archived
Arvioitu lukuaika 4 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Neljä terveystrendiä rapakon takaa – buumin mahdollisuudet Suomelle

Miten teknologian kehityksen trendit vaikuttavat käytännön tasolla, esimerkiksi terveydenhuollossa? Aihetta pohtii Jussi Salonen Suomen Los Angelesin pääkonsulaatista.

Kirjoittaja

Julkaistu

”Teknologia muuttaa kaiken” ennakoidaan Sitran tämän vuotisella megatrendilistalla. Miten teknologian kehityksen trendit vaikuttavat käytännön tasolla, esimerkiksi terveydenhuollossa? Kalifornian tuulia aiheesta pohtii Jussi Salonen Suomen Los Angelesin pääkonsulaatista. 

Jotkut sanovat sitä hyvinvointivallankumoukseksi, toiset kutsuvat sitä terveysvillitykseksi. Riippumatta siitä miksi terveystrendiä halutaankin sanoa, ei se ole katoamassa mihinkään. Päinvastoin se vain vahvistuu ja syvenee teknologisen kehityksen myötä. Trendi tarjoaa suomalaiselle osaamiselle oivan tilaisuuden aina uniantureista biopankkeihin.                     

Obamacare globaalin terveydenhuollon mullistajana

Obamacare on yksi keskeisimpiä globaalin terveydenhuollon trendejä. Kuusi vuotta sitten se käynnisti USA:n terveydenhuollon muutoksen. Maailman suurimman (4000 mrd USD) terveydenhuoltosektorin merkitys korostuu jatkossa kansainvälisesti. Vakuutettujen määrä kasvaa, lainsäädäntö uudistuu ja teknologinen kehitys kiihtyy.  Yhdysvalloissa trendin etenemistä vielä edesauttaa henkilökohtaisen lääketieteen esiinmarssi, pula terveydenhuollon ammattihenkilöstöstä sekä ikääntyvä väestö ja kroonisten sairauksien kasvu.

Obamacaren yksi peruspilareista on value based healthcare, joka tarkoittaa panostusta hoidon laatuun määrän sijaan ja taloudellisia kannustimia lääkäreille tämän edistämiseksi. Yksi konkreettisimmista muutoksen seurauksista on lääketieteellisen tason puettavan teknologian (medical-grade wearables) suosion kasvu. Soreon Researchin mukaan markkina kasvaa muutamasta miljardista jopa 41 miljardiin dollariin vuoteen 2020 mennessä.

Kuluttajatasolta ammattilaislaitteisiin

Fitbitin ja Jawbonen kaltaiset gadgetit ovat ”nice to have”, mutta varsinainen potentiaali piilee lääketieteellisen tason laitteissa. Nykyinen terveysteknologia on vasta alkusoittoa ennaltaehkäisevän ja tehokkaamman terveydenhuollon näkökulmasta. Yhdysvaltain terveysviranomaista (FDA) edustava Bakul Patel äskettäin kertoi rekrytoivansa lisävoimia digitaalisen terveyden alueelle, koska FDA:lle osoitettujen lupahakemusten määrä tulee kasvamaan. FDA:n vaatimukset asettavat tiettyjä edellytyksiä, mikä myös ohjaa teknologian kehitystä.  Esimerkiksi jatkossa tulee kehittää ratkaisuja datan analysointiin ja todistaa niiden terveyttä edistäviä vaikutuksia tieteellisesti.

”Tulemme näkemään paljon laitteita, jotka ovat osa hoitoketjua ja FDA-hyväksynnän alaisia ”, sanoo johtaja Eric Topol, Scripps Translational Science Institute.

Ensimmäiset laitteet ovat jo nyt markkinoilla. USA:n sotaveteraanien asioista vastaava taho hyödyntää Moduksen Step Watch -laitetta proteeseja käyttävien potilaiden monitoroinnissa. Empatican Embrace Watch puolestaan varoittaa potilaita tulevista epilepsiakohtauksista.  Mitä syvemmälle terveydenhuoltoon uudet ratkaisut ulottuvat, sitä suurempi merkitys tulee olemaan myös tietoturvalla.

Tietoturva ennen kaikkea

Terveyden digitaalinen tulevaisuus näyttää lupaavalta, mutta siinä on myös riskinsä. Kyberuhkien määrä ja laajuus kasvavat merkittävästi lähitulevaisuudessa. Useimmilla toimijoilla ei ole itse asiassa riittäviä työkaluja hyökkäysten ennaltaehkäisemiseen, jolloin niiden torjuminen on ainoa vaihtoehto. Ammattilaistason laitteissa turvallisuus on kirjaimellisesti elämän ja kuoleman asia.  Esimerkiksi insuliinipumppuihin tai sydämen tahdistimiin murtautumisella on tuhoisia seurauksia.                         

Terveyden tulevaisuus on kognitiivinen

Yhä useampi startup keskittyy tulevaisuudessa myös terveydenhuollossa tekoälyyn. IBM:n Watson räjäytti pankin, mutta nyt nämä innovaatiot siirtyvät pois laboratorioista valokeilaan. IBM esittelikin äskettäin maailman suurimmassa kuluttajaelektroniikan tapahtumassa Consumer Electronic Show:ssa (CES) toimitusjohtajansa Ginni Rometyn voimin uudet yhteistyökumppaninsa.  Under Armour ja Medtronic käyttävät jatkossa IBM:n Watson-supertietokoneen tekoälyä.

”Elämme uuden aikakauden alkua, se on kognitiivinen aikakausi, digitaalinen liiketoiminta yhdistyy digitaalisen älyyn”, sanoi toimitusjohtaja Ginni Rometty, IBM.

Terveysala saavuttaa muuta teknologista vallankumousta ja digitaalinen terveys on jatkossa valtavirtaa.  CES:ssä oli tänä vuonna mukana oli 150 terveysyritystä näytteilleasettajana ja kasvua vuodesta 2014 oli jopa 40 %. Joka kymmennellä kotitaloudella USA:ssa on puettavaa teknologiaa ja myynti vuonna 2015 oli noin 1,8 mrd USD.

Terveyden tulevaisuudessa kyse ei ole enää ainoastaan pienistä teknologisista parannuksista, vaan vallankumouksista ja uusista tulijoista perinteisellä alalla. Esimerkiksi Patrick Soon-Shiongin johtama koalitio, Moonshot 2020, etsii ratkaisua syövän parantamiseen. Lisäksi pienhelikopterien on ennustettu olevan arkea vanhustenhoidossa lähitulevaisuudessa.

Suomalainen osaaminen on terveysalalle perinteisesti erittäin vahvaa. Meillä on erinomaiset mahdollisuudet menestyä kaikilla näidenkin trendien osa-alueilla USA:n valtavilla terveysmarkkinoilla.

Sitran vuosittain julkaistava trendilista esittää yhden tulkinnan globaalien muutosilmiöiden suunnista – megatrendeistä. Trendilistan syventämiseksi julkaisemme joukon kommenttipuheenvuoroja. Tämä on teksteistä ensimmäinen. 

Jussi Salonen toimii Suomen Los Angelesin pääkonsulaatin kaupallisena neuvonantajana. Hän edistää suomalaisten yritysten ja sidosryhmien etuja USA:n länsirannikolla. Jussi keskittyy työssään erityisesti terveys- ja hyvinvointialalle.


Mistä on kyse?