archived
Arvioitu lukuaika 2 min

Teollisuuden vanhan kumous on käynnistynyt Suomessa

Kirjoittaja

Tuula Sjöstedt

Asiantuntija, Teemojen ja toimintojen vastuuviestijät

Julkaistu

Sitra käynnisti 4.4. teollisuuden vanhan kumouksen Suomessa yhdessä edelläkävijäyritysten ja muiden organisaatioiden kanssa. Kokosimme artikkeliin kumouksen videot, blogaukset ja manifestin. Klikkaamalla pääset kuulemaan teollisuuden uusia suunnannäyttäjiä. Lisäksi esitysten diat löytyvät hakemistosta (selaa hakutulosten sivuja nähdäksesi kaikki esitysdiat 4.4.2013).

Kumouksen aloittivat Sitran Jyri Arponen ja Gaian Tiina Pursula. He kertoivat, mitä teolliset symbioosit ovat ja miksi ne ovat teollisuuden kestävän kasvun uusi toimintamalli.

 

Vuoden 2012 teknologiajohtaja Kenneth Ekman CrisolteQistä puhui järkevästä liiketoiminnasta.

 

Energiayhtiö St1:n toimitusjohtaja Mika Aho kertoi kestävän kasvun edellytyksistä.

 

Sitran johtaja Jukka Noponen kannusti toimimaan nyt eikä tulevaisuudessa ja Kone Oy:n muotoilujohtaja Anne Stenros kertoi kestävästä innovaatiosta ja kehittämisestä.

 

Kumouksen edetessä haettiin näkymää teollisten symbioosien globaaleihin markkinoihin, ja suomalaisten yritysten mahdollisuuksia niissä avasi Gaian Tiina Pursula.

 

Honeywellin johtaja Kari Liukko muistutti, ettei kaikkea tarvitse kuitenkaan keksiä itse.

 

GlobeHopen perustaja Seija Lukkala puhui globaalista designin kielestä.

 

Euroopan komission ympäristöasioiden johtaja Timo Mäkelä kertoi Euroopan mahdollisuuksista, joita suomalaisilla ei ole varaa hukata.

 

AuraMaren Jussi Mälkiä kertoi, miten biotaloudella mennään tulevaisuuteen.

 

Ekokemin toimitusjohtaja Timo Piekkari pohti sitä, onko jäte jätettä vai onko se itse asiassa luonnonvara.

 

Timo Saarelainen Green Fuel Nordic Oy:stä puhui siitä, miten puusta tehdään öljyä.

 

Kaikkien yllätykseksi kesken kumouksen sähkökatkos pimensi Helsingin keskustan eikä ohjelmaa saatu vietyä loppuun. VTT:n tutkimusprofessori Olli Salmen esitelmä teollisuuden renessanssista jäi pitämättä, samoin kuin Tekesin asiantuntija Tuomo Suortin sekä työ- ja elinkeinoministeriön teollisuusneuvos Jaani Heinosen Team Finlandin Hot Spotit USAssa, Kiinassa ja Intiassa.

 

Olli Salmen esitys sekä Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) johtajan Jyri Seppälän ja Elinkeinoelämän (EK) johtajan Leena Mörttisen yhteenveto ja teot kestävään tulevaisuuteen tehtiin haastatteluina jälkikäteen ja ne löytyvät blogauksina sivun oikeasta reunasta Suosittelemme-osiosta.
 
Kumous on nyt käynnistetty. Sitra aktivoi yrityksiä teollisiin symbiooseihin konkreettisen toiminnan avulla yhteistyössä kumppaneidensa kanssa helpottaakseen yritysten ainekiertoja ja niihin perustuvaa liiketoimintaa.

Puhujat muotoilivat yhdessä tilaisuuden aikana manifestin, joka kiteyttää heidän ajatuksensa siitä, mistä teollisuuden vanhan kumouksessa on kyse. Manifesti sekä esittelyt tapahtumien puhujista alla: