archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Krister Ahlström: Muotoilun paradigman siirtyminen

Tom Friedmanin mukaan maailma on nykyisin litteä.

Julkaistu

Maailmasta on tulossa litteä (sekä kuuma ja nälkäinen) Tom Friedmanin kuuluisan lausahduksen mukaan. Hänen keskeinen teemansa on, että tavaroiden ja tiettyjen palveluiden tuotanto jaetaan maailmassa uudelleen, jolloin esimerkiksi intialainen ohjelmistotoimittaja pystyy kilpailemaan tehokkaasti länsimaisten kilpailijoiden kanssa – ja se myös kilpailee. Tässä mielessä maailma on nykyisin litteä. Kun nämä uudet toimijat käyttävät designia – omaansa, eivätkä länsimaisen muotoilun kopiota – näemme paradigman siirtymisen.

Samat ihmiset, jotka keksivät aiemmin ilotulitteet, ruudin, silkin, shakin ja kompassin, tuottavat vastaisuudessakin fyysisiä tuotteita ja palveluita, mutta täydentävät myös länsimaista käsitystä tunnesisällöstä ja osallistuvat siten muotoiluvetoiseen innovaatioon. 

Ihmiskeskeiseen ajatteluun, jonka suorin ilmaisumuoto muotoilu on, vaikuttaa väistämättä merkittävästi se, että kaksi kolmasosaa ihmiskunnasta on nyt astumassa ”länsimaiseen” maailmaamme. Esimerkiksi Kiinan ja Intian rikkaat kulttuurit tulevat antamaan inspiraatiota merkittäville innovaatioille. Tämä on kenties epäoikeudenmukainen vertaus, mutta ajatellaanpa kahta samanaikaista ja tärkeää taloudellista innovaatiota: arvopaperistettuja lainoja ja mikroluottoja. Mikroluotot perustuvat taatusti ihmiskeskeiseen ajatteluun, ja ne toimivat. Missä mikroluotot kehittyivät?

Koko modernin teollisen muotoilun aikakauden ajan länsimaailma hallitsi teknisiä innovaatioita, toimi kasvun veturina ja piti käsissään poliittista valtaa. Kaikki myöhemmät teknisten innovaatioiden aikakaudet osuivat tähän, perimmältään pohjois-atlanttisen, ylivallan aikaan. Siten teollinen maailma hallitsi täydellisesti teollista muotoilua.

Tällä hetkellä olemme tietoteknisen aikakauden keskivaiheessa ja näemme kehittyvien markkinoiden toimijoiden vaikuttavan myöhempään tietotekniseen kehitykseen, tekniikan kypsymiseen ja sen yhteiskunnallis-taloudellisen vaikutuksen syvenemiseen. (Tätä kehitysvaihetta voidaan havainnollistaa vertaamalla sitä sähkö- tai polttomoottoriin, aiempien teknisten aikakausien vetureihin.)

Kehittyvät markkinat ovat nykyisin maailmantalouden voimakkaimmin kasvavia alueita. Ne ottavat oikeutetun paikkansa talouden kehityksessä. Länsimainen ajattelu vaikuttaa vielä suuresti niiden muotoiluun, mutta näiden alueiden muotoilijat antavat oman rikkaan perintönsä muotoilun kehitykseen. Yksin tämä avaa uusia mahdollisuuksia muotoiluvetoisille innovaatioille. Siinä riittävästi tästä aiheesta!

Sitra ja Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiö järjestävät 23.-25.6. 2008 Helsinki Design Lab -tapahtuman, joka on keskusteluiden, verkostojen ja uusien ideoiden foorumi. Koolla on merkittävä ryhmä design -ajattelijoita, ja toivomme innostavaa ja hedelmällistä verkostoitumista sekä näiden päivien aikana että myös jälkeenpäin. Toivotamme teidät tervetulleiksi onnistuneeseen tapaamiseen!

Krister Ahlström
Kirjoittaja on teollisuusjohtaja ja muotoiluaktivisti.