archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Energiasota etenee!

Kolme Edelläkävijää sai tehtäväksi esitellä Edelläkävijöiden hahmottelemaa Energiasota TV-formaatti -ideaa. Kuten arvata saattoi, tuotantoyhtiöissä oli vahvaa kiinnostusta ideaan, mutta se, miten homma siitä kehittyi, onkin toinen tarina…

Kirjoittaja

Julkaistu

Syke ja Sitra käynnistivät viime vuonna Edelläkävijät -hankkeen, jossa oli tavoitteena haastatella ja kutsua kokoon Suomesta energiatehokkuuden edistäjiä. Mitä saatiin aikaan? Lue myös blogisarjan ensimmäinen osa.

Sähköautolla Energiasotaformaattia esittelemässä

Kolme Edelläkävijää sai tehtäväksi esitellä Edelläkävijöiden hahmottelemaa Energiasota TV-formaatti -ideaa. Formaattihahmotelmassa talonomistajat parantaisivat talojensa energiatehokkuutta tunnistettujen Edelläkävijöiden opastuksella, kilpailuhengessä, hieman Kuorosota yms. formaattien tyyliin. Vihdoin Edelläkävijöillä olisi mahdollisuus saada energiatehokkuus kahvipyötäkeskusteluihin – takuu kiinnostavuus aihealueessa ja ajankohtaisempaa aihetta vaikea kuvitella! Kuten arvata saattoi, tuotantoyhtiöissä oli vahvaa kiinnostusta ideaan, mutta se, miten homma siitä kehittyi, onkin toinen tarina…

Kuten viime blogauksessani kerroin, niin kierrosta ei voitu ajatella tehtävän millään muulla kuin 100% sähköautolla. Facebookista löytyi toisen Edelläkävijän kautta www.sahkotaksi.fi -palvelu ja tapaamispäivänä kävinkin hakemassa 100% sähköauton alle ja pyyhälsin järkyttävän (1/10 osa vs. bensa) energiatehokkaasti ytimeen Helsingin keskustaan, josta muu porukka tuli kyytiin nauttimaan hiljaisesta kyydistä sähköautossa.

Ensimmäinen tapaaminen Filmiteollisuudessa lähti lähes välittömästi lentoon. Ideoita lensi ja osattiin ajatella isosti. Mitä tuo tarkoittaa jää nähtäväksi, mutta usko siihen, että yhteisöllisyys on muodissa on vahva. Taas oli puhetta siitä ”lähipiirin rintamamiestalosta, jossa pitäisi jotain tehdä”, joten asian ytimessä ollaan ideamme kanssa. Lopputulema oli, että ideaa pitää vielä kirkastaa vähän ja sen jälkeen ammattilaiset tekevät juttunsa, ja sitten kun on lihat luiden ympärillä, niin viedään hommaa eteenpäin. Myös meille Edelläkävijöille tuli kotiläksyjä.

Toisessa tapaamisessa SusaMurulla oltiin enemmän karujen faktojen/tosiasioiden parissa. Televisio on niin tunnepitoinen media, että siihen meillä oli kuulemma aivan liian faktapitoinen aihe. Tapaamisen  lopputulema oli, että idea toimisi netissä mainiosti ja kun homma pelkistettäisiin hyvin, niin siinä olisi se formaatti. Ei kuulostanut sekään kokonaisuus yhtään pahalta, päinvastoin. Tästä pallo on kokonaan Edelläkävijöillä, joten apuja kaivataan!

Loppujen lopuksi keskustelut potentiaalisten tuotantoyhtiöiden kanssa olivat hyvin kaksijakoisia. Toisaalta kaikki kiinnostuivat aihealueesta, eli energian säästö on nyt todella POP. Tuo tilanne ei muutu, se on varmaa, päinvastoin. Hyviä keskusteluita kävin usean ammattilaisen kanssa, mutta suurin osa päättyi siihen, että meillä Edelläkävijöillä olisi tullut olla paljon, siis paljon valmiimpi idea, suorastaan valmis käsikirjoitus. Eikä olisi haitannut vaikka olisi ollut valittuna niin juontaja kuin osallistujatkin, sekä ohjelman maksavat sponsorit. Eli tänä päivänä mistään ei haluta maksaa mitään, pätee myös televisioalalla. Tuosta johtuen rajoitimme tapaamiset kahteen innovatiivisimpaan, jotka olivat valmiita aloittamaan ideoinnin aika löysästäkin idea-aihiosta. Ajatuksemmehan oli käydä esittelemässä ideaamme, jonka tiesimme olevan vain hahmotelman alku.

Miten tästä eteenpäin? No sen aika näyttää, molemmat edellä mainitut ”polut” olisi hyvä katsoa. Aika ja raha on vaan monella Edelläkävijällä tiukassa, eli omat työt ja harrastukset vievät päivästä jo tunnit ja tämä vaatisi huomattavaa panostusta, joten näyttää, että näitä edistetään hitaasti mutta varmasti!