archived
Arvioitu lukuaika 4 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Neoremin vetovoima kasvoi maailmanluokkaan

Sitralla on ollut merkittävä rooli suomalaisen menestystarinan toteuttamisessa.

Julkaistu

Neorem Magnets Oy on suomalainen magneettiteollisuuden menestystarina, jonka toteuttamisessa Sitralla on ollut merkittävä rooli. Yrityksen tärkeimmät menestystekijät ovat olleet magneettiteknologian ja -liiketoiminnan huippuosaaminen sekä itsensä täysillä peliin laittanut yrittäjä. Sitra on yrittäjän itsenäisyyttä kunnioittaen avannut vuosien varrella yritykselle ovia erilaisiin verkostoihin, toiminut hyvänä keskustelukumppanina sekä pääomarahoittanut yrityksen kasvua.

Neorem Magnets Oy:n toimitusjohtaja Mauri Veistinen ei ole juurikaan ehtinyt kesä- tai muitakaan lomia pitelemään. Yritys on vienyt perustajansa ajan ja huomion melko perusteellisesti. Englannista ja Yhdysvalloista magneettialan erityisosaamista hakenut Veistinen perusti Neorem Magnetsin vuonna 1995 Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran, silloisen Merita-pankin, kehitysaluerahaston (Kera) ja Outokumpu Oy:n rahoituksen lisäksi myös omalla taloudellisella riskillään.

– Rahoittajat lähtivät mukaan yritykseen sillä ehdolla, että myös kaikki muut rahoittajat lähtivät mukaan. Sitran mukaan tulemista odottivat kaikki osapuolet ja Sitran myönteinen rahoituspäätös joulukuussa 1995 oli ratkaiseva tekijä Neorem Magnets Oy:n synnylle, kertoo tekniikan tohtori Veistinen Ulvilassa sijaitsevassa yrityksen pääkonttorissa.

Pääkonttori ja tehdas sijaitsevat samassa rakennuskompleksissa valtatie kahden välittömässä läheisyydessä ja muutaman kilometrin päässä Porin keskustasta. Yrityksen 80 työntekijää jauhaa, puristaa, sintraa, hioo, magnetoi ja pakkaa Suomesta maailmalle muun muassa kestomagneettisähkömoottoreissa ja matkapuhelimissa käytettäviä magneetteja. Neoremin kehittämiä ja valmistamia magneetteja löytyy kaiuttimista, hissien moottoreista, lukuisista erilaisista sähkömoottoreista ja tuuligeneraattoreista ympäri maailmaa. 

Yrityksellä on oma toimipiste myös kasvavien magneettimarkkinoiden Kiinassa. Sieltä yritys saa myös magneettiensa tärkeimmät raaka-aineet eli neodyymin ja  dysprosiumin.  

Neorem Magnets Oy on vuonna 2007 toteutetun yrityskaupan jälkeen osa saksalaista Vacuumschmelze (VAC) -yritystä. Osakkeiden myyjinä toimivat Outokumpu Oyj, Sitra ja muutama muu pääomasijoittaja sekä Neorem Magnetsin johtohenkilöt. 55-vuotias Mauri Veistinen jatkaa edelleen yrityksessä yhtenä sen omistajista. Neoremin liikevaihto vuonna 2007 oli 16,5 miljoonaan euroa ja vuonna 2008 liikevaihdon arvioidaan kasvavan yli 20 miljoonaan euroon.  

Sitra toimi itsenäisen yrittäjän ehdoilla 

Sitran henkilökunnasta Neorem Magnetsin kanssa ovat työskennelleet vuosien varrella ainakin Tapani Haikola, Matti Turunen, Matts Andersson, Pauli Marttila ja Jorma Jaalivaara. Pisimpään yrityksen toiminnassa on ollut mukana hallituksen puheenjohtajana Sitran sijoitusjohtaja Pekka Salmi. Veistisen kokemukset Sitrasta ja sitralaisista ovat hyvin myönteiset eikä hän onnistu etsimälläkään löytämään Sitran toiminnasta mitään huomautettavaa.

– Yrittäjän urallani on ollut kyllä tuskaisiakin hetkiä, mutta niistä ei voi Sitraa syyttää. Sitrasta on ollut minulle paljon tukea nimenomaan liiketoiminnan kehittämisessä. Magneeteista ja niiden ominaisuuksista olen varmasti tiennyt riittävästi, mutta hyvä pääomasijoittaja on tuonut liiketoimintaan uudenlaisia näkemyksiä ja vaihtoehtoja. Sekä yrityksen perustamisvaiheessa että VACille myynnissä Sitran panos on ollut ratkaiseva. Niin suuren kaupan tekeminen vuonna 2007 olisi aivan yksin ollut varmasti erittäin vaikeaa. Ehkä jopa aivan mahdotontakin, arvelee Veistinen.

Suuren arvon Veistinen antaa myös Sitran yrittäjälle tarjoamalle itsenäisyydelle. Veistinen on saanut apua ja tukea juuri silloin kun on sitä tarvinnut, mutta kaikista pikkuasioista ei ole tarvinnut Sitralle raportoida.
– Itsenäisyys on ainakin minulle ollut yrittäjänä todella tärkeä asia, huomauttaa Veistinen.  

Yrityksen myynti suuremmalle kansainväliselle toimijalle oli Veistisen mukaan välttämättömyys. Ulvilan tehdas on ainoana Aasian ulkopuolella toimivana magneettien valmistajana auttamattomasti liian pieni toimija globaaleille markkinoille.

– Vuosi 2007 oli meille taloudellisesti erinomainen toimintavuosi, joten myyntiajankohta oli meille paras mahdollinen. Uusi omistaja mahdollistaa uudet investoinnit, joiden ansiosta vuosituotantomme kasvaa nykyisestä 400 tonnista mahdollisesti jopa 1000 tonniin saakka, kertoo Veistinen. Suurin myynninkasvu on viime aikoina tullut suurista tuuligeneraattoreihin käytettävistä magneeteista. Juuri suurikokoisiin magneetteihin panostaminen, joustavuus ja alhaiseen kustannusrakenteeseen yhdistetty maailmanluokan magneettiosaaminen on Veistisen mukaan siivittänyt Neorem Magnetsin näin pitkälle.  

Mystisen älyllinen magneetti kiehtoo edelleen  

Mikä Naantalista maailmalle lähtenyttä kolmen lapsen isää magneeteissa sitten kiinnostaa? Alunperin kiinnostuksen syy oli sama kuin lähes kaikilla magneetteihin tutustuneilla ihmisillä: toisiaan puoleensa vetävät tai pois työntävät kappaleet tuntuvat omaavan lähes mystisiä voimia. – Minulle magneetit ovat aina olleet myös älyllinen haaste. Niihin liittyy niin paljon erilaisia mahdollisuuksia ja magneeteissa myös yhdistyvät melkein kaikki mahdolliset tieteenalat. Uskon, että meidän magneettimme ovat sähkönkulutusta vähentävinä ja luonnonvaroja säästävinä tuotteina osaltaan pelastamassa maailmaa, innostuu Veistinen kertomaan tehtaansa tuotantotiloissa Ulvilassa. Mikäpä siellä on toimitusjohtajan tutussa ympäristössä kulkiessa. Veistinen kun on ollut itse hankkimassa tehtaan jokaista yhteishinnaltaan noin 25 miljoonan euron arvoisista laitteista. Kuinkakohan moni yhtä suuren yrityksen toimitusjohtaja voi sanoa itsestään samaa?  

Lisätietoja verkossa

Neorem Magnets Oy: www.neorem.fi (verkkosivut englanniksi)  

Tavoitteista totta on uusi artikkelisarja, jossa käydään läpi erilaisissa Sitran hankkeissa opittuja ja saavutettuja asioita.