Siirry suoraan sisältöön

Photo: Linda Tammisto

Julkaistu 28.03.2018

Geenitieto tulee osaksi terveydenhuollon arkea

Yksilöllinen lääketiede nojaa genomitutkimukseen. Sen avulla moniin sairauksiin kehitetään aiempaa tehokkaampia täsmälääkkeitä ja sairauksien riskejä voidaan ennakoida.
Kirjoittaja
Tutkimusprofessori, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Genomitutkimuksen avulla saadaan täsmällisempää tietoa monista sairauksista, kuten diabeteksesta sekä sydän- ja verisuonitaudeista. Tutkijat voivat kehittää tehokkaita lääkkeitä ja hoitoja ja toisaalta karsia myös toimimattomia hoitoja.

P5.fi-hankkeessa selvitetään ihmisten riskiä sairastua tiettyihin sairauksiin. Riskitietoa voidaan hyödyntää ennakoivaan terveydenhoitoon ja motivoida ihmisiä esimerkiksi terveellisiin ruokailutottumuksiin.

Jo nyt ihmiset ostavat kotikäyttöisiä testejä ja tulevat näiden analyysien kanssa lääkärin vastaanotolle. Tämä muuttaa myös lääkärin työtä. Geenitieto tulee arkipäiväiseksi lääketieteessä.

Video liittyy 20.–21.3.2018 Kööpenhaminassa pidettyyn 2nd Annual Nordic Precision Medicine Forum -tapahtumaan, jossa Sitran hyvinvointidataan ja ihmislähtöiseen datatalouteen liittyvät hankkeet olivat esillä.

Mistä on kyse?