archived
Arvioitu lukuaika 4 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Tähdelounaskäytäntö leviää ympäri Suomea

Kirjoittaja

Laura Häkli

asiantuntija, viestintä ja yhteistyösuhteet, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Sitran rahoittamasta kokeilusta liikkeelle lähtenyt tähdelounasidea on levinnyt lähes kahdellekymmenelle paikkakunnalle. Ohjeet ja vinkit tähdelounaan järjestämiseen omassa koulussasi löydät tämän uutisen lopusta.

”Näin hyvääkö se kouluruoka onkin?” hämmästelivät tähdelounasasiakkaat tiistaina Kuopiossa Kalevalan koululla. Tiistaina koulun ruokalistalla oli jauhelihakeittoa, jota jäi oppilasruokailun jälkeen jäljelle viitisen litraa.

Kalevalan koululla alkoi maanantaina 17. maaliskuuta kokeilu, jossa opiskelijaruokailusta jäänyt lounasruoka myydään 1,50 euron hintaan lähialueen asukkaille. Aikaisemmin ylijäänyt ruoka heitettiin biojätteeseen.

”Kokeilu on lähtenyt hyvin käyntiin. Ensimmäisenä päivänä oli vain yksi tähdelounasasiakas, mutta tiistaina keittoa syömässä oli jo yksitoista asiakasta ja keskiviikkona 13”, kertoo Servican ruokapalvelun kehittämispäällikkö Tuire Puranen Kuopiosta.

”Täällä on käynyt lähinnä eläkeläisiä. Bussissa eräs keittiön työntekijä oli kuullut, että vanhemmat rouvat olivat keskustelleet siitä, että tulevat torstaina oikein porukalla maistamaan koululounasta. Tosi hieno juttu”, Puranen sanoo.

Ruokahävikkiä on 480 oppilaan Kalevalan koululla pyritty tietoisesti pienentämään, mutta tämän vuoden helmikuussa, kun koulu on siirtynyt omassa keittiössä tehdyistä ruuista suuren tilauskeittiön asiakkaaksi, ruokahävikki on hetkellisesti kasvanut.

”Kun lounas tehtiin paikan päällä, hävikki oli paremmin hallittavissa. Tieto oppilaiden poissaoloista välittyi ja ruuan menekki oli tiedossa. Nyt ruoka tilataan kaksi viikkoa etukäteen suuresta tilauskeittiöstä, jolloin menekin arviointi on alkuun vaikeampaa. Tilaus on pakko tehdä niin, että ruuasta riittää kaikille, sillä ei sitä kesken voi taikoa mistään lisääkään”, Puranen sanoo.

Kuopiossa neuvotellaan parhaillaan kokeilun ulottamisesta myös Kallaveden lukioon, jossa lounasmenekin arviointi koetaan vielä haasteellisemmaksi.

”Opiskelijoilla on lukuloma mutta silti heillä on ruokailuoikeus kevään ajan. Koskaan ei varmaksi tiedä, moniko oppilas todella tulee syömään. Tähdelounaan myynti lähialueen tarvitseville pienentäisi varmasti hävikkiä.”

Tähdelounaskäytäntö lähti viime kesänä liikkeelle Jyväskylästä Vaajakummun koulusta, jossa palvelupäällikkö Paula Puikkonen toteutti Sitran tuella ideansa ylijääneen ruuan myynnistä. Kokeilu oli yksi Sitran Kohti resurssiviisautta -hankkeen lukuisista kokeiluista ja piloteista, joiden tarkoituksena on vähentää luonnonvarojen kulutusta ja päästöjä, mutta samalla lisätä alueen hyvinvointia.

Kahden viikon kokeilusta tuli menestys, ja sitä jatkettiin omatoimisesti koululla kokeiluajan jälkeen.  Jyväskylästä tähdelounasidea on levinnyt muun muassa Rovaniemelle, Imatralle, Karstulaan, Mikkeliin, Tampereelle, Lahteen, Helsinkiin, Vaasaan, Kangasalle, Hollolaan, Kuopioon, Vihtiin, Kotkaan, Porvooseen, Joensuuhun, Järvenpäähän ja Kontiolahdelle. Näillä paikkakunnilla on kokeiltu, kokeillaan tai suunnitellaan tähdelounaskäytäntöä.

Myös Espoossa koululaiset ovat tehneet aloitteen ylijääneen kouluruuan myynnistä lähialueen vanhuksille.

Tähdelounaasta on tehty kymmeniä aloitteita ympäri Suomea ja kirjallinen kysymys eduskunnassa hallitukselle. Ympäristöministeri Ville Niinistö on ottanut kantaa käytäntöön ja suositellut sen levittämistä ympäri Suomen.

Idean äiti Paula Puikkonen on saanut kymmeniä kyselyjä tähdelounaaseen liittyen.

”Mukavaa, että niin monissa kunnissa on innostuttu kokeilemaan ruokahävikin vähentämistä joko Jyväskylän konseptilla tai sitten on jatkojalostettu omaan toimintaan paremmin istuva malli. Tavoitteena kaikilla on kuitenkin hyödyntää ruokahävikkiä ja lisätä samalla kuntalaisten hyvinvointia”, Puikkonen sanoo.

Jyväskylässä Kylän Kattaus on laskenut, että jos Jyväskylän kokoisessa kaupungissa kaikki koulut ja palvelutalot hyödyntäisivät ylijääneen lounasruuan, se vähentäisi biojätteen määrää 50 000 aterialla vuodessa. Sitran laskelmien mukaan kaikissa Suomen kouluissa tähdelounaskäytäntö voisi säästää noin kaksi miljoonaa ateriaa vuodessa.  Kasvihuonekaasupäästöjen vähenemä olisi noin 2,5 miljoonaa kiloa hiilidioksidia vuodessa, mikä vastaa lähes 15 miljoonan kilometrin autoilua.

Sitra on julkaissut tähdelounaskäytännöstä helppolukuisen ja visuaalisen ohjeistuksen, jonka toivotaan innostavan uusia kouluja kokeilemaan tähdelounasta.

 

You need to accept statistics-cookies to display content from Slideshare

Open cookie settings

Sitra: Tee-se-itse-lounas from Sitra / Ekologinen kestävyys

Mistä on kyse?