archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Miksi IBM valitsi Suomen keinoälynsä kehityskehdoksi?

IBM investoi Suomeen terveydenhuollon digitalisaation, osaamispääoman ja startup-verkoston vuoksi. Tärkeimmät syyt saattoivat silti olla luottamus ja kyky uudenlaisiin kumppanuuksiin.

Julkaistu

IBM investoi Suomeen terveydenhuollon digitalisaation, osaamispääoman ja startup-verkoston vuoksi. Tärkeimmät syyt saattoivat silti olla luottamus ja kyky uudenlaisiin kumppanuuksiin.

Tuore tiedote välitti ilosanoman: Globaali suuryritys IBM tekee Suomeen useamman strategisen investoinnin ja perustaa Watson Health -innovaatiokeskuksen terveydenhuollon keinoälypalvelujen kehittämiseksi sekä kuvantamisen osaamiskeskuksen, joka on lajissaan ensimmäinen Yhdysvaltojen ulkopuolella. Päätös tuo mukanaan reilut 150 työpaikkaa sekä roimasti osaamista. Mutta mitkä tekijät vaikuttivat IBM:n päätökseen panostaa Suomeen ja mitä tämä tarkoittaa Suomen terveysalan tulevaisuudelle?

Suomi on IBM:n mukaan kärkimaita ajatellen terveydenhuollon digitalisoitumista. Tämä johtuu laajoista terveydenhuollon rekistereistämme, jotka ovat sähköisessä muodossa. Väestömme on myös koulutettua, joka takaa osaamispääomaa uusien innovaatioiden luomiselle. Suomeen on myös kehittynyt teknologiaosaamisen klusteri sekä rikas startup-verkosto, jotka voivat avittaa digitalisoimaan terveydenhuoltoa ympäri maailman. Osaamista löytyy myös terveydenhuollon puolelta, jossa huipputason sairaalat mahdollistavat tutkimustoimintaa uusien, entistä laadukkaampien hoitojen kehittämiseksi.

Yhteiskunnan päätöksentekijät ovat tukeneet Suomen terveysalan ekosysteemin houkuttelevuutta omilla edistyksellisillä visioillaan ja kansallisilla strategioillaan. Näistä mainittakoon Sote-tieto hyötykäyttöön, Kansallinen genomistrategia sekä muun muassa Terveysalan tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kasvustrategia. IBM sekä monet muut toimijat ovat havainneet edistysaskeleita julkisten ja yksityisten toimijoiden yhteistyössä, jota osaltaan myös edellä mainitut strategiat ovat avittaneet.

Monia voi ehkä yllättää, mutta suuryrityksen investointipäätöksiä myös helpottaa Suomen yhteiskunnallinen vakaus sekä korkea luottamus eri toimijoiden sekä kansalaisten välillä. Suomalaiset ihmiset ovat korvaamaton voimavara, kun palveluita ja terveydenhuoltoa kehitetään yhä yksilöllisemmäksi. Suomen korkea luottamuspääoma antaa hyvän pohjan ja erinomaisia mahdollisuuksia myös palvelujen käyttäjien osallistamiseen. Muun muassa nämä asiat kiinnostivat keväisellä Suomi-delegaation vierailulla IBM:n New Yorkin toimistoon.

Tämä uutinen on piristysruiske alkavaan syksyyn ja vahvistaa uskoa terveysalan tulevaisuudesta yhtenä Suomen tukipilareista. Uutinen myös muistuttaa meitä digitalouden uusista kilpailutekijöistä, joita ei enää olekaan esimerkiksi markkinan koko tai maantieteellinen sijainti, vaan esimerkiksi tekijät kuten luottamus ja osaaminen.

Mistä on kyse?