archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Jussi Lähde: demokratiasta on tullut prosessi jossa jokainen päätös alistetaan valittajien diktatuurille

Julkaistu

“I was just defending the basic idea of our great state of Texas”, näin totesi countrylegenda Willie Nelson, kun kysyin häneltä, miksi hän oli tarttunut kivääriin verotarkastajien saapuessa ranchilleen.

 Pidän suunnattomasti country-musiikista, mutta Willien asenteeseen minulla on omasta mielestäni vielä matkaa. Nimeni on Jussi Lähde ja uskon demokratiaan, jossa joukko ihmisiä valitsee itselleen visionäärisen johtajiston ja luottaa heihin aikansa. Näin demokratia toimi joskus aikanaan. Nykyään demokratiasta on tullut jatkuva prosessi, jossa jokainen osapäätös alistetaan valittajien diktatuurille. Näin ei kuulkaas Näsinneuloja rakenneta. Vielä enemmän kuin countrystä pidän näet Tampereesta. Ihmisen koti on siellä, missä hän on oppinut tekemään syntiä.

 Olen tutkaillut demokratian olemusta muun muassa presidentti Ahtisaaren ja emerituspuhemies Sauli Niinistön (2006) vaalikampanjoissa työskennellen, presidentti Ahtisaaren kabinetin jäsenenä sekä kampanjasuunnittelijana muutamien eurooppalaisten valtioiden vaaleissa.

 Osa näista näkemyksistä punkee läpi kirjallisessa tuotannossani. Politiikka – suomi –sanakirja (2009), veijariromaanit Känsä tietää (2010) ja Napit vastakkain (2011), aihetta sivutaan myös 8.11.2011 julkaistavassa kirjoittamassani likipitäen presidenttiehdokas Lasse Lehtisen henkilökuvakirjassa “Aidankaataja”.

 Vuoden 2012 presidentinvaaleissa toimin “katsomovalmentajana” eli huutelen kenttäpelaajille ja valmentajille ohjeita YLE Puheen Politiikkaradion Leikola&Lähde –talkshowssa sekä MTV3:n lähipäivinä aukeavassa presidentinvaaliblogissa.

 Suomalaisen yhteiskunnan suurimpia vapaamatkustajia ovet ne henkilöt, joilla on asiat kunnossa, mutta he eivät vaivaannu yhteiskunnalliseen keskusteluun ja osallistumiseen. Minun sormeni osoittaa heitä, mutta toisin kuin Willien kohdalla, minulle riittää pelkkä sormi ja sen päässä oleva näppäimistö.

 Ja kaikille Teille, jotka kuvittelette countryn olevat sydämetöntä epäekologista ja siksi kivaa autoilua ympäriinsä yksi maailman kantaaottavimmista kappaleista, tällä kertaa asialla Kris Kristofersson http://www.youtube.com/watch?v=OCXK3-Hw4bo

 Jussi Lähde