archived
Arvioitu lukuaika 1 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Kenelle arvoketju hymyilee?

Kansainvälinen kilpailukykyvertailu osoittaa, että tulevaisuudessa Suomen koneteollisuudella on hyvät mahdollisuudet menestyä. Avaimia tähän ovat älyn ja softan lisääminen koneisiin sekä erikoistuminentuotantoketjussa korkean jalostusarvon tehtäviin, kuten palveluihin.

Kirjoittaja

Sirpa Hotti

Assistentti, lakiasiat ja matkahallinto, Assistenttipalvelut

Julkaistu

Koneteollisuus globaalissa kilpailussa

Euroopan koneteollisuuden kilpailukyky -seminaarissa 16.2. torstaina julkaistu Teknologiateollisuus ry:n ja Sitran tilaama ETLAn tekemä tutkimus osoittaa, että Suomen koneteollisuusyrityksillä on edelleen hyvät mahdollisuudet menestyä samalla tavoin kuin esimerkiksi Saksan, Itävallan tai Ruotsin koneteollisuusyrityksillä.

Globaali talouskriisi katkaisi Suomen koneteollisuuden nopean kasvun. Tuotanto ja vienti eivät ole elpymisestään huolimatta palanneet lähellekään kriisiä edeltäneitä tasoja.

Kansainvälinen kilpailukykyvertailu kuitenkin osoittaa, että tulevaisuudessa Suomen koneteollisuudella
on hyvät mahdollisuudet menestyä. Avaimia tähän ovat älyn ja softan lisääminen koneisiin sekä erikoistuminentuotantoketjussa korkean jalostusarvon tehtäviin, kuten palveluihin. Näissä suomalaisyritykset ovat edenneet jo pitkälle, mutta mahdollisuuksia on enempäänkin.

Lisäarvo luodaan yhä useammin arvoketjuissa, joiden osat ovat hajautuneet ympäri maailmaa. Se, minne korkean jalostusarvon osat sijoittuvat, määrittää pitkälti myös kansantalouden kasvun ja aineellisen hyvinvoinnin. 

Kenelle arvoketju hymyilee? Koneteollisuus globaalissa kilpailussa -julkaisu on tilattavissa Sitrasta assistentti Sirpa Hotilta.