archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Lisää kannustimia ja vähemmän esteitä pientuotannolle

Kirjoittaja

Marja Kaitaniemi

Flux Consulting

Julkaistu

Sitra järjesti torstaina 13.9. seminaarin sähkön pientuotannosta. Tuotantotavoista esimerkiksi otettiin aurinkosähkö, jota Suomessa on toistaiseksi hyvin vähän.

Seminaarin suosio yllätti järjestäjät täysin: Valkoisessa salissa käytiin vilkasta keskustelua parinsadan asiantuntijan voimin.

Tilaisuudessa kuultiin aluksi käytännön kokemuksia pientuotannon rakentamisesta. Yhteistä kaikille puhujille oli näkemys siitä, ettei pientuotannon rakentaminen ole nykyisellään helppoa tai kannattavaa. Esteitä on niin verkkoon liittämisessä kuin ylijäämäsähkön myymisessä.

Aluksi keskusteltiin sähkön myymisen haasteista ja siitä, miten pientuottaja voisi saada reilun hinnan sähköstään. Yksi tapa on nettolaskutus, jota työ- ja elinkeinoministeriö on selvittänyt. Tällöinkin itse energian myymiselle on helpompaa löytää kompensointitapoja kuin sähkön siirtomaksuille ja veroille.

Edes sähkön osalta nettolaskutus ei kuitenkaan ole sähköyhtiön näkökulmasta aivan yksinkertaista. Lisääntyvä pientuotanto vaikeuttaa sähkön hinnan ennustamista ja lisää näin sähkönmyyjän kannattavuusriskiä. Sähköyhtiö voi joutua käytännössä tuotantotuen maksajaksi. Sähkömarkkinoiden toiminnan näkökulmasta investointiin kohdistuva tuki esim. kotitalousvähennyksen muodossa olisikin nettolaskutusta parempi kannustin.

Verkkoon liittämisessä hankaluuksia aiheuttavat Suomen omalaatuiset tekniset vaatimukset sekä liitäntäkäytäntöjen hajanaisuus eri verkkoyhtiöissä. Nämä esteet olisivat poistettavissa ottamalla käyttöön edelläkävijämaa Saksassa käytetyt standardit sekä liitännän ilmoitusmenettely, joka kannustaisi verkkoyhtiöitä aktiivisuuteen ja tekisi liittämisen helpoksi pientuottajalle.