archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Sijoittaja Ahopelto: Suomen terveys-startupeilla on kaikki mahdollisuudet menestyä

Sitran kevään viimeinen Health Tuesday nosti esille terveysalan startup -kentän mahdollisuuksia.

Julkaistu

Ruoholahdessa smoothie-lasit kilisevät ja puheensorina käy vilkkaana, vaikka kello on vasta puoli kahdeksan aamulla. Mitä ihmettä on tekeillä?

Ei vähempää kuin Suomen nyt jo merkittävimmän huipputeknologian vientialan toimijoiden kohtaaminen.

Sitra on kevään ajan ollut mukana käynnistämässä pienimuotoista vallankumousta Health Tuesday -tapahtumillaan. Suomessa on viime aikoina syntynyt uusia terveyden vientihankkeita, kuten Team Finland Health ja Innovatiivisten kaupunkien Oulun terveysohjelma. Suomalaisyritysten läpimurron esteenä globaalilla, kasvavalla toimialalla voi silti olla se, että alan ekosysteemi jää pirstaleiseksi, kun terveyteen kytkeytyvien eri alojen ihmiset eivät kohtaa toisiaan. Siksi Health Tuesday on tärkeä.

Kevään viimeisessä tapaamisessa keskusteltiin terveysyritysten kasvupotentiaalista. Health startup -guru ja rahoittaja Timo Ahopelto esitteli puheenvuorossaan kiinnostavia yritysesimerkkejä Piilaaksosta. Muun muassa diabetes-omahoitoon, DNA:n laserprinttaukseen ja kehosensoreihin keskittyvät yritykset voisivat kaikki Ahopellon mukaan olla suomalaisia. Jokin kuitenkin vielä puuttuu.

Ahopellon mukaan Suomessa on loistavat edellytykset merkittäville terveyden alan yrityksille. Kunnianhimoa pitäisi kuitenkin herätellä enemmän.

”Onnistumisen todennäköisyys on sama tähtäät sitten korkealle tai matalalle. Tähtäämällä korkealle saat parhaat rahoittajat ja kumppanit”, Ahopelto kannustaa.

Yrittäjien täytyy uskaltaa kehitellä älyttömiltäkin tuntuvia ideoita, jotka voivat skaalautua nopeasti. Terveyden startup -yritysten kasvupotentiaali on kymmeniä prosentteja vuositasolla ja Ahopellon mukaan Suomeen mahtuu kokonainen segmentti 50–100 miljoonan euron liikevaihdon toimijoita.

”Terveyden kuluttajamarkkinat ovat kasvussa. Peliteollisuuden osaaminen tulee siinä käyttöön. Toisaalta meillä on hienostunutta taustateknologian osaamista ja terveysalan huippututkimusta. Palaset ovat olemassa suurelle toimialalle”, Ahopelto summaa.

Parhaimmillaan terveysalalta voi syntyä uusia teknologioita, jotka mullistavat käsityksemme terveydestä. Ahopellon suurin motivaatio onkin synnyttää tällaisia muutoksia.

”Haluan 50 vuoden päästä sanoa olleeni mukana alusta saakka jonkin fantastisen teknologian käynnistämisessä. Se on paljon houkuttelevampaa kuin pelkkä rahan tekeminen.”

Health Tuesday -tapahtumat jatkuvat kesätauon jälkeen syyskuussa 2.9. Slush 2013 -konferenssin jälkeisestä startupien sekä Sitran brunssitilaisuudesta alkusykäyksensä saanut tapahtumakonsepti on löytänyt paikkansa ja selvästi vastannut tarpeeseen. Nyt Health Tuesday –kokoaa ihmisiä yhteen usealla paikkakunnalla, tavoittaen noin 200-250 kuukausittaista osallistujaa. Tämä tekee tilaisuuksista yhden tärkeimmistä terveysalan toimijoiden kohtaamispaikoista.

Syksyn ensimmäisessä tapaamisessa keskustellaan pelillistämisen mahdollisuuksista terveyden ja hyvinvoinnin alueella.