archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Mistä apua ilmastohämmennykseen?

Jokainen meistä haluaisi varmasti tehdä oman osansa ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi, mutta mistä tiedämme, mitä meidän pitäisi tehdä?

Julkaistu

Ilmastonmuutos on niin iso asia, että pieni ihminen tuntee itsensä voimattomaksi sen edessä. Uutiset kertovat yhä uusista lämpöennätyksistä ja lämpenemisen seurauksista, eikä juuri kukaan enää kiistä sitä, että kyse on ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta. Jokainen meistä haluaisi varmasti tehdä oman osansa tämän huolestuttavan kehityksen pysäyttämiseksi, mutta mistä tiedämme, mitä meidän pitäisi tehdä?

Tiedosta ei sinänsä ole pulaa, ja tarjolla on myös paljon erilaisia ympäristöystävällisiä tuotteita ja palveluja. Voi sammuttaa valot ja sähkölaitteet joita ei käytä, valita vihreän sähkön ja vähäpäästöisen auton tai luopua lihansyönnistä ja ulkomaanmatkoista. Mutta vaikuttaako se mihinkään ja onko se sen arvoista? Jos maksan enemmän vähäpäästöisestä ratkaisusta, hidastaako se oikeasti ilmastonmuutosta? Miksi minun kannattaa nähdä kovasti vaivaa päästöjen vähentämiseksi, jos naapurini jatkaa tupruttelua entiseen malliin? Ja kuinka pystyn tekemään sen kaikkien arjen kiireiden keskellä, kun pitäisi huolehtia myös perheestä, lapsista, omasta terveydestä?

Ei ole ihme, jos kaiken tämän hämmennyksen keskellä tekee mieli nostaa kädet pystyyn. Mutta tavallisten ihmisten valinnoilla on oikeasti merkitystä: jopa 70 % Suomen ilmastopäästöistä aiheutuu yksityisestä kulutuksesta joko suoraan tai välillisesti. Jokainen vähäpäästöinen valinta lisää myös uusien ratkaisujen tarjontaa: yritykset etsivät jatkuvasti uusia kasvumahdollisuuksia ja kehittävät uusia vähäpäästöisiä ratkaisuja jos näkevät että niille on kysyntää. Markkinoiden kieli on kieli, jota yritykset kuuntelevat, ja kuluttajina me puhumme sitä kieltä selkeällä tavalla.

Silti jää kysymys siitä, mitkä ovat ne oikeat valinnat, jotka oikeasti vähentävät päästöjä ja ohjaavat kehitystä oikeaan suuntaan. Siinä auttaa esimerkiksi Suomen ympäristökeskuksen tekemä Ilmastodieetti-laskuri, jonka avulla voi laskea oman hiilijalanjälkensä ja etsiä keinoja sen vähentämiseksi. Olemme yhteistyössä SYKEn kanssa päivittäneet ilmastodieetti-sivustoa alkuvuoden aikana vastaamaan tarjolla olevia vaihtoehtoja, ja uusi, ajantasainen versio on viime yönä avattu kaikkien käyttöön.

Kukaan meistä ei voi yksin pelastaa maailmaa, mutta yhdessä kaikki voivat. Siksi kannattaa kannustaa muutkin mukaan tekemällä Kestävän kehityksen sitoumus tai ilmastolupaus. Samalla näytät päättäjille, että haluat heidän tekevän sellaisia päätöksiä, jotka auttavat meitä tekemään kestävämpiä valintoja.

Ota yhteyttä
Johtava asiantuntija, hiilineutraali teollisuus, Hiilineutraali teollisuus

+358 294 618 263

Mistä on kyse?