archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Pitäisikö autot siivota pois keskustoista?

Kansan liikkeen finaalijaksossa katsotaan tulevaisuuteen - ja kunnanjohtajan älyhousuihin

Julkaistu

 

Kansan liike on kartoittanut koko kesän ajan, miten me suomalaiset liikumme ja etsinyt samalla ratkaisuja käsillä oleviin ongelmiin. Sarjan viimeisessä jaksossa käännetään katse kohti tulevaisuutta.

Miten me liikumme vuonna 2050? Robotti- ja automaattiautot tulevat vääjäämättä, mutta kuka on vastuussa, jos robottiauto ajaa kolarin? Millainen on älykäs kaupunki? Näihin kysymyksiin vastataan Kansan liikkeessä.

Jaksossa kokeillaan uusia innovaatioita ja kurkataan muun muassa kunnanjohtajan älyhousuihin!

Vieraana jaksossa on johtaja Mika Rytkönen kartta- ja lokaatiopalveluja tarjoavasta HEREstä. Hänen mielestään kaupungeissa kannattaisi napata tilaa autoilta.

– Julkisesta tilasta noin 60 prosenttia on tällä hetkellä varattu autoiluun. Kun tämä kapasiteetti vapautettaisiin vaikkapa julkiseen liikenteeseen tai pyöräilyreiteille, muuttuisi koko kaupungin kuva. Kaupungeista tulisi viihtyisämpiä, puhtaampia, turvallisempia ja mukavampia paikkoja asua, Rytkönen sanoo.

Kansan liikkeen vakipanelisti, Demosin tutkija Tuuli Kaskinen on Rytkösen kanssa samoilla linjoilla.

– Tällä hetkellä kaikkialla maailmassa ihmiset haluavat asua ennemmin kaupungeissa kuin aikaisemmin. Suomessakin muuttoliikenne käy kohti kaupunkien keskustoja.

– Jos meidän olisi mahdollista pienentää väylien alle jäävän maa määrää ja sitä kautta tiivistää rakennetta, paranisi kokonaisuus, Kaskinen sanoo.

Kansan liikkeen 10. jakso Yle TV1:ssä sunnuntaina klo 18.45.

Katso jakso jo nyt Yle Areenasta!

Lue lisää tulevaisuuden liikenteestä Sitran blogista: Lisää tilaa 210 jalkapallokentän verran

 

Mistä on kyse?