archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Energiakäänne – Aurinkosähköä maatilan katoilta

Kirjoittaja

Julkaistu

Energian pientuottajan kokemuksia Saksassa

Maanviljelijöiden osuus sähköntuotannossa uusiutuvista energialähteistä oli Saksassa viime vuonna 11% (8.019 MW). Maatiloilla investoidaan biokaasulaitoksiin (57%) sekä aurinkosähkö- (38%) ja tuulivoimaloihin (5%). Itse maanviljelijöiden omistamien voimaloiden lisäksi maatilojen katoilta löytyy myös paljon yksityishenkilöiden omistamia aurinkopaneeleita, jotka on asennettu vuokrakatoille. Esimerkki tällaisesta voimalasta on yksityisen sijoittajaryhmämme Saksi-Anhaltin osavaltiossa sijaitseva 622 kWp laitos, joka käsittää yhteensä 7 maatilarakennuksen katot.

Keväällä 2009 konsortion kokoonpanosta vastaava välittäjä tarjosi turn key -palvelupakettia, joka sisälsi liiketoimintasuunnitelman lisäksi kaikki tarvittavat järjestelyt ja sopimukset toiminnan aloittamiseen asti: vuokrakatot sekä sopimuksen asennus- ja huoltoyrityksen kanssa kuten myös rahoituspaketin, vakuutukset (aurinkopaneelien vakuutus ja vahinkovastuuvakuutus) sekä „uskotun miehen”, joka hoitaa hallinnollisen puolen koko ryhmän puolesta. Asennus- ja huoltoyrityksen kautta hoituivat aurinkopaneelit, invertterit ja muut asennukseen liittyvät laitteet ja tarvikkeet. Myös eri puolella Saksaa asuvien ryhmän jäsenten kannalta tärkeä online-seuranta kuului pakettiin. Noin Berliinin korkeudella sijaitseva aurinkovoimalamme asennettin syksyllä 2009 ja otettiin käyttöön saman vuoden joulukuussa. Tuotettu sähkö myydään paikalliselle energiayhtiölle kiinteällä syöttötariffilla, joka on voimassa 20 vuotta.

Menneen vajaan 4 vuoden aikana haasteita ovat aiheuttaneet lähinnä rajut sääolosuhteet. Talvella 2011/2012 myrsky aiheutti vaurioita yksittäisille aurinkopaneeleille. Viime vuoden heinäkuussa rankat ukkosmyrskyt vaurioittivat inverttereitä ja tietoliikennetekniikkaa niin pahoin, että suuri osa tuotoista menetettiin siltä kuulta. Vakuutusyhtiö korvasi kuitenkin molemmissa tapauksissa ongelmitta menetetyn tuoton, joten siitäkin päästiin pelkällä säikähdyksellä. Onneksi tämän vuoden tulvat eivät koskettaneet voimalaamme. Alkuvuosina menetimme varmaan myös hieman tuottoja, koska emme puhdistuttaneet aurinkopaneeleita tarpeeksi usein. Maatilalla ne voivat paikasta riippuen likaantua tavallista nopeammin.

Hyvä ja luotettava huoltoyritys sekä online-seuranta – mieluiten paneelikohtainen, ettei vian paikantamiseen kulu aikaa – ovat erittäin tärkeitä, jotta toimintahäiriöt huomataan ja korjataan mahdollisimman pian. Kattava vakuutusturva on myös välttämätön taloudellisen riskin pienentämiseksi. Liiketoimintasuunnitelmamme on toteutunut tähän asti, joten kaiken kaikkiaan voimme olla tyytyväisiä voimalamme toimintaan.

Löydät Energiakäänne-blogisarjan muut kirjoitukset sivun oikeasta reunasta Suosittelemme-osiosta
tai hakemistosta.

Mistä on kyse?