archived
Arvioitu lukuaika 5 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Tauko paikallaan!

Onko istuminen sinun työssäsi välttämätöntä? Lue tästä jutusta yksinkertaiset ja tehokkaat ohjeet, joilla saat liikettä niveliisi arkisen uurastuksen keskelle!

Julkaistu

Istuminen ei ole kiellettyä, vaan joissakin tilanteissa jopa toivottavaa ja pakollistakin. Myöskään jatkuva paikallaan seisominen ei nimittäin tee hyvää. Kummassakin tilanteessa tärkeintä on vaihdella ja soveltaa erilaisia työasentoja ja toimintamalleja. Pelkästään istumisen tauottamisella ja asennon vaihtamisella on yllättävän suuri merkitys.

Helpointa on aloittaa pienillä ja mielekkäillä hyvinvointia tukevilla teoilla. Omaa arkea ja elämää kannattaa tarkastella itselle tärkeiden ja merkityksellisten asioiden kautta – mistä haluaa ehdottomasti pitää kiinni ja millaisilla pienillä muutoksilla voisi vähitellen vähentää liikkumatonta aikaa. Pienet teot muodostavat suuremman kokonaisuuden!

Tässä kaksi esimerkkiä ammattiryhmistä, joissa istuminen on erityisen suurta. Pienillä muutoksilla ja teoilla on suuri vaikutus päivittäiseen kokonaisenergiankulutukseen, hyvinvointiin ja terveyteen.

Teppo-taksiautoilijan peruspäivä

Viisikymppisen Tepon työpäivä käynnistyy varhaisella aamiaisella kotona keittiönpöydän ääressä istuen. Tämän jälkeen on aika hypätä auton rattiin ja poimia kyytiin päivän ensimmäinen asiakas.

Kiireinen päivä vierähtää tiivistii kuljettajan paikalla istuen. Välillä Teppo kurvaa tutun kuppilan pihaan ja haukkaa lounassämpylän ja juo kupin kahvia, istuen. Kahvilasta Teppo nappaa mukaan iltapäivälehden, jota lueskelee kuskinpukilla niissä väleissä, kun ei ole ajoa.

Työpäivän loppupuolella Teppo vie poikansa jääkiekkotreeneihin ja käy samalla ruokakaupassa. Hän ajelee jäähallilta kaupungin toiselle puolelle ison kauppakeskuksen pihaan, jonne saa auton kätevästi lähelle ovia. Ostosreissun jälkeen nokka kohti jäähallin parkkipaikkaa, jossa Teppo odottelee autossa pojan treenien päättymistä. Tänään hänellä ei ole yövuoroa, joten kotiin päästyä on loppuilta hyvin aikaa istuskella lempinojatuolissa televisiota katsellen. Perjantai-illan kunniaksi Teppo tilaa näppärästi sohvalta käsin lähipizzeriasta kotiinkuljetuksella iltapalaa perheelle.

Entä jos…

Teppo nauttii aamiaisen kotona keittiönpöydän ääressä. Työpäivä kuluu pitkälti auton ratin takana. Hän on kuitenkin huomannut, että jaloittelutauot päivän mittaan pitävät olon virkeämpänä. Asiakkaita odotellessa on hyvää aikaa lukea päivän uutisia joko kännykästä tai lehdestä autossa istuskellen, mutta välillä Teppo nousee ulos kävelemään ja ojentamaan rankaa. Lounaskahvilassa hän nauttii kahvin ja lounassämpylän toisinaan seisten pystypöydän ääressä.

Vietyään illalla pojan jääkiekkotreeneihin, Teppo pysäköi auton jäähallin pihaan, ottaa repun selkäänsä ja kävelee ruokaostoksille lähellä olevaan markettiin. Kymmenen minuuttia suuntaansa. Jäähallille palatessa pojan treenit eivät ole vielä päättyneet, joten parkkipaikalla odotellessaan Teppo päättää vähän venytellä. Kotiin tullessaan hän kiipeää pari kerrosta portaita hissin sijaan, kauppatavarat ovat repussa mukavana lisäpainona. Myöhemmin Teppo hakee vielä kävellen lähipizzeriasta iltapalaa perheelle, perjantai-illan kunniaksi.

Loppuilta onkin sitten mukava katsella televisiota lempinojatuolissa istuskellen. Toisinaan Teppo jaloittelee mainoskatkojen aikana, monenlaisista syistä.

Tuula-toimistotyöntekijän peruspäivä

Aamu on tohinaa täynnä nelikymppisen Tuulan elämässä. Aamiaisen jälkeen hän huolehtii lapset kouluun, pakkaa eväsrasian laukkuunsa ja kiiruhtaa töihin joko bussilla tai omalla autolla.

Työpäivän alkajaisiksi Tuula istuutuu työpöydän ääreen, käynnistää tietokoneeltaan tarvittavat ohjelmat, perkaa sähköpostin ja soittaa pari puhelua. Seuraavaksi on vuorossa kokous, jossa Tuula toimii sihteerinä. Kokouksessa istutaan pari tuntia ja sen jälkeen onkin aika syödä lounaseväät kahvihuoneen pöydän ääressä istuen. Iltapäivä jatkuu tiiviisti omassa työhuoneessa. Paperit tulostuvat työpöydällä sijaitsevaan tulostimeen. Kahvitauolla pääsee vaihtamaan kuulumisia työkavereiden kanssa, istuskellen.

Ilta vierähtää kotiaskareissa, mutta onneksi loppuillasta löytyy hetki aikaa istahtaa alas ja soitella ystävän kanssa kuulumisia. Iltapalan jälkeen Tuula loikoilee vielä sohvalla ja katsoo lempisarjaansa televisiosta.

Entä jos…

Tuula on ajanut tänään viiden kilometrin mittaisen työmatkansa pyörällä. Hän tekee näin suunnilleen pari kertaa viikossa aina lumen tuloon saakka. Autolla kulkiessaan Tuula on ottanut tavaksi pysäköidä auton hieman kauemmaksi toimistorakennuksesta ja kävellä pari korttelia työpaikalleen. Bussilla kulkiessa askeleita kertyy luonnostaan, kun bussipysäkille on muutama sata metriä matkaa.

Työpäivä käynnistyy sähköpostien lukemisella ja edellisen päivän kokousmuistion kirjoittamisella. Tuula on järjestänyt tietokoneensa korokkeen päälle niin, että pystyy välillä työskentelemään seisten. Puhelut hän puhuu monesti seisten tai kävellen. Työnantaja on lupaillut, että Tuulalle tilataan pian sähkösäätöinen työpöytä, jolloin istumisen tauottaminen onnistuu helposti. Tuula on huomannut, että asennon muutos tekee hyvää niska-hartiaseudulle ja vireystasolle. Toisinaan Tuula printtaa paperinsa käytävän päässä olevaan tulostimeen. Samalla hän käy sähköpostin lähettämisen sijaan hoitamassa työasian kasvotusten työkaverin huoneessa. Joskus Tuula kipaisee portaita pitkin toisen kerroksen vessaan.

Työpaikan kokouksissa on yhteisellä päätöksellä aloitettu pitää puolivälissä pieni jaloittelutauko ja kokoustilaan on myös hankittu pystypöytiä. Tuula on muutaman työkaverin kanssa todennut, että ihan kuin ajatus luistaisi kirkkaammin, kun välillä kokoustaa seisten. Tuula on myös välillä alkanut käydä työkavereiden kanssa lounaalla työpaikan ulkopuolella. Pieni happihyppely kesken päivän tekee hyvää niin mielelle kuin kropalle.

Kotona Tuula hoitaa pakolliset kotityöt. Vaatteita silittäessä on mukava katsella alkuillan lempisarjoja televisiosta. Kun lapset ovat isänsä kanssa iltapalalla, laittaa Tuula lenkkarit jalkaansa, nappaa puhelimen mukaansa ja tekee mukavan 20 minuutin kävelylenkin samalla ystävänsä kanssa puhelimessa rupatellen. Kotiin palattua Tuula nauttii iltapalan rauhassa ja nappaa sitten dekkarin käteensä.

Teksti: KKI-ohjelma/Harri Helajärvi ja Kaisa Koivuniemi
Kuvat: KKI-ohjelma/Jiri Halttunen

Lue lisää Tauko paikallaan! -oppaasta.

 

Mistä on kyse?