Arvioitu lukuaika 1 min

Pohjois-Korea uhmaa Itä-Aasian kehitystä

Kuvaaja: Teppo Turkki

Kirjoittaja

Teppo Turkki

Julkaistu

Yksi Itä-Aasian kehityksen merkittävimpiä haasteita on Pohjois-Korea ja sen aktiivisesti luoma uhka horjuttaa alueen turvallisuustasapainoa.

Modernin maailman nykyhistoriassa ei yksikään muu taloudellisesti heikko tai luonnonvaroiltaan merkityksetön maa kuin Pohjois-Korea ole kyennyt pitämään itsestään yhtä suurta kansainvälistä ääntä. Pohjois-Koreaa tuskin huomattaisiin tai sillä ei olisi mitään merkitystä ilman sen ydinaseohjelmaa, jatkuvia Itä-Aasian sotilaallista tasapainoa uhmaavia ohjuskokeita ja pyrkimystä tulla tunnustetuksi ydinasevaltioksi.

Pohjois-Korean joulukuussa 2012 laukaisema ohjuskoe ja valmistautuminen kolmanteen ydinasekokeeseen ja sen toteutuminen voi synnyttää alueella laajemman, myös Kiinan ja Yhdysvaltojen suhteita koskettavan kriisin. Japani on muuttanut jo merkittävästi omaa puolustusstrategiaansa Pohjois-Korean ohjusuhan takia.

Sitra seuraa Itä-Aasian strategisessa seurantahankkeessaan myös Pohjois-Korean kehitystä ja sen vaikutusta alueen tulevaisuuteen. Sitran asiantuntija Teppo Turkki teki harvinaisen matkan Pohjois-Koreaan vuonna 2009.

Julkaisemme hänen Pohjois-Koreasta kirjoittamansa luvun kirjasta Tiikeriportti  – Korean vimma voittaa maailma (Sitra 284, Edita 2009), jossa hän jo ennakoi Kim Jong-unin nousun maan uudeksi johtajaksi.

Aihe

Itä-Aasia

Globaali murros kohti Aasiaa haastaa Suomea arvioimaan paikkaansa maailmassa. Suomen tulee pärjätä uudentyyppisessä talouden ja kulttuurin kisassa.

Kirjoittaja

Teppo Turkki

Julkaistu

Suosittelemme

Mistä on kyse?