Kommentti
Arvioitu lukuaika 3 min

5 + 1 tapaa ymmärtää korona-ajan vaikutuksia 

Koronan vaikutuksista on monenlaisia kirjoituksia ja analyysejä. Tässä listaus erilaisista tavoista pyrkiä ymmärtämään poikkeuksellista aikaa.

Kirjoittaja

Mikko Dufva

Johtava asiantuntija, Ennakointi

Julkaistu

Sitran Koronan vaikutukset -kirjoitussarjassa käydään läpi koronan pidemmän aikavälin vaikutuksia käyttäen megatrendejä karttanaKoska analyysissä voi kattaa vain osan kaikista muutoksista ja ilmiöistä, kannattaa asiasta kiinnostuneen tutustua myös muihin lähteisiin.

Tässä kokoelma kiinnostavia lähteitä, jotka ovat omaan haaviini tarttuneet. Kyseessä ei ole kattava koronakirjasto, vaan joukko esimerkkejä erilaisista tavoista pyrkiä ymmärtämään monin tavoin poikkeuksellista tilannetta ja sen vaikutuksia. 

1. Kokonaiskuvat

Kukapa ei pitäisi kattavista katsauksista tilanteen eri puoliinKoska koronakriisissä ei ole kyse vain viruksesta, vaan esimerkiksi taloudellisten poliittisten, yhteiskunnallisten ja hyvinvointiin liittyvien asioiden yhteenkietoutuneesta vuorovaikutuksesta, on usein tarpeen pyrkiä ymmärtämään kokonaiskuvaa. Sellaisia tarjoavat esimerkiksi nämä: 

2. Signaalikokoelmia ja nousevien ilmiöiden avaamista 

Toisaalta juuri nyt voi olla hyödyllistä keskittyä tarkastelemaan, mitä uutta tilanteesta nousee. Tähän on tarjolla sekä tiettyyn teemaan sukeltavia lehtien erikoisnumeroita, että kokoelmia heikoista signaaleista ja kiinnostavista ilmiöistä. Tässä muutama lähde, joiden avulla voi avata ajatteluaan uusien mahdollisuuksien ja ilmiöiden suhteen: 

3. Skenaarioita

Mahdollisia tulevaisuuksia on useita. Yksi tapa hahmottaa niitä on tehdä joukko skenaarioita, eli kuvauksia mahdollisista poluista kohti vaihtoehtoisia tulevaisuuksia. Myös koronan vaikutuksista on ehditty jo tekemään erilaisia skenaarioita, tässä muutamia: 

4. Eri tapoja kerätä tietoa

Poikkeustilanteessa on nähty myös poikkeuksellisia tapoja pyrkiä ymmärtämään tilannetta. Kevään mittaan on tehty joukkoistusta, nopeiden itseorganisoituvien poikkisektoraalisten tiimien yhteiskehitystä ja hyödynnetty tekoälyä datamassan louhimiseen. Tässä muutama esimerkki erilaisista tiedon keräämisen ja analysoinnin tavoista: 

5. Työkalut

Valmiiden vastausten lisäksi tarjolla on myös työkaluja tilanteen vaikutusten hahmottamiseen ja yllätyksiin varautumiseen. Samalla voi harjoittaa omaa tulevaisuusajattelua. Tässä muutamia työkaluja: 

+1 Kuunneltavaa 

Jos lukeminen ei innosta, on tarjolla myös runsaasti kuunneltavaa. Useissa podcasteissa on sivuttu koronan vaikutuksia ja aiheen ympäriltä löytyy myös omia ohjelmia. Tässä muutama: 

Näistä siis lukemista ja kuuntelemista riippukeinuun. Muista kesällä kuitenkin myös irrottaa ajatukset koronasta ja tehdä jotain ihan muuta – vaikka unelmoida toivottavista tulevaisuuksista.

Mistä on kyse?