archived
Arvioitu lukuaika 4 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Lähteekö tuulivoimalasta meteliä ja toimiiko aurinkovoima Suomessa?

Julkaistu

Millaisia ennakkoluuloja uusiutuviin energianlähteisiin ja lähienergiaan liittyy? Sitran johtava ekotehokkuusasiantuntija Karoliina Auvinen vastaa verkkokeskusteluista poimittuihin väittämiin. Asiantuntijan tehtävänä on murskata valheelliset mielikuvat ja siunata oikeat luulot.

Oman energian tuottaminen on kallista ja hankalaa

”Omavaraisuus energiassa olisi kyllä tervetullutta. Mutta pitäisi löytää kohtuuhintainen ja taloudellisesti kannattava ratkaisu.” Amur, Ellit-keskustelupalsta

”Näillä sähkön hinnoilla vaihtaisin omavaraistalouteen välittömästi jos joku keksisi siihen toimivan ratkaisun.” Anssi, Masinistit-sivusto

Asiantuntija Karoliina Auvinen vastaa:

”Verkkokeskustelijat ovat sekä oikeassa että väärässä. Lämpöratkaisuista puhuttaessa öljy-sähkölämmitys on usein taloudellisesti järkevää vaihtaa esimerkiksi aurinkolämpökeräimiin ja/tai maalämpöpumppuun. Mutta sähköntuotannossa esimerkiksi pientuulivoimaloilla tai aurinkosähköpaneeleilla on vielä pitkä takaisinmaksuaika, 10–18 vuotta.

Pientuulivoimalat ovat kuitenkin kannattavia tuulisella paikalla. Eri teknologioiden hinnat tulevat koko ajan alaspäin. Aurinkopaneelitkaan eivät ole kertainvestointeina hirveitä – katon vuoraaminen aurinkopaneeleilla maksoi tuttavalle 5 000 euroa.”

Piensähköntuottajaksi ryhtyminen on haastavaa

”Mie olen myös miettiny että olis aika hienoa päästä energiantuotannossa omavaraiseksi. – – Periaatteessa mie voisin, jos hyvin käy, sitten myös myydä sähköä takaisin verkkoon. Mutta olen ymmärtänyt että se on tehty vähän vaikeaksi vaikka periaatteessa pitäisi energiakaupan onnistua myös toisin päin. Tulevaisuudessa ehkä asiat muuttuvat mahdollisiksi. Että voisi ryhtyä energian käyttäjästä uusiutuvan energian tuottajaksi.” Amur, Ellit-keskustelupalsta

Asiantuntija Karoliina Auvinen vastaa:

”Hän on oikeassa, sähkön myyminen verkkoon on todella hankalaa. Suomessa ei ole mitään kannustimia siihen, että ihmiset voisivat ryhtyä piensähköntuottajiksi.

Jos aurinkopaneelit tuottavat yli oman kulutuksen, ylijäämän siirtäminen sähköverkkoon vaatii monimutkaiset lomakkeet – siis jo se, että jakaa sähkönsä ilmaiseksi. Tulevaisuudessa tämän täytyy helpottua. Energiayhtiöissä on onneksi jo muutama edelläkävijäyritys, joka on ilmoittanut voivansa ostaa sähköä pientuottajilta.”

Tuulivoimaloita

Kuva: Petter Palander (Flickr, Creative Commons)

Kammoksuttaa turisteja ja pilaa maiseman

”Tuulivoimaloista on melkoinen riesa. Hirvittävä meteli ja maisemassa pyörivä ropeli, joka liikkeellään pilaa koko maiseman. Turistit hylkäävät armotta paikan. Ja se haitta on ikuista ja kestävää. Kannattaa miettiä tarkkaan, kun saatava sähkökin on vähäistä. – – Entä linnut? Miten ne häiriintyvät potkureista? Entä kesämökkiläinen, joka hakee rauhaa ja saa naapuriinsa meluavan potkurin?” Jabet, HS keskustelut

Asiantuntija Karoliina Auvinen vastaa:

”Vanhan mallin tuulivoimalat aiheuttivat melua, mutta uusista tuulivoimaloista tulee tosi vähän ääntä. Tuulivoimalat häiritsevät usein erityisesti mökkeilijöitä nimenomaan visuaalisesti, joten siinä verkkokeskustelija on oikeassa. Paikalliset asukkaat kuitenkin yleensä ymmärtävät tuulivoiman hyödyn.

Mitä lintuihin tulee, niin tietenkään ei pidä sijoittaa voimaloita keskeisille muuttoreiteille tai esimerkiksi merikotkien pesimäalueille, mutta ne alueet on tiedossa hyvin ja niitä voidaan välttää. Turistit taas ovat kiinnostuneita matkailun ympäristövaikutuksista, joten tuulivoimalat eivät aja heitä pois vaan usein päinvastoin.” 

Aurinko- ja tuulivoimasta ei ole hyötyä Suomessa 

”Suomessa ei tuule riittävästi eikä aurinkoakaan ole tarpeeksi.”Viherpipertämistä, Suomi24

”Suomessa energiaongelma on talvella. Silloin ei aurinkovoimasta ole mitään hyötyä, kun aurinko ei yleensä paista ja vaikka paistaisikin joskus, niin se ei auta, kun paneelien päällä on mitä suurimmalla todennäköisyydellä kerros lunta.” Griffin, MuroBBS

Asiantuntija Karoliina Auvinen vastaa:

”Se on urbaani legenda, että Suomessa ei tuule. Täällä on hyvät tuuliolosuhteet monin paikoin: koko rannikkoalue ja pohjoisen ylävät maat on erinomaista tuulialuetta. Tekniikan kehittyessä tuulivoima tulee myös sisämaassa kannattavammaksi. Mittaukset osoittavat, että myös pakkasella tuulee hyvin.

Aurinkovoiman osalta verkkokeskustelijat ovat oikeassa siinä, että pimeät kuukaudet ovat kehnoa aikaa. Mutta jos aurinkolämpökeräimet tai aurinkopaneelit sijoitetaan optimaalisesti, ne voivat alkaa tuottaa jo helmikuusta lähtien – jos eivät ole lumen peitossa. Huhtikuusta pitkälle syksyyn Suomessa on erinomainen valoisuus.” 

Auringonpaiste ja sumua

Kuva: Ernst Vikne (Flickr, Creative Commons)

Se toimii sittenkin

”Oma uskoni aurinkoenergiaan on vahvistunut kesämökillä olon jälkeen. Uudenmallinen, energiatehokas läppäri ja telkku toimivat kumpikin pienellä 50 watin paneelilla lähes rajoituksetta. Ei ehkä yhtä aikaa mutta lomittain. Se on aikamoinen saavutus. Perustamiskustannukset olivat muutama satanen ja käyttö ei maksa mitään!” 100000 ohi, Kauppalehden keskustelupalsta

Asiantuntija Karoliina Auvinen vastaa:

”Ne ihmiset, jolla on aurinkolämpökeräimiä tai aurinkosähköpaneeleja ovat lähes poikkeuksetta todella tyytyväisiä ratkaisuun. Kuulin mökkiläisestä, jolla on pari pientä aurinkopaneelia mökillä ja käytössä energiatehokas arkkumallinen jääkaappi. Jääkappi, valot ja kaikki toimivat hyvin kahdella paneelilla koko kesän.

Aurinkopaneeleja on myös erityyppisiä, jotkut toimivat hyvin pilvisellä säällä, toiset toimivat optimaalisesti suorassa auringonvalossa – eli paneelit tulee valita paikan mukaan.”

Teksti: Maija Lielahti