archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Juha Kyllönen: Sitra on kasvollinen pääomasijoittaja

Kun FluidHouse Oy oli perustettu 2004 ja uutta liikeideaa haluttiin hyödyntää ja saada markkinoille, tajusimme tarvitsevamme pääomasijoittajaa. Valitsimme Sitran kumppaniksemme emmekä ole sitä katuneet.

Julkaistu

Kun FluidHouse Oy oli perustettu 2004 ja uutta liikeideaa haluttiin hyödyntää ja saada markkinoille, tajusimme tarvitsevamme pääomasijoittajaa. Vaihtoehtoja oli joitakin, muttei mitenkään jonoksi asti. Sitra tuntui etäiseltä ”valtion laitokselta”,  mutta oli aidosti kiinnostunut täysin uuden, tyhjästä ponnistavan liikeidean saattamisesta lentoon. Valitsimme Sitran kumppaniksemme emmekä ole sitä katuneet.

Aika nopeasti alkuperäinen idea itsellään tarvitsi muutakin liiketoimintaa ympärilleen menestyäkseen. Mietimme uusia suuntia ja meille avautui mahdollisuus laajentaa toimintaa merkittävästi liiketoimintakaupalla. Vaikka kauppa ei kuulunutkaan alkuperäiseen suunnitelmaan, sijoittajalta löytyi joustavuutta sijoituksen käyttämiseksi liiketoiminnan kasvattamiseen tällä tavalla.

Alku oli vauhdikas ja etenimme myötätuulessa ensivuodet. Tajusimme kuitenkin, eikä vähiten Sitran vaikutuksesta, että menestyäksemme jatkossa meidän täytyi jatkaa tuotekehitystä ja kansainvälistyä varmistaaksemme tulevaisuuden menestyksen. Olisimme helposti jääneet nauttimaan liiketoimintakaupan tuomasta myötätuulesta yhden asiakkaan kanssa elleivät aktiiviset omistajat olisivat panneet painoa strategian tärkeydelle yrityksen johtamisessa.

Myötätuuli päättyi kesällä 2008. Vuosi 2009 oli totaalista pohjoista vastatuulta. Jos emme olisi aikanaan hankkineet uusia asiakkaita ja kehittäneet uusia tuotteita, olisi pohjan putoaminen aiemman liiketoiminnan volyymeiltä saattanut meidät perikatoon. Nyt toteuttamamme strategia toi meille uusia asiakkaita ja uutta liiketoimintaa. Tässä apuna oli pääomasijoitus, jonka käyttöä kehitykseen ja kansainvälistymiseen Sitra voimakkaasti tuki. Perustimme pahimman laman aikana tehtaan Kiinaan, hankimme uusia kansainvälisiä asiakkaita sekä toimittajia ja kehitimme uusia tuotteita sekä palveluita. Vaikeaahan se oli emmekä ole vieläkään täysin kuivilla, mutta suurin ongelmamme onkin nyt tuloksen tekeminen uusien asikkaiden kanssa ja voimakkaan kasvun rahoittaminen.

Tärkeää on kuitenkin huomata, ettei Sitra halunnut painostaa meitä pääomasijoittajalle niin tärkeän exitin tekemisellä vaikka määräaika olikin mennyt jo ohi vaan tuki yritystä oikeasti vaikeina aikoina. Joustava asenne yrityksen tulevaisuuden mahdollisuuksien arvioinnissa on avannut kaikkien omistajien etuja tukevat keskustelut mahdolisesta exitistä tulevaisuudessa.

Meille Sitra on ollut kasvollinen pääomasijoittaja, joka on enemmän huolissaan yrityksen tulevaisuudesta kuin pelkästään omasta sijoituksestaan, ja jonka edustajilta olemme saaneet arvokasta tukea 24/7 pyyteettömästi.

Juha Kyllönen
Toimitusjohtaja/osakas
FluidHouse Oy

 

Kuvat ovat FluidHouse Oy:n Kiinan tehtaalta. Oheinen kuva: Markku Sjöstedt.