archived
Arvioitu lukuaika 1 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Henry Paulsenin näkemyksiä Cleantech Forumissa

Kirjoittaja

Julkaistu

Yhdysvaltain entinen valtiovarainministeri Henry Paulsen esitti keskiviikkona vahvan puheenvuoron kansainvälisessä Cleantech Forum konferenssissa San Franciscossa. Hänen mukaansa lähitulevaisuuden suurin ympäristömuutos maailmassa tulee olemaan noin 350.000.000 kiinalaisen muuttaminen kaupunkeihin. Maata kehitetään suurella voimalla.

Kiinan yhteiskunta ja teollisuus ovat muuttumassa niin nopeasti, että suuri maa ja monimutkainen systeemi usein tekevät myös ylilyöntejä. Tällaisia ovat Paulsenin mukaan esimerkiksi kiinalaisten voimakkaat satsaukset mm. aurinkoenergian, litium-ioniakkujen ja terästeollisuuden alueilla, jotka pahimmillaan aiheuttavat jopa kansainvälisiä markkinahäiriöitä. Tälläisillä yli-investoinneilla Paulsen selitti myös hiljattain konkurssiin päätyneen suuren kiinalaisen aurinkoenergiayhtiön kohtaloa. Hänen mukaansa Kiinan johtajat ovat asiantuntevia, mutta koko yhteiskuntarakenteen uusiutuminen vie aikaa ja on erittäin haastava hallita.

Tosin Paulsenin kotimaassakin riittää haasteita. Hän kertoi valtiovarainministeriajoiltaan korkea-arvoisen poliitikon lausuneen uusista ympäristölaeista: ”Kyllä, kyllä. Me puhumme kovasti näistä ympäristöasioista julkisuudessa, mutta eihän tietenkään mikään tällainen laki mene täällä läpi”.