Poiminnat
Arvioitu lukuaika 2 min

Ykspilkkuviis: Luonnon matkiminen mullistaa näkemyksemme kestävästä elämästä

Uusi kestävän elämän media Ykspilkkuviis haastoi Sitran Eeva Hellströmin pohtimaan, miten tavallinen kansalainen voi osallistua uusintavan talouden rakentamiseen.

Julkaistu

Ykspilkkuviis.fi-median artikkelissa pohditaan uusintavaa taloutta ja sen mukaisia kulutusvalintoja: millaisin edellytyksin vaikkapa shoppailu, kaljalla käynti tai junnujen fudisvalmentaminen voivat rakentaa uusintavaa taloutta?

Uusintava talous on yksi mahdollinen tie kestävyyssiirtymään. Tavoitteena on talous, joka vahvistaa luonnon ja ihmisen elinvoimaa. Siksi erilaisia toimintamalleja haetaan luonnon omista toimintatavoista, joihin lukeutuvat muun muassa itseorganisoituminen, resurssien tehokas hyödyntäminen ja sopeutuminen ympäristön muutoksiin. 

Tämän ajattelutavan mukaan esimerkiksi ostaminen on haitallista vain, jos se tuhoaa luonnon tai ihmisten elinvoimaa.

”Jos ja kun talous viritetään palvelemaan elämää, oikeat kulutusvalinnat voivat viedä parempaan suuntaan kuin kuluttamatta jättäminen”, visioi Ykspilkkuviis-median perustaja, toimittaja Taneli Heikka.

”Itsekin ajattelin aiemmin, että kestävyydessä on kyse kulutuksen vähentämisestä. Mutta nyt ajattelen, että kyse on viisaista valinnoista”, painottaa uusintavaan talousajatteluun perehtynyt Sitran johtava asiantuntija Eeva Hellström.

Haasteena Heikka näkee sen, että vasta pienessä osassa yrityksiä, ja niidenkin toiminnasta vain osassa, noudatetaan uusintavan talouden periaatteita. Kuluttajalle jää näin ollen suuri vastuu ottaa selvää tuotteiden ja palveluiden tuotantotavoista – ja omista tarpeistaan.

Heikan mukaan uusintavassa taloudessa onkin aika paljon vapauksia etsiä sopivaa tapaa toteuttaa päätavoitetta, taloutta elämän palveluksessa: ”Inspiraatiota on tässäkin haettu luonnosta. Elämä saa hyvin erilaisia muotoja riippuen siitä, missä päin maapalloa tai kaupunkia ollaan.”

Artikkelin innoituksena on toiminut Sitran selvitys ”Kohti uusintavaa taloutta”.

Lue lisää: ykspilkkuviis.fi/luonnon-matkiminen-mullistaa-nakemyksemme-kestavasta-elamasta/

Mistä on kyse?