archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Innovaatiot aasialaiseen tapaan keräsi satoja Sitran ystäviä

Julkaistu

Sitran 40-vuotisjuhlavuoden kiinnostavimpia tapahtumia oli Science, Technology and Innovations in Asia seminaari keskiviikkona Marina Congress Centerissä. Näin voi sanoa ainakin runsaan osanoton ja tauoilla kuultujen kommenttien perusteella. Yleisöä kiinnosti, mitä yhteistä on Intialla, Japanilla, Kiinalla ja Suomella? Ainakin se että edessä olevat muutokset ovat kaikille isoja haasteita. Olemme siirtymässä maailmaan, jossa kenenkään omat voimavarat eivät riitä. Avainsana on globaali yhteistyö maailman parhaiden osaajien kesken. Toinen kaikkia yhdistävä tekijä on kestävän kehityksen haaste.

Intialaisen Ramasamin esitelmä puhutteli minua henkilökohtaisesti eniten. Intian innovaatiopolitiikan lähtökohtana ovat maan suuret yhteiskunnalliset ongelmat. Avain käsite ”inclusive innovation” tarkoittaa, että innovaatioita tarvitaan sellaisen kehityksen aikaansaamiseksi, joka hyödyttää koko yhteiskuntaa, sen köyhimpiä kansalaisia myöten. Se tarkoittaa myös ruohonjuuritason innovaatioiden arvostamista ja tukemista. Tämä on tärkeä viesti suomalaisille päätöksentekijöille, jotka yhdistävät innovaatiot lähes yksinomaan yritysten kilpailukykyyn. Intialaisen sanoma oli, että innovaatio on vain väline ihmisten hyvän elämän edistämisessä.

Monissa käytäväkeskusteluissa nähtiin tällaisten seminaarien järjestäminen Sitran arvokkaana toimintana. Muutenkin puheet kääntyivät usein Sitran rooliin. TeliaSoneran johtaja Ossi Kuittinen peräänkuulutti Sitralle radikaalin haastajan roolia, joka uskaltaa kyseenalaistaa vakiintuneet toimintamallit. Sitra tarvitaan järjestämään dialogeja, jossa erilaiset äänet pääsevät kuuluville. Hienon puheenvuoron luovuudesta pitänyt innovaatioaktivisti Tuula Antola  rohkaisi Sitraa esittämään unelman Suomesta.

Tilaisuus antoi kattavan kuvan koko Sitrasta. Ohjelmilla oli omat standit, joissa vieraat tenttasivat ahkerasti henkilökuntaa. Kirjatorilla monet hämmästelivät Sitran julkaisutoiminnan laajuutta ja korkeaa tasoa. Tilaisuus oli myös tulikoe uudelle asiamiehelle Mikko Kososelle, joka veti seminaarin varmalla otteella. Itse olen erittäin tyytyväinen siihen, että tiistaina julkistettu, Linda Jakobsonin toimittama kirja Innovation with Chinese Characteristics sai ansaitsemaansa huomiota osakseen. Kaiken kaikkiaan seminaari osoitti että olemme luomassa uutta yhdessä kumppaneidemme kanssa.