Arvioitu lukuaika 1 min

Geenitieto tulee osaksi terveydenhuollon arkea

Yksilöllinen lääketiede nojaa genomitutkimukseen. Sen avulla moniin sairauksiin kehitetään aiempaa tehokkaampia täsmälääkkeitä ja sairauksien riskejä voidaan ennakoida.

Photo: Linda Tammisto

Kirjoittaja

Markus Perola

Tutkimusprofessori, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Julkaistu

Genomitutkimuksen avulla saadaan täsmällisempää tietoa monista sairauksista, kuten diabeteksesta sekä sydän- ja verisuonitaudeista. Tutkijat voivat kehittää tehokkaita lääkkeitä ja hoitoja ja toisaalta karsia myös toimimattomia hoitoja.

P5.fi-hankkeessa selvitetään ihmisten riskiä sairastua tiettyihin sairauksiin. Riskitietoa voidaan hyödyntää ennakoivaan terveydenhoitoon ja motivoida ihmisiä esimerkiksi terveellisiin ruokailutottumuksiin.

Jo nyt ihmiset ostavat kotikäyttöisiä testejä ja tulevat näiden analyysien kanssa lääkärin vastaanotolle. Tämä muuttaa myös lääkärin työtä. Geenitieto tulee arkipäiväiseksi lääketieteessä.

Video liittyy 20.–21.3.2018 Kööpenhaminassa pidettyyn 2nd Annual Nordic Precision Medicine Forum -tapahtumaan, jossa Sitran hyvinvointidataan ja ihmislähtöiseen datatalouteen liittyvät hankkeet olivat esillä.

Aihe

Hyvinvointidata

Hyvinvointidatan sujuva käyttö tuottaa laadukasta tutkimusta, hoitoa ja hoivaa. Kehitämme tapaa koota ja jakaa hyvinvointidataa yhdeltä luukulta.

Kirjoittaja

Markus Perola

Tutkimusprofessori, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Julkaistu

Suosittelemme

Tästä eteenpäin.

Mistä on kyse?