archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Kestävä rakentaminen uuteen aikaan

Kirjoittaja

Julkaistu

Energiatehokas rakennettu ympäristö on tämän päivän tavoite, kansallisissa ohjelmissa myös hiilineutraali ja kestävä yhteiskunta.

Jan-Christoph Zoels Experientiasta inspiroi tunnistamaan paremmin Low2No-polkua toisenlaiseen uuteen aikaan. Kolme ajanjaksoa on menossa joko peräkkäin janalla tai samanaikaisesti. Kokeilujen ja koetalojen aikaa on kestänyt kauan. Olemme bongailleet Rolf Dischin pyörivän aurinkotalon Freiburgissa ja Bruno Eratin energiapihin talon Vihdissä. Uusin on Luukku-talo.  Näitä koetaloja on tehty paljon ja tehdään nytkin. Niitä tarvitaan, mutta ne eivät muuta maailmaa suuressa mittakaavassa.

Rakentamisessa eletään voimakasta tekniikan ja prosessien kehittämisen ja jalkauttamisen aikaa. Tähän liittyy säädösten ja ohjeiden antamista sekä uusien mallien ja menetelmien käyttöönottoa. Viranomaiset ja erilaiset instituutiot painavat päälle ja vauhdittavat muutosta. Porkkanaa ja piiskaa.

Kolmas aikakausi perustuu ihmisen esiinmarssiin. Se voisi olla kansalaislähtöinen elämäntapojen muutosten aika. Kuluttaja alkaa kysynnällään ohjata kestävän rakennetun ympäristön syntymistä. Ilkka Halavan sanojen mukaisesti ”kuluttajakansalaiset tulevat”. Väittäisin, että tämä muutos on lähellä. 20-35 -vuotiaat asunnon ostajat ja suuret ikäluokat, jotka muuttavat pienempään kaupunkiasuntoon, alkavat kysyä kestävää rakennettua ympäristöä, kestäviä palvelukonsepteja ja uusia elämäntapoja.

Suomessa nämä kolme aikakautta limittyvät. Low2No-hankkeen haaste on löytää useille kestävyyden tekijöille tasapainoinen yhdistelmä. Kansalaisten mukaantulo on seuraava askel.