archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Suomen ongelmat ratkeavat perjantaihin mennessä

Julkaistu

Taneli Heikka

Viisi päivää aikaa. Ratkaiskaa suomalaisen yhteiskunnan kolme vaikeimpiin kuuluvaa ongelmaa: nuorten syrjäytyminen, uusien töiden luominen ja toisen polven maahanmuuttajien ongelmat.

Jokaisella ryhmällä pitää olla perjantaina kymmenen konkreettista ideaa, jotka vetoavat järkeen ja tunteeseen, sanoo Sitran strategisen designin johtaja Marco Steinberg.

Sitran Elinvoima-kehitysohjelman 22 osallistujaa aloitti intensiivisen viikon studiotyöskentelyn Hub Helsingin tiloissa maanantaina. Ryhmässä on mukana suomalaisen yhteiskunnan tunnettuja vaikuttajia, kuten sarjayrittäjä, vuoden IT-vaikuttaja Taneli Tikka, kirjailija Alexandra Salmela, apulaiskaupunginjohtaja Tuula Haatainen ja Iceheartsin Ville Turkka.

Tehtävä ei ole helppo. Aiheista on tuotettu raporttipinoja yläilmakehään asti. Auttaisiko siis pieni paine tavoitteen saavuttamisessa? Kun ensimmäinen työpäivä on pulkassa, Bryan Boyer, Sitran Design Lead, tulee kokonaan uusia työpaikkoja luovan ryhmän luo.

– Hei, minun nimeni on Bryan. Alkakaa briifata niin kuin nyt olisi deadline.

Strateginen design on tuotesuunnittelusta ja arkkitehtuurista vaikutteita saanut menetelmä, jossa järjestelmätason ja yksilötason asiat pyritään näkemään kokonaisuutena.

Sitra käyttää strategista designia esimerkiksi Jätkäsaaren kestävän rakentamisen korttelissa. Kukaan ei vielä tiedä, miten rakennetaan kortteli, jossa otetaan huomioon kestävyys niin sosiaalisesti, ekologisesti että arkkitehtonisesti. Strategisesta designista etsitään apua.

– Maailma on muuttunut niin monimutkaiseksi ja monesta asiasta riippuvaiseksi, että sellaisiin asioihin kuin ilmastonmuutos, ympäristöongelmat tai vaikkapa uusi työelämä ei ole yksiä oikeita vastauksia. Strateginen design on keino joka auttaa keksimään mitä tehdä kun ei keksi mitä pitäisi tehdä! Boyer sanoo.

Elinvoima-kehitysohjelmassa strategista designia käytetään maanantaina käynnistyneellä ”studioviikolla”. Sen aikana kehitetyt ideat pannaan käytäntöön ”toimeenpanoviikolla” kesäkussa.

Kokonaan uusia töitä luova ryhmä on pohtinut teemaa maanantaina tietotyön tutkijan Esko Kilven johdolla. Kilpi on aloittanut päivän iskemällä pöytään vaativan käsitteellisen kehikon työelämän muuroksesta.

– Työ on toisiaan tarvitsevien ihmisten vuorovaikutusta, Kilpi julistaa.

Hyvä, mutta miten tästä syntyy uutta työtä tehtaista irtisanotuile? Harppaus monille tavallisille työpaikoille ja uuden työn luontiin on pitkä. Tätä kuilua ryhmän täytyy kuroa umpeen.

– Me haparoimme vielä pimeässä. Huijaisimme itseämme jos sanoisimme että pystymme ratkaisemaan tämän kuuden tunnin workshopissa, sanoo F-Securen strategiajohtaja Tuomas Hyyryläinen.

Pimeässä haparoiva ryhmä on silti saanut satakunta post-it -lappua hämmästyttävän hyvään järjestykseen valkotaululle. Ja osassa niistä on jo aivan oikeita hankeideoita: hanke epäonnistumisen puolesta, verkottumiskoulutus, uusia tapoja menestyksen mittaamiseen…

– Diggasin todella siitä mitä Esko Kilpi sanoi: the fundamental of work is now network. Minulla pitäisi olla se t-paidassa. Emme tue sellaista ajattelutapaa, sanoo Sami Oinonen, joka on paitsi Elinvoima-kurssilainen, myös Hub Helsingin hallituksen puheenjohtaja.

Bryan Boyer on tyytyväinen kuulemaansa. Viikon työ on erittäin hyvällä alulla.

– Tässä ryhmässä ongelma ei tule olemaan laatu ja määrä, vaan se, mitkä kymmenen valitaan. Mitkä ovat valinnan kriteerit? Boyer sanoo.

Työskentelymetodi ja viikon ensimmäinen päivä saa ryhmältä lisäksi mainintoja ”good kickstart”, ”pitää nukkua yön yli”, ”hyvä keskustelu”. Tuomas Hyyryläinen tosin arvostelee Elinvoima-ryhmän kokoonpanoa homogeenisuudesta.

– Me kaikki olemme 30-50-vuotiaita koulutettuja valkoisia suomalaisia. Me todella hyötyisimme diversiteetistä, Hyyryläinen sanoo.

Tiistaina Elivoima-ryhmät jalkautuvat esimerkiksi kasvuyrityksiin, nuorten työpajoihin ja maahanmuuttajien projekteihin.

Aikaa on neljä päivää. Kello käy.

Kirjoittaja toimii Elinvoima-kehitysohjelmassa journalistina ja viestinnän asiantuntijana.