archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Joukkoliikenne ahdistaa – mutta miksi?

Kansan liike tunnistaa joukkoliikenteen ongelmat ja etsii niihin päteviä ratkaisuja. Onko tehtävä tuhoon tuomittu?

Julkaistu

Joukkoliikenne saa todella kuulla kunniansa Kansan liikkeen viidennessä jaksossa. Turpakäräjät aloittaa ohjelman vakiopanelisti, yksityisautoilua rakastava Tuomas Rajala.

– Julkinen liikenne on todella hauska vitsi. Onhan siellä oranssit penkit ja juopuneita ihmisiä, en minä siitä kauhean kaunista kuvaa piirtäisi, Rajala tykittää.

Kansan liikkeen koehenkilöt antavat palaa samalla mitalla:

– Aikataulut ahdistavat minua jostain syystä. Se, että minun pitää mennä jonkun muun kellon mukaan, helsinkiläinen Riitta Auvinen sanoo.

– Julkinen kulkuneuvo on erikoinen tila, koska se on aika ahdistava. Se on niin arvaamatonta, että kuka siihen viereen istuu, onko tämä kuljettaja nyt luotettava ja minnehän se nyt ajaa, miettii puolestaan rovaniemeläinen Eino Hantula.

Joukkoliikenteen kritisoijat hehkuttavat samaan hengenvetoon oman auton ihanuutta. Ja siinä onkin käytännössä koko joukkoliikenteen ongelman kuva.

Kansan liike on kutsunut joukkoliikenteen puolustajaksi kaupunkiliikenteen asiantuntijan Kalle Vaismaan WSP Finlandilta. Hän myöntää, että tilanne on julkisen liikenteen kannalta hankala.

– Julkinen liikenne kisaa kovaa vastustajaa vastaan. Sen takia joukkoliikennettä – myös pyöräilyä ja kävelyä – täytyy kehittää siihen suuntaan, että se olisi mahdollisimman mukava ja pärjäisi nopeudessa auton kanssa. Ihminen valitsee aina sen välineen, joka on kaikkein mukavin, nopein ja turvallisin, Vaismaa sanoo.

Minkälaisia ratkaisuja Kansan liikkeen raati keksii?

Se nähdään sunnuntaina kello 18.45 Yle TV1:ssä – tai vaikka heti Yle Areenasta!

Mistä on kyse?