archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

”Olemme täällä vain pelastaaksemme Tanskan”

Julkaistu

Taneli Heikka

Kööpenhamina

Eduskuntavaalit ovat viikon päästä ja politiikkaa tulee jo korvista. Mutta meiltä puuttuu yksi juttu, joka tanskalaisilla on: puolue, joka ei ole ehdoilla vaaleissa, mutta on täysillä mukana keskustelussa. Sellainen, joka ei tavoittele valtaa, vaan ainoastaan vaikutusvaltaa.

Future Denmark.

Erik Rasmussen funtsi maailmaa ja päättyi seuraavaan havaintoon: koskaan eivät haasteet ole olleet näin suuria ja poliittinen vaikutusvalta näin pientä. Toisin sanoen jotain tarttis tehdä, mutta kukaan ei uskalla, koska kaikki puolueet pelkäävät kansan kostoa vaaleissa.

Erik Rasmussen

Rasmussen on Skandinavian suurimman itsenäisen think-tankin Monday Morningin toimitusjohtaja ja perustaja. Hän päätti perustaa uuden puolueen osoittaakseen, että äänestäjät hyväksyvät tarpeelliset muutokset. Future Denmark ei tavoittele valtaa, eikä se koskaan aio muuttua oikeaksi puolueeksi.

– Olemme täällä vain hetken, pelastaaksemme Tanskan tällä tärkeällä hetkellä, Rasmussen sanoo ilman turhaa vaatimattomuutta.

Future Denmarkia ei voi äänestää eikä se pyri parlamenttiin, koska sitten se muuttuisi tavalliseksi puolueeksi muiden joukossa. Se haluaa kuitenkin olla puolue kahdesta syystä.

– Haluamme toimia politiikan rakenteiden sisällä osoittaakseen, että uudistaminen on mahdollista myös politiikan pelisäännöillä, Rasmussen sanoo.

Toinen syy on viestinnällinen: Kun Rasmussenin tasoinen nimi perustaa puolueen, sillä saa aikaan mukavan julkisuuspöhinän.

Mutta mitä puolueen tavoitteet sitten ovat? Future Denmark on muutaman viikon ikäinen, joten sen aatteet ovat vielä tasolla, jolla ei ehkä kansaa villitä. Niitä yhdistää ajatus siitä, että ”Tanskan ihme” –  kilpailukyvyn, julkisten palveluiden ja korkean verotuksen yhdistäminen – on tullut tiensä päähän. Rasmussen heittää seinälle kuuden kohdan reformiohjelman.

  1. – Uusi kasvu
  2. – Uudet hyvinvointipalvelut
  3. – Uusi tieto
  4. – Uudet arvot
  5. – Uusi johtajuus
  6. – Uusi maailmankuva

Siis hä? Kuulostaa hienolta, mutta tuosta voi lähteä aivan mihin suuntaan hyvänsä. Uusi kasvu – miten? Uudet arvot – millaiset? Kuinka kauan puolue pysyy väittämällään ei-ideologisella pohjalla, mutta onnistuu luomaan uudet, politiikassa relevantit arvot?

Vielä puolueen ohjelma ei ole herättänyt vastustusta, mikä voi johtua siitä, että Rasmussen ei tuo ranskalaisten viivojensa ympärille juuri lainkaan lihaa. Tämä puolestaan ehka johtuu siitä, että Monday Morning on paitsi Tanskan parasta ajatteleva ajatushautomo ja nyt poliittisen puolueen koti, myös konsulttipalveluja tarjoava yritys. Vaalit täytyy Tanskassa järjestää viimeistään marraskuussa, joten Rasmussenin pajalla on kuukausia aikaa kammeta ajatusmyllystään jyviä poliittiseen keskusteluun. Samalla syntyy hyvää mainosta visionääriselle ajatuspajalle, joka mm konsultoi terveyspalvelujen uudistamisessa. Ei hullumpi innovaatio tuokaan. Miksi lobata hikisissä kabineteissa, kun voi ajaa asiaansa valoisissa avokonttoreissa tennarijalkaisten, monikulttuuristen nuorten kanssa…

Puolueella on 4 000 jäsentä. Sen tavoite on, että mahdollisimman moni sen tavoitteista päätyisi muiden puolueiden ohjelmiin ja lakialoitteisiin.

”Puolueohjelman” hähmäisyydestä huolimatta Rasmussenin putiikki ja puolueidea ovat jotain, jota suomalaisesta vaalikamppailusta puuttui. Ehkä se johtuu siitä, että ajatuspajat ovat Suomessa kaikki valtion ja/tai suuryritysten rahoittamia. Rasmussen rahoittaa bisneksen omasta taskustaan ja keikuttaa konsensusta mielensä mukaan. Suomessa näin ei maan tavan mukaan tehdä. Siksi emme nähneet ulkopuolelta tulevaa vakavaa haastajaa, jonka ohjelma olisi ”Tulevaisuuden Suomi”. Sen sijaan saimme haastajan, jonka ohjelma on menneisyyden Suomi.

– Vielä ei ole tullut negatiivista palautetta, mikä voi johtua siitä, että muut puolueet eivät koe meitä kilpailijaksi. Mutta uskon ja toivon, että sellaista tulee, kun menemme kohti kuumia vaalikeskusteluja, Rasmussen sanoo.
 

Kirjoittaja toimii Elinvoima-kehitysohjelmassa journalistina ja viestinnän asiantuntijana