archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Liisa Jokinen: Miksi lähteä kauas? Kun läheltäkin löytyy.

Lähimatkailu kannattaa, monesta syystä: Lähelle pääsee nopeammin kuin kauas. Lähellä voi käydä siis useammin. Sitä paitsi lähimatkailu vähentää hiilidioksidipäästöjä – jopa 90 % verrattuna siihen, että pyyhkäiset lomallasi vaikkapa Thaimaahan.

Julkaistu

Lähimatkailu kannattaa, monesta syystä: Lähelle pääsee nopeammin kuin kauas. Lähellä voi käydä siis useammin. Sitä paitsi lähimatkailu vähentää hiilidioksidipäästöjä – jopa 90 % verrattuna siihen, että pyyhkäiset lomallasi vaikkapa Thaimaahan.  

Mutta mitä läheltä löytyykään? Valitettavan usein matkakohteita, joilla ei ole omaa identiteettiä. Kohteita, jotka yrittävät miellyttää vähän kaikkia kohderyhmiä, jolloin ne eivät miellytä yhtään ketään. Ruokalistalla on kaikkea pizzasta pastaan ja burgeriin, mutta ei mitään omaleimaista.  

Laadun käsite on hukassa. Kuvitellaan, että laatu syntyy runsaasta varustelusta kuin  usein asia on päin vastoin: Nykyaikaiselle, vaativalle matkailijalle laatua on puhdas ruoka, puhdas vesi, puhdas luonto – yksinkertaiset kokemukset.  

Liian usein olemme sokeita: Emme näe emmekä osaa arvostaa niitä helmiä ja harvinaisuuksia, joita Suomesta löytyy. Hyvä esimerkki on Lars Sonckin suunnittelema, vuonna 1900 valmistunut hotelli Regatta Hangossa. Kun hotelliin rakennettiin lisäsiipi 1960-luvulla, seinät peitettiin rumin mineriitti- ja peltilevyin. Nyt hotellia vihdoin kunnostetaan vanhaan asuunsa, mutta samaan aikaan Hangon vanhaa keskustaa ja upeita merinäköaloja uhkaavat uudet, suuren mittakaavan rakennusprojektit.  

Ja kaikki tuntevat Turun tilanteen: Vanhat puutalot päästetään yksi kerrallaan rapistumaan, jolloin ne onkin jo kohta helppo purkaa. Sama tuhovimma vaivaa vanhaa kotikaupunkiani Poria.  

Suomen matkailukohteissa tulee liian usein nuupahtanut, paikoin jopa epätoivoinen olo. Tunnelma on pysähtynyt, seisahduksissa. Aloimmekin Nopsa Travelsissa miettiä, millainen olisi hyvä kotimaan matkakohde? Syntyi 10 kohdan kriteeristö, Nopsan lähimatkailumanifesti.   

Millainen on hyvä lähimatkakohde?   

Hyvä lähimatkakohde on kokonaisvaltainen elämys. Hel Yes! -pop up ravintola onnistui luomaan tunnelman, joka vei täysin toiseen aikaan ja paikkaan, omaan maailmaansa. Hel Yes!:ssä kaikki elementit tukivat toisiaan: tarjoilijoiden asut, ruoka, musiikki, sisustus.  

Hyvä lähimatkakohde on yksityiskohtainen. Pienimmätkin elementit kuten sähkökatkaisijat, ruokalistan fontti, huonekasvit ja koriste-esineet on valittu huolella ja tarkoituksella. Silloin matkailija tuntee, että hänet on huomioitu.  

Hyvä lähimatkakohde on pienimuotoinen, jopa vaatimaton. Se ei ole ylivarusteltu. Nykypäivän luksusta on hiljainen hetki laiturinnokassa, puhdas ilma ja vesi, tyhjyys.  

Hyvä lähimatkakohde on ekologinen. Ekologisuutta ei kuitenkaan kannata huutaa otsikkotasolla – silloin paikalle uskaltavat vain vannoutuneimmat ekohipit. Ekologisuuden pitää olla kaiken toiminnan itsestäänselvä lähtökohta.  

Hyvä lähimatkakohde on paikallinen. Parhaita matkamuistoja Porista ovat pärekorit. Ne ovat paikallinen perinne ja lähellä valmistettuja. Lapista ei ole kiva saada mukaansa kuksaa, jonka pohjassa lukee ”Made in China”.  

Hyvä lähimatkakohde on historiallinen ja alkuperäinen. On rohkeaa jättää sisustus ennalleen, vaikka se ei olisi viimeistä huutoa. Aikojen saatossa tämä rohkeus palkitaan autenttisena tunnelmana.  

Hyvä lähimatkakohde on ainutlaatuinen kuten Kruunuvuoren rauniohuvilat Helsingissä. Vastaavaa kohdetta ei ole missään muualla – siitä syntyy paikan lumo. Hyvä kohde ei ole kopio eikä massaratkaisu, vaan erilainen. Ainutkertaisuudesta syntyy elämyksellisyys.  

Hyvä lähimatkakohde on positiivinen yllätys. Huittisten Pahkaparatiisi ei kuulosta maailman seksikkäimmältä matkakohteelta. Perillä leuat loksahtavat, kun isäntä Mauno Suonpää alkaa esitellä itse metsistä keräämiään pahkoja. Huone toisensa jälkeen on täynnä ihmeellisiä luonnon aarteita.  

Hyvä  lähimatkakohde on palveleva kuten Pohjois-Karjalassa toimivien majatalonpitäjien yhdessä laatima Majatalosta majataloon -hiihtovaellus. Matkapaketissa on huomioitu kaikki matkailijan tarpeet. Tarvittaessa isännät tulevat hakemaan lähimmältä juna-asemalta tai linja-autopysäkiltä. Tällaisia yhteistyön muotoja ja tällaista palvelun astetta tarvitsemme Suomeen lisää.  

Liisa Jokinen  

Kirjoittaja on toinen Nopsa Travels -lähimatkapalvelun perustajista sekä vapaa toimittaja.

 
 

Mistä on kyse?