Poiminnat
Arvioitu lukuaika 3 min

Terveysalan konferenssi HIMSS22 Europe rantautuu Helsinkiin kesäkuussa

Data on muuttanut yhteiskunnan eri sektoreita monella tavalla, ja sillä on myös mahdollista parantaa ihmisten hyvinvointia. Aihetta käsitellään monipuolisesti kesäkuussa HIMSS22 Europe -tapahtumassa, jota pohjustetaan tuoreella HIMSS Insights -julkaisulla.

Julkaistu

Helsingissä 14.–16.6. järjestettävä terveysalan HIMSS22 European Health Conference & Exhibition tarjoaa mainion mahdollisuuden esitellä suomalaista osaamista ja vaihtaa ajatuksia kansainvälisten asiantuntijoiden kanssa. Sitra on yksi tapahtuman järjestäjäkumppaneista, ja projektimme ovat esillä Suomi-paviljongissa. Rakennamme ohjelmaa parhaillaan ja päivitämme myöhemmin tapahtumasivullemme.

Kesäkuun tapahtuman antia valotetaan helmikuun HIMSS Insights -julkaisulla (PDF), johon on koottu Suomen terveyssektorin menestystarinoita. Mikäli haluat seurata tapahtuman ohjelman rakentumista tarkemmin, tilaa julkaisu rekisteröitymällä HIMSSin kotisivuilla. Julkaisun esipuheen on kirjoittanut Sitran yliasiamies Jyrki Katainen:

Terveysdatan vaikuttava hyödyntäminen

Miten varmistamme oikeudenmukaisen ja kestävän tulevaisuuden? Sitrassa pohdimme kysymystä monesta niin demokratian, kiertotalouden kuin datataloudenkin näkökulmasta. Terveydenhuollon tietojärjestelmiin pureutuvan HIMSS-organisaation tavoitteena on uudistaa globaalia terveysekosysteemiä tietoteknologian avulla. Se on rohkea tehtävä ja menestyminen edellyttää, että kaikkien sidosryhmien intressit ovat tasapainossa.

Data on jo muuttanut useita yhteiskunnan toimintoja ja sillä on suuri potentiaali parantaa ihmisten hyvinvointia. Terveydenhuollon digitaalinen vallankumous on tarjonnut innovatiivisten ratkaisujen kautta aiempaa yksilöllisempää hoitoa potilaan hoitopolulle ennaltaehkäisystä diagnoosiin ja hoitoon. Viimeiset kaksi vuotta globaalin pandemian kourissa on osoittanut terveystietojen tärkeyden yhteiskunnan turvallisuuden, kestävyyden ja toipumisen turvaamisessa. Hyvänä esimerkkinä tästä on, kuinka EU:n jäsenvaltiot päätyivät käyttämään yhteistä Covid-sertifikaattia. Voisimme kuitenkin tehdä paljon enemmän yhteistyötä hyvinvoinnin edistämiseksi.

Terveystiedon hyödyntämisessä tutkimuksiin, innovaatioihin ja päätöksentekoon on monia esteitä. Monet maat, muun muassa Suomi, ovat kehittäneet kansallisia ratkaisuja esteiden purkamiseksi. Toimenpiteiden ansiosta Suomi sijoittui kärkisijoille tuoreissa tutkimuksissa digitaalisen terveydenhuollon toteutuksessa ja terveysdatan hyödyntämisessä. Kaikissa Euroopan maissa ei vastaavia uudistuksia ole tehty ja ylipäätään Euroopasta puuttuvat yhteiset säännöt ja ohjeet terveystietojen käyttöön.

Ehdotan kolmea konkreettista asiaa tilanteen korjaamiseksi.

Ensinnäkin tarvitsemme Euroopan yhtenäiset sisämarkkinat terveysdatalle. Jopa Euroopan unionin suurimmat jäsenvaltiot ovat liian pieniä ratkaisemaan yksin ongelmia, kuten nousevia terveydenhuollon kustannuksia ja väestön ikääntymistä. Kun ongelmat ovat yhteisiä, myös ratkaisujen tulee olla. Osana sisämarkkinaa meidän on muodostettava yhteinen eurooppalainen terveystietoalue, joka tarjoaa selkeät säännöt terveystietojen toissijaiselle käytölle.

Toiseksi meidän täytyy hyödyntää koko tutkimuksen potentiaali terveyden edistämiseksi, joten yksityisen ja julkisen tutkimuksen tulee olla yhdenvertaisessa asemassa yhteisillä sisämarkkinoilla.

Kolmanneksi meidän on pidettävä yksilöt ajan tasalla ja osallistettava heitä. Towards the European Health Data Space -yhteistoimintahankkeen raportissa todetaan; mitä enemmän ihmiset ovat tietoisia terveystietojen käytöstä tutkimuksessa, sitä positiivisemmin he suhtautuvat siihen.

Toivon, että tämä julkaisu innostaa sinua. Se kertoo Suomen sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmän edistyksellisestä lainsäädännöstä, julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuksista sekä innovatiivisista terveysteknologian yrityksistä. Suomen terveyssektorin menestystarina on epäilemättä yksi vaikuttavista tekijöistä, kun maamme on voittanut maailman onnellisimman maan tittelin neljättä vuotta peräkkäin.

Haluan kiittää HIMSSiä mahdollisuudesta lähestyä kaikkia lukijoita näiden alkusanojen kautta. Nähdään HIMSS22 Europe -tapahtumassa Helsingissä!

Jyrki Katainen
Sitran yliasiamies

Mistä on kyse?