archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Kiitos yhteistyöstä

Julkaistu

Lähes viiden vuoden työrupeama Sitrassa meni kuin siivillä. Kaikki ei johdu pelkästään siitä, että iän myötä aika tuntuu kuluvan yhä nopeammin. Sain olla mukana tekemässä äärimmäisen haastavia ja innostavia asioita.

 

Kuulin, että 1970-lvulla Sitraan tullessaan yliasiamies Klaus Waris totesi, että ihmisten on syytä hakeutua viiden vuoden sisällä uuteen tehtävään. Se ei tietenkään sovi ohjeeksi kaikille, mutta monille kyllä. Viidessä vuodessa ehtii ammentaa itsestään parhaat ideat ja vastaavasti kertyy eväitä seuraavaan urakkaan. Näin minusta ainakin tänään tuntuu, kun varustaudun ensimmäiseen työpäivääni Nokian palveluksessa. Olen saanut Sitra-aikana kokea, nähdä ja oppia sellaista, josta on varmasti suurta hyötyä uudessa tehtävässä.

 

Suomella ja Sitralla ovat haastavat ajat edessä. Pitkä nousukausi on nyt päättymässä ja edessä saattaa olla poikkeuksellisen myrskyisä ja karikkoinen vaihe. Nyt jos koska Sitran näkijän ja tekijän taidoille löytyy käyttöä.

 

On monia asioita, jotka tekevät Sitrasta ainutlaatuisen julkisen toimijan. Niistä ylivoimaisesti tärkein on itsenäisyys ja riippumattomuus. Laaja toimintavapaus ja vahva taloudellinen asema antavat Sitralle loistavat mahdollisuudet uuden kehittämisessä sekä sen vaatimassa riskien otossa ja voimien yhdistämisessä.

 

Suurin haaste on yhdistää kansakunnan pitkän aikavälin strategiset tavoitteet ja arkinen käytännön tekeminen. Sitran ei kannata sijoittaa varojaan eikä voimiaan mihinkään sellaiseen, joka ei edistä suomalaisen yhteiskunnan perusrakenteiden uudistamista. Pelkkä hyvän tekeminen tai uuden luominen ei sinänsä riitä, ellei se edistä jonkin merkittävän kansallisen tavoitteen saavuttamista. Vastaavasti pelkät strategiat ja toimintalinjojen rakentamiset eivät yksinään riitä. Sitran täytyy pystyä ainakin kapeilla aloilla muuttamaan ne myös käytännön teoiksi.

 

Tekemistä siis riittää ja sitä myös pitää olla. Kuulun niihin, jotka uskovat parhaiden tulosten syntyvän paineen alla. Silloin yhteisöistä ja yksilöistä puristuvat esille todelliset kyvyt.

 

Kiitos kaikille hyvästä yhteistyöstä.

 

Esko Aho