archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Muista tämä: Sinäkin voit muuttua!

Kansan liikkeen koehenkilöt kokivat sarjan aikana suuria muutoksia. Miten he onnistuivat?

Julkaistu

 

Yksi Kansan liikkeen tärkeimmistä tehtävistä on ollut selvittää, miten me suomalaiset pystyisimme muuttamaan liikkumistottumuksiamme. Siksi mukana on ollut erilaisissa elämäntilanteissa olevia ihmisiä eri puolilta Suomea. Sarjan toiseksi viimeisessä jaksossa nähdään, minkälaisia muutoksia he ovat saaneet aikaan.

Ja kyllä, isojakin muutoksia syntyi. Ihmiset alkoivat liikkua terveellisemmin, taloudellisemmin sekä ympäristöystävällisemmin. Nyt kerromme, miten sinäkin pystyt muutokseen!

Älä kurota liian kauas

Henkinen valmentaja Matti Alpola on ollut päähenkilöidemme tsemppaajana koko sarjan ajan. Hän kertoo, mikä motivoi ihmistä kokeilemaan uutta ja mikä on ryhtymiskitka.

– Motivaatio katoaa tehokkaasti, jos ihmiselle tarjotaan jotakin, joka on liian kaukana hänen omasta maailmastaan, Alpola kertoo.

Kansan liikkeessä nähdään tästä konkreettinen esimerkki. Alpola nimittäin kokeilee rullalautaa, mutta tajuaa varsin nopeasti, ettei se ole hänelle sopiva väline.

– Ihmisiltä pitäisi ensinnäkin kysyä, mikä sua kiinnostaa. Ja jotenkin se liittää se kokeiluun. Usein ihmiset ei kiinnostu pelkästään jostain härpäkkeestä, vaan siitä, mitä hän siitä hyötyy, Alpola selvittää.

Toinen asia on niinkin perustavanlaatuinen asia kuin mielihyvä.

– Välitön mielihyvä. Jos jostain saa välittömän mielihyvän, siihen tarttuu helpommin kuin asiaan, johon tarttuminen vaatii energiaa, Alpola lisää.

Metsästä kutkuttavaa tunnetta!

Siis konkreettinen hyöty ja mielihyvä. Ne ovat voimia, jotka ajavat ihmisiä muutokseen. Ennen Kansan liikkeen ihmiskokeen alkamista koehenkilöt esimerkiksi helsinkiläinen Jukka Mäki kuvaili tavoitteitaan näin:

– Me haluamme löytää liikkumiseen jotain uutta. Mikä olisi ekologisin ja kustannustehokkain tapa liikkua?, Mäki mietti.

Kansan liikkeen aikana hän pääsi testaamaan muun muassa kaasuautoa. Ja niinpä ohjelman lopuksi hän kertookin, että perheeseen on hankittu biokaasuauto.

– Ihmiset ovat paljon syvällisempiä kuin tiedostavatkaan. Heidän arvonsa ovat pitkälti toiminnan takana.

– Monia ihmisiä motivoi myös itse tekeminen. Jos tekeminen on hauskaa, siihen syntyy hyvä suhde. Intohimo voi myös syntyä jonkun uuden taidon opettelusta, Alpola kertoo.

Mutta voiko innostumista treenata?

– Ehkä se on enemmänkin niin, että pitäisi löytää sisältään niitä asioita, jotka kutkuttavat. Sellaisia asioita, että tämä on sitä, mitä minä haluan, Alpola vastaa.

Hänen mukaansa intohimo voi syntyä monella tavalla.

– Tiedän ihmisiä, joita motivoi se, että joku sanoo: Sinä et tähän pysty, Alpola kertoo.

Testaa millainen liikkuja sinä olet!

Katso Kansan liikkeen kaikki jaksot Yle Areenasta!

 

 

Mistä on kyse?