archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Bastusta ideaa: Juristille bisnesrako tuhlaamisen lopettamisesta

Kirjoittaja

Julkaistu

Mitä ihmettä asianajajalla on tekemistä kiertotalouden ja kehityksen kuudennen aallon kanssa?

Ilmastonmuutos, älykkäät energiateknologiat ja resurssien viisaampi käyttö ovat asioita, jotka näkyvät myös juristin arjessa hyvinkin pian. Uskon, että jatkossa asianajotoimistomme auttaa kuudennen aallon yrityksiä monella tapaa. Voimme olla mukana esimerkiksi yritysjärjestelyissä, rahoituskierroksissa, osakassopimuksien luomisessa ja veroasioissa. On todennäköistä, että osallistun joihinkin kuudennen aallon yrityksiin esimerkiksi hallitustyön, neuvonantajan roolin tai osakkuuden merkeissä. Jokainen meistä voi vaikuttaa omalla panoksellaan kestävän kehityksen edistämiseen työssään ja kuluttajana.

Kuudennen aallon ja kiertotalouden mukaista yritystoimintaa liikkeelle puhaltava Bastu-yrityskiihdyttämö on auttanut minua näkemään asioita ihan uudella tavalla ja ymmärtämään, että lähes kaiken voi tehdä kestävää kehitystä paremmin huomioiden. Olen kokenut voivani olla viemässä asiaa eteenpäin edistämällä verkottumista, ideoimalla ja luomalla rakenteita yhdessä muiden toimijoiden kanssa. Bastun kautta olen päässyt mukaan mielenkiintoisiin tapauksiin, joissa on käsitelty muun muassa rahoitusta, enkelisijoittamista ja osakassopimuksia. Olen myös hiljattain liittynyt FIBAN:iin (Finnish Business Angels Network) ja tehnyt ensimmäisen enkelisijoitukseni.

Kyse on pitkälti asenteista. Tärkeää on löytää samanhenkistä väkeä, jonka kanssa voi tehdä yhdessä matkaa kohti isoja tavoitteita. Mahdollisuudet ovat suuret myös asianajoalalla: kasvuyritykset ovat erittäin kiinnostavaa asiakaskuntaa.

Lähdin Bastuun mukaan sattumalta. Olin syksyllä 2014 kuuntelemassa erästä talousseminaaria, jossa yhtenä puhujana oli professori Markku Wilenius. Esityksensä lopussa Wilenius heitti yrityspuolelle pallon sanoen haluavansa nähdä sellaisen yhteistyön alkavan, jossa oppilaitokset, julkisyhteisöt ja yritysmaailma yhdessä toden teolla laittavat kuudennen aallon liikkeelle myös Turun seudulla. Tilaisuuden jälkeen päätimme Wileniuksen kanssa kerätä yhteen asiasta kiinnostuneita toimijoita. Listaa kasvatettiin nimi kerrallaan ja huomasimme, että on paljon toimijoita, joita asia koskee ja kiinnostaa. Ensin kokoonnuimme hyvin epävirallisesti, mutta aika pian toiminta sai organisoidumman muodon ohjausryhmineen.

En ollut asianajajan työssäni aiemmin juurikaan törmännyt kuudennen aallon talouteen. Mietinkin jossain vaiheessa, miksi tämä asia minua niin paljon kiinnostaa. Päädyin siihen, että minua oli yhä enemmän alkanut harmittamaan yhteiskunnassamme ja koko maailmassa tapahtuva tuhlaaminen. Tuntui aivan upealta ajatukselta, että voisi samaan aikaan osaltaan pelastaa maailmaa ja tehdä kannattavaa liiketoimintaa. Bastussa on ollut erityisen hienoa se ilmapiiri, jossa palavereja on pidetty. Paikalla on ollut aina pienempi tai isompi joukko kiertotaloudesta, resurssitehokkuudesta ja jakamistaloudesta kiinnostuneita ihmisiä vaikka miltä toimialoilta, julkiselta puolelta ja eri oppilaitoksista.

Mieti sinäkin, mikä toimiala on vielä lapsenkengissä kestävää kehitystä ajatellen. Olisiko siellä sinulle houkutteleva bisnesrako?