archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Miten vallankumoukset syntyvät?

Julkaistu

Kesäkuun alkupuolella 2010 liikenneneuvos Eeva Linkama liikenne- ja viestintäministeriöstä sekä toimitusjohtaja Ari Ahonen RYM Oy:stä pyysivät tapaamista. He olivat huolestuneita nykyisen liikennepolitiikan mahdollisuuksista tuottaa riittävän kilpailukykyisiä liikennepalveluita, mutta myös alan innovaatiotoiminnan haasteettomuudesta. Pohdiskelimme kysymystä yhdessä ja kävimme uuden keskustelun, jossa oli mukana myös Sitran yliasiamies Mikko Kosonen. Sovimme saman tien, että ryhdymme nopeasti valmistelemaan osana Sitran Julkishallinnon johtamisohjelmaa laajaa hanketta, jossa pyrittäisiin löytämään kokonaan uusi lähestymistapa liikenne- ja yhdyskuntapolitiikan perustaksi.

Kokonaisuus tarkentui vaiheittaiseksi kehitysohjelmaksi, jossa alkuvaiheessa luotaisiin uutta lähestymistapaa konkretisoiva Ajatuskartta, jonka rinnalla käynnistettäisiin nopeasti esimerkkihankkeita ja myöhemmin myös RYM Oy:n ja Tivit Oy:n johdolla yrityslähtöiset tutkimusohjelmat. Ajatuskartta sovittiin laadittavaksi Sitran johdolla, jonka jälkeen vetovastuu siirtyisi LVM:lle.

Näin päästiin eteenpäin ja valmistelemaan Ajatuskartan työstämistä, joka päätettiin toteuttaa 23 eri osapuolia edustavan henkilön tiiviinä työryhmätyönä. Kehitysohjelma julkistettiin 15.12.2010 kansliapäällikkö Hannele Pokan sanoin herätysjuhlamaisissa tunnelmissa.

Ajatuskarttaa rakannettiin suuren innostuksen vallassa kevään 2011 aikana kaikkiaan yhdeksän päivää. Ryhmä ei säästänyt itseään, vaan välillä jouduimme loppuillasta patistelemaan kaadereita keskeyttämään työn ja siirtymään iltapalalle.

Liikennerevoluution ensimmäisen vaiheen tulokset – Ajatuskartta – on nyt valmis, Uusi lähestymistapa on kuvattu, yhdeksän pilottihanketta vievät ajatuksia konkretiaan, RYM Oy ja Tivit Oy valmistelevat yrityslähtöisiä hankkeita ja kansliapäällikkö Harri Pursiainen ilmoitti eilisessä julkistuksessa LVM:n ottavan vetovastuun vallankumouksen toisesta aallosta.

Yksi erityisen kiinnostava piirre koko kehitysohjelmassa on se, että viime kesänä sitä ei ollut yhdenkään toimijan suunnitelmissa, budjeteissa tai strategioissa. Nyt ensimmäinen vaihe toteutettu ja seuraavat vaiheet etenevät. Nykyisen uudet, isot asiat syntyvät ketterästi ja orgaanisesti riittävän uskottavan verkoston ottaessa aloitteen käsiinsä.

Juha Kostiainen

johtaja

Julkishallinnon johtamisohjelma