archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Maailma tuhoutuu – mitä sinä voit asialle tehdä?

Yksittäisen ihmisen on mahdollista vaikuttaa ympäristöön suuresti, sanoo Kansan liikkeen asiantuntija, tutkija Tuuli Kaskilahti

Julkaistu

Tilanne on karu. Ilman epäpuhtauksien takia kuolee pelkästään Suomessa vuosittain 1 300 ihmistä. Henkilöautot tuottavat noin puolet vuosittaisesta hiilidioksidikakusta. Siitä huolimatta yksityisautoilu lisääntyy vuosittain. Toisin sanoen maailma tuhoutuu, ja me ihmiset tunnumme vain kiihdyttävän tuhoutumisen vauhtia. Mitä asialle voi tehdä?

Paljonkin, jos kysytään Kansan liikkeen asiantuntijalta, tutkija Tuuli Kaskiselta. Hänen mukaansa suomalaisen ihmisen hiilidioksidipäästökakku on vuosittain noin 10 000 kiloa.

– Kestävä taso olisi noin 2 500 kiloa.

– Ihmisen pitää vähentää radikaalisti lihansyöntiä ja bensa- tai dieselautoilua sekä asua tiiviimmissä neliöissä ja käyttää sähköä, joka on tuotettu uusiutuvilla energiamuodoilla, Tuuli paaluttaa.

– Nämä kaikki meidän on pakko tehdä, jotta päästään sille tasolle, mihin tulevaisuudessa pitää päästä, Tuuli lisää.

Kansan liikkeessä Tuulin opponenttina toimii moottoritoimittaja Tuomas Rajala. Hän pitää Tuulin vaatimuksia järjettöminä.

– Päästöjen pudottaminen 2 500 kiloon on täysin tekemätön paikka! Tuomas lataa.

Mutta Tuuli ei lannistu. Hän luettelee konkreettisia keinoja päästöjen vähentämiselle:

  1. Vaihda pienempään autoon. Sillä ihminen voi vähentää päästöt puoleen.
  2. Valitsemalla joukkoliikenteen vähennät vielä tästäkin puoleen.
  3. Pyöräilemällä puolitat päästösi edelleen.

– Tosiasia on, että ennen kuin meidän elinikämme on päättynyt, olemme me kaikki vähentäneet päästöjämme lähelle nollaa tosi monissa asioissa.

– Se tarkoittaa, että tulevaisuus on päästöttömän liikenteen. Ei tässä paljon muita vaihtoehtoja ole, Tuuli vakuuttaa.  Mutta miten Tuulin esittämä skenaario vaikuttaa Tuomakseen.

– Tämä vähän pelottaa minua, koska autoilu on minulle tärkeä asia. Ja minä tiedän, että autoilu on tärkeää aika monelle muullekin suomalaiselle. Se on minun maailmassani jopa uhkakuva, että en enää saisi nauttia autolla ajamisesta, Tuomas voivottelee.

Aika näyttää, saako Kansan liike synnytettyä hänessäkin muutoksen kohti puhtaampia liikkumismuotoja.

Kansan liikkeen kaikki jaksot löydät Yle Areenasta!

Mistä on kyse?