archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Innovaatiot ihmiskunnan palveluksessa

Julkaistu

Yhdysvaltojen suomalaisten parissa tajuaa kouriintuntuvasti Suomen menestystarinan. Jo vuosikymmeniä San Franciscon seudun suomalaiset ovat viettäneet itsenäisyyspäivää. Noin 100 vuotta sitten perustettu United Finnish Brothers & Sisters Lodge #21 järjestää joka vuosi Finnish Brotherhood Hallilla Berkeleyssä itsenäisyyspäiväjuhlan. Tämä vuonna sellainen pidettiin sunnuntaina 2. joulukuuta ja juhlijoita oli toista sataa. Juhliin osallistuu vanhoja suomalaisia, jotka tuskin enää osaavat Suomea, ja nuorempaa hyvin koulutettua väkeä, joka työskentelee alueen yliopistoissa tai teknologiayrityksissä. Tilaisuudessa esittäytyvät paikalla olevat sotaveteraanit ja suomalaiset opiskelijat ja vierailevat tutkijat. Tällä kertaa paikalla oli enää yksi sotaveteraani mutta yli 20 tämän päivän sankaria.

Pääpuhujana oli professori Shankar Sastry UC Berkeleystä (Dean of the College of Engineering). Hän tuntee hyvin Suomen ja tekee yhteistyötä suomalaisten yliopistojen ja yritysten kanssa Nokiaa myöten. Hänen mukaansa Suomi on maailman johtavia maita informaatioteknologian, erityisesti langattomien teknologioiden alueella. Suomi on ottanut valtavan harppauksen itsenäisyytensä aikana. 90 vuotta sitten Suomi oli kehitysmaa, josta lähdettiin reppu selässä ja kielitaidottomana ulkomaille etsimään parempaa elämää. Nyt Suomi on haluttu yhteistyökumppani maailman johtaville yliopistoille.

Sastryn teemana ei ollut kuitenkaan Suomen ylistäminen vaan tulevaisuuteen katsominen. Hän puhui teknologiasta yhteiskunnan palveluksessa. Maailmassa on kolme ja puoli miljardia matkapuhelinta. Kohta matkapuhelimia on miljardi enemmän. Tämä avaa huikeita näkymiä yhteiskunnan kehittämiselle.  Matkapuhelinten avulla rakennetaan kehitysmaihin etähoitoon perustuva terveydenhuoltojärjestelmä, jossa hyödynnetään mm. matkapuhelimien kameroita. Matkapuhelin on aina mukaan oleva ja kaikkialla toimiva oppimisympäristö (school in pocket). Matkapuhelimien varaan luodaan sähköisiä potilastietojärjestelmiä, jotka siirtävät hoidon painopistettä sairaaloista koteihin. Matkapuhelimilla tehostetaan energian käyttöä ja ohjataan liikennettä. Kaiken lisäksi nämä palvelut toimivat kaikkialla, missä on matkapuhelinkin; myös paikoissa joissa ei ole sähköä.

Tarkoitukseni ei ole povata Nokialle lisää markkinoita, vaan painottaa teknologian avaamia mahdollisuuksia palvella ihmiskuntaa. Tässä on haastetta myös Sitralle. Sitra on koko 40-vuotisen olemassaolonsa ajan ollut kehittämässä uusia asioita, riskiäkin ottaen. Päämääränä on ollut Suomen taloudellinen menestys. Tulevaisuudessa katseen tulisi suuntautua entistä enemmän koko yhteiskunnan kehittämiseen ja planetaariseen vastuullisuuteen, mm. ilmaston muutoksen torjumiseen. Shankar Sastryä mukaillen ”innovation in the service of society” sopisi Suomen itsenäisyyden juhlarahastonkin motoksi. Mutta nyt on aika juhlia Suomen 90-vuotista itsenäisyyttä!