archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Avoimuudella luottamusta

Julkaistu

Open Knowledge Finland ry on 3.12.2013 allekirjoittanut Helsingin kaupungin kanssa sopimuksen ketterästä rahoituksen kanavoimisesta kehittäjäyhteisön hankkeisiin. Tavoitteena on edistää Helsingin kaupungin avoimien rajapintojen käyttöä. Pienillä rahasummilla voidaan merkittävästi edistää lisäarvoa tuottavien hankkeiden toteutumista, sillä ne ovat usein sivutoimisen tai osa-aikaisen työpanoksen varassa. – See more at: http://fi.okfn.org/datademo/#sthash.xM3u5BZJ.dpuf

Open Knowledge Finland ry ja Helsingin kaupunki ovat kehittäneet ketterän rahoitusmallin avoimen datan kehittäjäyhteisön hankkeisiin. Datademon ensimmäinen rahoituskierros alkaa 7.2.

Monet suomalaiset organisaatiot (enimmäkseen julkiset organisaatiot) ovat tehneen viime vuosien aikana töitä sen eteen, että saisivat tietovarantojakelunsa päivitettyä 2010-luvulle: ilmaiseksi, helposti saavutettavaksi ja käytettäväksi eli avoimeksi dataksi. Odotukset ovat korkealla. Avoin tieto vahvistaa demokratiaa, tekee yhteiskunnasta tehokkaammin toimivan, edistää tasa-arvoa ja ratkaisee kaikenlaisia tulevaisuuden haasteita.

Kuntapuolella julkisen tiedon avaajana uraa on uurtanut Helsinki, joka on perustanut oman portaalinsa, Helsinki Region Infosharen (HRI), seutukuntien datan ja datan pohjalta tehtyjen sovellusten jakamista varten. Helsingissäkin odotetaan malttamattomina tämän työn tuloksia, eli tarjolla olevia avoimia rajapintoja ja avointa tietoa hyödyntäviä uusia ratkaisuja ja palveluja. Helsingissä ei silti odoteta tumput suorina, sillä sekin on ymmärretty, että ei tieto asioita ratkaise, vaan ihmiset. Helsinki onkin päättänyt ohjata sievoisen summan rahallista tukea kehittäjille Open Knowledge Finland ry:n (OKFI) kautta.

OKFI on kehittänyt mallin, jolla rahoitusta voidaan ketterästi ohjata kehittäjäyhteisön hankkeisiin. OKFIn rahoitusta kutsutaan Datademoksi. Esikuvana tällaiselle kehitystuelle ovat toimineet Audiovisuaalisen kulttuurin kehittämiskeskus AVEKin Digi- ja CreaDemo –tuet. DigiDemo ja CreaDemo tuet ovat erittäin kysyttyjä luovan alan yritysten ja kulttuurialan ammattilaisten keskuudessa, ja todistetusti myös erittäin hyvin käytettyä rahaa, joka siivittänyt monta menestystarinaa maailmalle.

Datademon avulla on nyt tarkoitus saada samanlaista pöhinää avoimen tiedon parissa puuhaavan kehittäjäyhteisöön kuin mitä luovalle ja kulttuurialalle on onnistuttu synnyttämään. Tänä vuonna rahoituskierroksilla on kaksi pottia jaossa: HRI:hin liittyvien projektien potti ja Sitran kansallisen tasavertaisuuden potti, joka on sarja kaikelle avoimeen tietoon liittyvälle yhteiskunnan hyvinvointia edistävälle tekemiselle. Ensimmäinen rahoituskierros starttaa jo tänään.

Erityistä Datademossa on, että kilpailijat ovat itse mukana päättämässä mitkä projektiehdotuksista rahoituksen ansaitsee. Kilpailijoiden tasavertaisuus suhteessa tuomareihin on varmistettu kilpailijoiden ja tuomareiden tasamäärällä. Sitrassa tullaan seuraamaan tätä vertaisarviointi-prosessia suurella kunnioituksella ja kiinnostuksella.

Rakentaessaan suomalaista avointa yhteiskuntaa omine hankkeineen, OKFI näyttää mallia myös siitä, mitä avoin asioiden hoito käytännössä on. Datademohankkeen budjetin voi kuka tahansa kiinnostunut tarkastaa verkossa (https://holvi.com/avoinbudjetti/OKFFI-Datademo/). Avoin budjetointi parantaa kansalaisten luottamusta valtionhallintoon. Sama luottamuksen periaate pätee myös muihin organisaatioihin.

Nyt vaan kaikki organisaatiot avoimesti luottamuksen yhteiskuntaa rakentamaan.

Lue lisää Datademorahoitushausta: http://www.datademo.fi