archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Heljä Misukka: Populismille ei voi ennustaa hyvää tulevaisuutta

Julkaistu

Olen Heljä Misukka, nelikymppinen valtiotieteen maisteri ja Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n koulutusjohtaja. Intohimonani on aina ollut osallistuminen, vaikuttaminen ja yhteisten asioiden hoitaminen. Oppilaskunta-aktiivista tuli ylioppilaskunnan vaikuttaja ja pitkäaikainen kaupunginvaltuutettu. Työskentelin pitkään siellä missä päätöksiä tehdään (eduskunta, opetusministeriö) ja nyt hyödynnän oppimaani ja syntyneitä yhteiskuntasuhteita vaikuttaakseni niihin päätöksiin. Olin neljä vuotta opetusministerin oikea käsi, valtiosihteeri.

Laadukas koulutus on mielestäni yhteiskunnan selkäranka ja lopulta suomalaisten menestyksen takana. Koulutuspolitiikka ja siihen vaikuttaminen on minulle sydämen asia, vaikkakin myös työ ja leipä. Se, mitä tapahtuu luokkahuoneissa tänään, vaikuttaa kymmeniä vuosia eteenpäin.

Politiikan toimintaympäristö on viime vuosina muuttunut todella paljon kaikkialla maailmassa, myös Suomessa. Siellä missä demokratiaa ei ole, siihen pyritään. Siellä missä sitä on, sitä ei arvosteta. Kansalaisten mielenliikkeet muuttuvat yhä nopeammin, puolueisiin tai muihin kansalaisliikkeisiin ei enää sitouduta eliniäksi, eivätkä ne periydy sukupolvelta toiselle.

Äänestyskäyttäytymistä ei osaa ennustaa enää kukaan. Se panee puolueet kilpailemaan entistä kovemmin keskenään ja aiheuttaa myös epävakautta. Suomalaisilla on juuri sellaiset päättäjät kuin tämä kansa ansaitsee. Herraonni on toistaiseksi ollut kohtuullisen hyvä, jos verrataan Libyaan tai Kreikkaan. Aina on ollut tonyhalmeita ja hakkaraisia, mutta heidän vaikutuksensa jäänee vähäiseksi.

Uskon, että suomalaiset tiedostavat entistä paremmin, että elinympäristöön voi vaikuttaa muutenkin kuin äänestämällä vaaleissa, esimerkiksi omia elämäntapojaan muuttamalla. Ihmiset laskevat hiilijalanjälkeään, syövät luomua tai kasvista, käyttävät julkisia liikennevälineitä yms. Toisaalta on pelottavaa, että monet tekevät valintojaan hyvin heiveröisen tiedon perusteella. Satunnaisen Facebook-ryhmä yllyttämänä ihmiset saattavat ryhtyä boikotoimaan tuotetta, mikä vaikuttaa tuhansien ihmisten elämään jossain toisella puolella maapalloa. Eikä vaikutus ole aina myönteinen tai sellainen, miksi se on tarkoitettu.

Maailman monimutkaistuessa ihmiset haluavat kuulla yksinkertaisia vastauksia ja selityksiä. Siksi populismille voi ennustaa hyvää tulevaisuutta. Erään internetgurun mukaan netti tuhoaa ihmisten keskittymiskyvyn, enkä usko että hän on ihan väärässä. Kansansuosion saakin se, joka osaa yksinkertaistaa ja nopeasti tarjota helppoja kyllä-ei –vaihtoehtoja. Mielestäni uusi demokratia on ajankohtainen aihe, joka innostaa ja jota kannattaa katsoa vähän lähempää.

Kysyin 14-vuotiaalta tyttäreltäni, mitä hän ymmärtää sanalla demokratia. ”Että kaikki saa osallistua, mutta enemmistö lopulta päättää.”  Mielestäni aika yllättävän perinteinen mutta hyvä vastaus teini-ikäiseltä.