archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Mökin sähköistäminen omalla uusiutuvalla sähköllä on suosittua, suositeltavaa ja kivaa!

Suomessa on satoja tuhansia sähköttömiä mökkejä. Niitä sähköistetään tavalla tai toisella valtava määrä vuosittain. Mökki on erinomainen kohde oman sähköntuotannon pystyttämistä varten.

Kirjoittaja

Julkaistu

Suomessa on satoja tuhansia sähköttömiä mökkejä. Niitä sähköistetään tavalla tai toisella valtava määrä vuosittain. Perinteinen suomalainen mökkihän ei mitään peruslämpöä tarvitse ja tarpeellisimpien sähkölaitteiden kulutus on kovin vähäinen, siksi mökki on erinomainen kohde oman sähköntuotannon pystyttämistä varten. Oman ’sähkölaitoksen’ rakentaminen on opettavaista, palkitsevaa ja kivaa. Itse rakentamalla opit parhaiten laitteiston toiminnan – huoltoja tulee kuitenkin.

Pitämäni aurinko- ja tuulienergian kurssit ovat olleet erittäin suosittuja. Kurssista on kolmen tunnin intensiiviversio sekä 6 x 1,5 tuntinen, syventävä versio jossa mukana työpajatyöskentelyä ja retki kohteeseen, jossa on jo pitkään hyödynnetty aurinko- ja tuulivoimaa. Intensiiviversioita olen käynyt pitämässä mm. Ekokumppanit OY:lle, Herttoniemi-seuralle ja Dodon kaupunkiviljelijöille.

Pitkä kurssi on tulossa taas keväällä Työväenopiston ohjelmistoon. Viime kerralla kurssi tuli täyteen ja kurssipalaute oli erittäin kannustavaa. Kurssin uusimiselle on ollut tarvetta. Mukana on ollut käytännössä kolmenlaisia osallistujia: mökkisähköjärjestelmän suunnittelijoita tai rakentajia, valmiin järjestelmän päivittäjiä, tai avaimet käteen -periaatteella sähköjärjestelmää ostavia jotka haluavat tietää miten ja mitä kannattaa ostaa.

Kurssilaiset ovat olleet uskomattoman innostuneita, keskustelu venyi usein virallisen ajan yli. Oli mahtavaa kuulla kokemuksia ja sattumuksia mitä erilaisimmista mökkisähköjärjestelmistä. Kun järjestelmä on ensimmäistä kertaa pystyssä – sähköä syntyy omin käsin rakennetusta järjestelmästä – voi vaikkapa istahtaa pihamaalle viinilasin kanssa.

Tiivistäkin tiiviimpi versio kurssin sisällöstä ja mökin sähköistämisen perusteista löytyy Huomisen energiaa -julkaisusta.