archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

120 itsenäisyyspäivän lahjaa

Avoin data -kulttuuri on välittämisen kulttuuria. Kulttuuri, joka sallii tekemisen, jakamisen ja välittämisen, on pohja henkisen pääoman kasvulle.

Kirjoittaja

Ossi Kuittinen

Johtava asiantuntija, Liiketoiminnan kehitys ja rahoitus

Julkaistu

Suomi viettää 95-vuotisvuotissynttäreitään aikamoisessa myllerryksessä: otsikoissa vilisevät eurokriisi, ilmastonmuutos, taantuma, yt-neuvottelut ja kilpailukyvyn heikkeneminen. Komiteat työstävät raporttejaan, ja strategioitahan Suomessa tunnetusti piisaa. Mutta mikä on se paras lahja, minkä kansakunta voikaan juhlapäiväkseen saada?  Pienet teot voivat olla paras lahja. Niistä sai hyvän katsauksen Tietämisen vapauden päivässä 4. joulukuuta, jolloin jaettiin avointa dataa hyödyntävien palvelujen Apps4Finland 2012 -kilpailun palkinnot. Tämän vuoden kilpailutyöt käsittelivät hyvän elämän koko kirjoa, muun muassa liikkumista kaupungissa ja luonnossa, energiankulutuksen ja ilmanlaadun seurantaa, kunnallisvaaleja pelaamisen näkökulmasta. Kilpailuun osallistuneet 120 työtä ovat lahja meille kaikille. Ne ovat pieni askel oikeaan suuntaan, ne ovat uuden avoimemman ja kestävämmän yhteiskunnan rakennuspalikoita.

Suomella on perinteitä avoimuudessa. Jo avoimen tiedon isä, Anders Chydenius totesi 1700-luvulla, ettei ”kenenkään pidä sen vuoksi olla toisen herrana, ei kenenkään toisen orjana; kaikilla on oleva sama oikeus, kaikilla samat edut”. Pienessä maassa pitää tehdä yhteistyötä niin, ettei ketään jätetään ulkopuolelle: kaikilla pitää olla mahdollisuus rakentaa yhteiskuntaa.

Avoin data on vain tekninen termi. Oleellista on, mitä ja miten sillä tehdään. Avoin data -kulttuuri tuntuu olevan tekemisen kulttuuria. Ensin tehdään ja sitten kirjoitetaan strategia. Avoin data -kulttuuri on myös jakamisen kulttuuria, malliesimerkkinä tästä on Apps4Finlandin sovellussarjan voittajan Ilkka Pirttimaan asenne. Hänen näkövammaisten elämää helpottava BlindSquare-mobiililisovelluksensa on muiden kehittäjien jatkojalostettavissa, vaikka sen mahdollisuudet menestyä kaupallisesti globaalilla tasolla vaikuttavat lupaavilta.

Avoin data -kulttuuri on välittämisen kulttuuria. Kulttuuri, joka sallii tekemisen, jakamisen ja välittämisen, on pohja henkisen pääoman kasvulle. Sille meidän pitää rakentaa tulevaisuuden Suomea.

Paras lahja Suomella on tämä uusi orastava yhdessä tekemisen kulttuuri.