyppisiä teknisiä ratkaisuja energian- ja vedenkulutuksen hillitsemiseksi: aurinkopaneeleista vettäsäästäviin suuttimiin ja led-valaisimista tiivisteiden uusimiseen. Nykytekniikan suomien mahdollisuuksien hyödyntäminen on keskeinen osa resurssiviisauden edistämistä taloyhtiöissä. Aurinkopaneelit Viitaniemessä...

Yksi kuukausi sitten kirjoittajalta Kati Kankainen

Artikkelit Matkalla kohti resurssiviisaampaa asumista

Hanke osoitti, että luonnonvarojen viisaampaan käyttöön ja päästöjen vähentämiseen on taloyhtiöissä paljon potentiaalia.

Yksi kuukausi sitten kirjoittajalta Kati Kankainen

Tapahtuma Ravinteiden kierrätys kiertotalouden ytimessä

Kiertotalous on ainoa kestävä vaihtoehto niin talouden, ympäristön kuin myös meille tärkeän Itämeren kannalta. Se on talouden uusi malli, jossa mitään ei mene hukkaan: materiaalit ja arvo kiertävät ja tuotteille luodaan lisäarvoa palveluilla ja älykkyydellä.  Arvokkaita ravinteita hukataan edelleen niin Suomessa kuin globaalisti. Ravinteiden kierrättämisen...

Yksi kuukausi sitten kirjoittajalta Kirsi Pönni

Muualla verkossa Helsinki Think Company: MIni Challenge

Kiinnostaako hiilineutraalin pääkaupunkiseudun ideointi ja uudenlaisten ratkaisujen kehittäminen? Haluatko päästä soveltamaan luennoilla oppimaasi käytännön ongelmanratkaisuun? Jos vastasit kyllä, Helsinki Think Companyn Mini Challenge sopii juuri sinulle!

Yksi kuukausi sitten sivustolta thinkcompany.fi

Muualla verkossa Yle: Ongelmalliset kaivosjätteet halutaan hyötykäyttöön

-------- KUOPION GTK:N KEHITYSHANKKEESSA ETSITÄÄN UUSIA TAPOJA ONGELMALLISTEN KAIVOSJÄTTEIDEN HYÖTYKÄYTTÖÖN JA KAIVOSALUEIDEN JÄLKIHOITOON. KAIVOSTEOLLISUUDESSA SYNTYVÄT JÄTTEET MUODOSTAVAT PITKÄKESTOISEN YMPÄRISTÖONGELMAN KAIVOSTOIMINNASSA.  ------------

2 kuukautta sitten sivustolta yle.fi


Aiheita

2015 Sitra | käyttöehdot