artikkelit
Arvioitu lukuaika 5 min

Näin voit käyttää JOS*-lehteä tulevaisuustyössä

Heikot signaalit 2025 -julkaisu herättää joukon erilaisia mahdollisia tulevaisuuksia henkiin kuvitteellisen JOS*-aikakauslehden sivuilla. Kokosimme tähän vinkit lehden käyttöön.

Kirjoittajat

Lilli Poussa

Asiantuntija, Ennakointi ja koulutus

Terhi Ylikoski

Asiantuntija, Ennakointi ja koulutus

Julkaistu

Vuoden 2025 Heikot signaalit -katsauksemme kokoaa yhteen joukon yllättäviä ja nykyistä ajattelua haastavia, todella tapahtuneita asioita vuoteen 2046 sijoittuvan aikakauslehden muodossa. Heikoista signaaleista ammentava aikakauslehti on tarkoitettu ennen kaikkea tulevaisuusajattelun ja -keskustelun virittäjäksi. Tähän artikkeliin kokosimme parhaat vinkkimme lehden käyttöön silloin, kun haluat tutkia lehteä yhdessä muiden kanssa.

Tunnista tulevaisuus ja sen merkitys

Heikon signaalin yllätyksellisyys tai outous riippuu aina havainnoijasta – yhden ihmisen heikko signaali on toiselle ihmiselle valtavirtaa. Siksi myös JOS*-lehden jutuissa voi olla joillekin lukijoille paljon tuttua ja mahdollista, joillekin paljon vierasta ja mahdotonta. Voi olla hedelmällistä pohtia yhdessä muiden kanssa sitä, mikä vaikuttaa vielä kaukaiselta, mikä on tunnistettavaa jo nykyhetkessä.

Tutustukaa lehteen yhdessä tai pienempiin ryhmiin jakautuen. Voitte valita yhteisesti jonkin kohdan, johon päätätte syventyä tai vapaasti valita kiinnostuksen mukaan eri artikkeleita, mainoksia ja niin edelleen. Keskustelkaa yhdessä siitä, mitkä asiat valitsemissanne jutuissa mielestänne kuvaavat jollakin tapaa mahdollista tulevaisuutta tai kertovat maailmasta, joka on erilainen kuin nyt. Voitte merkitä kohdat tekstiin esimerkiksi alleviivaten tai ympyröiden. Keskustelkaa myös siitä, tuntuvatko jotkin asiat enemmän mahdollisilta kuin toiset. Tämän jälkeen voitte vielä selvittää, millaisia heikkoja signaaleja, eli jo tapahtuneita asioita, valitsemienne juttujen taustalta löytyy (juttukohtainen listaus heikoista signaaleista löytyy artikkelista Heikot signaalit 2025 -aikakauslehti).

Seuraavaksi voitte halutessanne keskustella siitä, mitä tunnistamanne tulevaisuudet tarkoittavat omalle tiimillenne, organisaatiollenne tai vaikka toimialallenne?

Toivottavaa, ei-toivottavaa

Tulevaisuusnäkemyksiin liittyy usein jännitteitä ja ne voivat olla keskenään myös ristiriitaisia. Yhdelle suotuisa tulevaisuus ei välttämättä ole sitä toiselle. Epävarmuuksien ja viheliäisten ongelmien ajassa tarvitaan vanhojen tulevaisuusnäkemysten haastamista ja moniäänistä keskustelua toivotuista tulevaisuuksista.

Valitkaa yhdessä jokin kohta lehdestä, johon haluaisitte yhdessä syventyä. Lukekaa kyseisen kohdan tekstit ja tutustukaa kuviin. Päättäkää, lähestyttekö aihetta oman itsenne kautta vai reflektoitteko aihetta esimerkiksi yhteisönne, organisaationne tai toimialanne kannalta. Keskustelukysymyksiä:

  • Mikä valitsemassanne aiheessa olisi toivottavaa?
  • Millaisia mahdollisuuksia se teille avaa?
  • Mikä valitsemassanne aiheessa olisi ei-toivottavaa?
  • Millaisia riskejä tunnistatte tähän tulevaisuuteen liittyen?

Lopuksi voitte miettiä, mitä voitte tehdä tässä hetkessä tarttuaksenne tunnistamiinne mahdollisuuksiin tai ehkäistäksenne tunnistamianne riskejä.

Huomaa tunteet

Sen välillä, miten useimmiten puhumme tulevaisuudesta, ja miltä tulevaisuus lopulta tuntuu, on futuristeja Stuart Candya ja Jake Dunagania (2017) lainaten “kokemuksellinen kuilu”. Se tarkoittaa, että tulevaisuuksien ajattelemisen lisäksi meidän on pyrittävä myös tunnetasolla kokemaan erilaisia tulevaisuuksia, jotta kykenemme sisäistämään niitä.

Tulevaisuuteen sijoittuvan aikakauslehden idea on tarjota lukijalle kokemus, joka koskettaa järjen lisäksi myös tunteita. Tämä voi auttaa pääsemään paremmin kiinni siihen, mikä erilaisissa vaihtoehtoisissa tulevaisuuksissa meitä oikeastaan mietityttää, koskettaa, kauhistuttaa tai inspiroi. Tunnereaktioitaan tutkimalla voi myös havainnoida, mitä oikeastaan pitää nykyhetkessä niin tärkeänä, että haluaisi sen säilyvän myös tulevaisuuteen – tai toisin päin: mitä sellaista tulevaisuudessa olisi tärkeää olla, mitä meiltä nyt uupuu.

Ryhmäkeskustelun tunteista JOS*-lehden virittämänä voi käydä esimerkiksi niin, että jokainen valitsee lehdestä aiheen, joka herätti itsessä eniten tunteita. Tämän jälkeen keskustelkaa siitä, mitä tunteita aihe herätti ja mistä nämä tunteet kumpuavat. Hyvä tunnesanasto löytyy esimerkiksi Digimieli-sivustolta.

Keskustelussa on hyvä ottaa huomioon, että tunteista puhuminen voi tuntua joskus vaikealta. Siksi on tärkeää rakentaa turvallinen ympäristö ja luottamusta osallistujien välille esimerkiksi sopimalla keskustelun pelisäännöistä. Tässä voi hyödyntää Erätaukosäätiön rakentavan keskustelun pelisääntöjä.

Vaihtoehtoiset tulevaisuudet

Heikot signaalit kannustavat spekuloimaan eli kuvittelemaan rohkeasti vaihtoehtoisia kehityskulkuja. Jokaisen kiinnostavan signaalin osalta kannattaa esittää kysymys, millaisia vaihtoehtoisia tulevaisuuksia signaalit avaavat? Mitä signaalin yleistyminen muuttaisi? JOS*-lehden sivuilla signaalit herättävät henkiin joukon erilaisia tulevaisuuksia, mutta kunkin spekulointi olisi voinut viedä myös toisenlaiseen suuntaan, sillä tulevaisuuksia on aina monia.

Ryhmän kanssa voi lähteä spekuloimaan erilaisilla vaihtoehtoisilla tulevaisuuksilla JOS*-lehden juttujen virittämänä. Valitkaa lehdestä jokin ryhmänne jäseniä yhteisesti kiinnostava juttu ja tutustukaa sen taustalta löytyviin signaaleihin (juttukohtainen listaus heikoista signaaleista löytyy artikkelista Heikot signaalit 2025 -aikakauslehti). Pohtikaa lehden juttua ja miettikää, millaisen toisenlaisen tulevaisuuden signaalien pohjalta voisi kuvitella? Mihin aivan eri suuntaan kehitys olisi voinut tulevaisuudessa mennä? Yrittäkää haastaa itseänne kuvittelemaan sekä positiivisia että negatiivisa kehityskulkuja. Apuna voi käyttää myös Muutoksen ensioireet tai Spekuloi tulevaisuuksilla -työpohjia.

Tee oma lehtijuttu tulevaisuudesta

Hakekaa lehdestä inspiraatiota ja kirjoittakaa itse omat artikkelinne tulevaisuudesta!

Lukekaa ensin JOS*-lehti läpi ja keskustelkaa sen eri juttumuodoista. Miten ne on rakennettu? Kuinka monia erilaisia signaaleja tunnistatte kustakin jutusta? Millaisia palstoja on olemassa ja minkälaisista elementeistä kiinnostava juttu koostuu?

Sen jälkeen kukin ryhmässä voi valita heikon signaalin, jolla haluaa spekuloida: miltä tulevaisuus näyttäisi, jos valittu signaali olisi valtavirtaa? Miten tämä tulevaisuus konkretisoituisi lehtijutun muodossa; mitä siinä olisi, kenen näkökulmasta, millä palstalla? Voitte valita signaaleja JOS*-lehden taustalla olevista signaaleista tai käyttää itse bongaamianne signaaleja.

Mistä on kyse?