archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Nuoret ja työ: 10 ideaa

Julkaistu

Studiot ovat työskennelleet, nyt alkaa jatkokehittely. Aiheeseen liittyen keksittiin tukku ideoita ja syskun 2011 aikana toteutetaan neljä konkreettista kokeilua. Kokeilut tehdään kevyesti muutaman päivän ja koeosaanottajien kanssa. Toteuttajina ovat Sitra, Aalto-yliopisto, Hub-Helsinki ja Elinvoima-foorumin osallistujat.

Tässä nuoriin ja työhön liittyvät ideat lyhyesti ja merkittynä ne joista tehdään kokeilu:

Avoin Amis / kokeilu syksyllä 2011
Mahdollistaa ammattien ja opiskelun kokeilemisen kuin seisovassa pöydässä. Kurkkaaminen ammatteihin ja opiskeluun tukee ammatinvalintaa. Peruskoulunpäättäjille jotka eivät tiedä mitä haluavat tehdä/olla isona

Käytännön koulu
Duunari tuo konkreatiaa kouluaineeseen. Kirvesmies käy koulussa ja siirtää oma ammattitaitoa lapsille värittämään opintoja. Miten matikkaa soveltuu käytännössä? Miksi se on tärkeä? Antaa tehtäviä käytännöstä

Koulu: elämän keskus
Muutetaan koulut alueellisiksi toimintakeskuksiksi, jotta koulutilojen käyttöaste nousee sekä päivisin että iltaisin. Koulujen tilat ovat vajaakäytössä ja seinät ovat kalliita. Otetaan kansalaisjärjestöjä, urheiluseuroja ja muita toimijoita, jotka voivat hyödyntää koulun tiloja.

Haave-CV
Suunnittele oma unelmaurasi etukäteen. Instanssi, jolle kerrot, mitä haluat ja onko se realistinen tavoite. Sen jälkeen sinulle kerrotaan ja tuetaan, minkä keinojen kautta maaliin pääset. Voi olla opinto-ohjaajan kanssa, palvelupiste tai nettipeli.

Juniori-coachit / kokeilu syksyllä 2011
Junnut neuvoo kalkkiksia. Nuoret opettavat vanhemmille työpaikoilla osaamista, jota heillä ei ole. Vastavuoroisesti nuoret saavat kokeneempien osaamista käyttöön ja työkokemusta (myös koticoachaus).

Enkelit
Hoivaa, johtaa ja ohjaa nuorta kuin bisnes-enkeli tekemään valintoja työelämässä, löytämään työtilaisuuksia ja muuta osaamista ja verkostoja. ”Business angel” nuoren elämän tukena. Pitkäkestoinen tukiprosessi.

Life start up -game
Löydä urapolkusi mobiilipelin avulla ja auta kaveria löytämään omansa. Peli, jolla nuori voi rakentaa omaa henkistä pääomaa ja työidentiteettiään. Pelillä voisi kokeilla erilaisia elämän vaihtoehtoja tai tehdä erilaisia hahmoja itsestään ja kokeilla haaveittensa toteutumista haavemaailmassa.

Uuden työn keskus / kokeilu syksyllä 2011
Virtuaalinen tiedon, tarinoiden ja roolimallien kirjasto ja kohtaamispaikka. Keskus palvelee nuoren positiivista ajelehtimista (kokoaa uuden työn foorumit ja alustat), ohjaa oikeisiin valintoihin ja tukee identiteettityötä. Keskus olisi vuorovaikutteinen virtuaalinen keskus, josta nuoret saavat tietoja, tarinoita ja roolimalleja.

My First Company
Vapaat kädet tekemiseen ja tuki selän taa. Nuorille(14-18v?)  suunnattu ohjelma joka vähentää yrityksen perustamisen riskit
Tämä saattaisi olla seuraavien asioitten poistaminen:

   Alv:n

    Konkurssivastuun pienentäminen tai poistanen

    Osuuskunta toimintatavan soveltaminen nuoriin

Palvelukioski / kokeilu syksyllä 2011
Maanlaajuinen ura- ja ohjauspalveluverkosto nuorille. Nuori, joka ei ole päässyt opiskelemaan ja koulujen opinto-ohjauksen tavoittamattomissa, saavat palvelukioskista tietoa ja nuoren tilannetta kartoitetaan, miten kannattaa jatkaa ja saadaan avattua ovia työ- ja opiskelupaikkoihin. Olisi fyysinen toimipaikka ja voisi toimia netissä tukemassa opiskelupaikka.fi:n toimintaa.

Muunlainen luokka
2020-luvun yksilölähtöinen peruskoulu varmistaa rauhallisen oppimisympäristön. Päivitetään nykyinen peruskouluidea ja siirrytään malliin, jossa on ryhmäjakoja, erivaativuustasoista opetusta. Iso massa saa kaikille vaadittavan koulutuksen, mutta lahjakkaammille mahdollisestaan vaativampi opiskelu.

Elinvoima-kehitysohjelman osallistujat

Aunola, Pirkka Strateginen suunnittelija
Bjerstedt, Katja Pääekonomisti
Elomaa, Nikolas Edunvalvontajohtaja
Haatainen, Tuula Apulaiskaupunginjohtaja
Hyyryläinen, Tuomas Strategiajohtaja
Immonen, Niina Projektijohtaja, toiminnanjohtaja
Karetie, Simo Johtava asiantuntija
Kontio, Timo
Kostiainen, Juha Puheenjohtaja
Johtaja
Kuusisto, Jari Johtaja
Nyman, Mats Elinkeinopoliittinen asiamies
Oinonen, Sami Hallituksen puheenjohtaja
Ojamo, Hanna Puheenjohtaja
Raitanen, Anitta Toiminnanjohtaja
Rinkineva, Marja-Leena Hallitusneuvos
Saarinen, Eeli Tutkija
Salmela, Alexandra Kirjailija
Salo, Päivi Hallitusneuvos
Salomaa, Markku Johtaja
Tikka, Taneli Toimitusjohtaja
Turkka, Ville Toiminnanjohtaja