archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Sivuvirtaa – Kun maailma ei riitä

Kirjoittaja

Julkaistu

Ihmiskunta käyttää uusiutuvia luonnonvaroja, kuten metsiä ja meren antimia, sillä tahdilla, että ekosysteemit eivät pysy vauhdissa. Yhteisen jalanjälkemme koko ylitti maapallon kapasiteetin 1970-luvulla ja nykyään käytämme luonnon resursseja jo 50 % enemmän kuin maapallo niitä tuottaa. Tämä tarkoittaa, että olimme jo 20. elokuuta kuluttaneet kaikki uusiutuvat luonnonvarat tältä vuodelta, ja koko loppuvuoden kulutus otetaan velaksi, joka pitää väistämättä maksaa takaisin tulevaisuudessa.

Tilanne ei ole sen parempi uusiutumattomien luonnonvarojen, kuten mineraalien, suhteen. Niitä kaivetaan maasta isoilla koneilla, kuljetetaan jalostettavaksi, taotaan tuotteiksi, viedään kauppoihin ja sieltä koteihin, ja käytön jälkeen haudataan lopuksi takaisin maahan kaatopaikoille. Tässä valtavassa logistisessa ketjussa on uskomattominta se, että kaikesta maasta otetusta materiaalista yli 98 % on palautettu takaisin maahan eli kaatopaikalle puolen vuoden kuluessa siitä, kun se alun perin kaivettiin esiin.

Syömme siis kuormasta aikamoisella ruokahalulla ja monet ahnehtimistamme raaka-aineista tulevat käytännössä loppumaan jo muutaman seuraavan vuosikymmenen aikana. Raaka-ainelähteitä eli maapalloja meillä on kuitenkin käytettävissä vain yksi eikä se riitä koko kysynnän kattamiseksi nykytasolla, kulutuksen kasvusta puhumattakaan. Aika lohduttomalta kuulostaa, eikös vaan?

Riippuu näkökulmasta. Näin bisnesenkelin vinkkelistä sanoisin: kylläpäs näyttää lupaavalta! Raaka-aineiden hintojen ja kaatopaikkojen porttimaksujen jatkuvasti kallistuessa monille toimialoille nousee uusia yrityksiä, jotka ovat tunnistaneet muutoksen luomat uudet liiketoimintamahdollisuudet. Materiaalien kierrätyksessä, jätteiden käsittelyssä ja uusiutuviin energialähteisiin siirtymisessä on paljon tehtävää, ja yleensä tällaisissa muutoksissa vanhat jätit joutuvat antamaan tilaa tuoreille tulijoille.

Omassa sijoitusfokuksessani olen päättänyt tästä syystä keskittyä startup-yrityksiin uusilla raflaavilla kasvutoimialoilla: jätteiden käsittely, tavaroiden ja materiaalin kierrätys sekä sähköajoneuvot. Innovaatioille ja uusille liiketoimintamalleille on tilausta, kun resurssien huvetessa havaitaan, että kaatopaikkojen ja jätevirtojen louhiminen onkin helpompaa ja halvempaa kuin malmioiden prospektointi, että joka kodissa ei välttämättä tarvita omaa ruuvinväännintä kaapissa makaamassa ja että pörinäautomme ovat loppujen lopuksi vain hienostuneita öljymineraalien polttolaitoksia.

Aiheesta lisää:

Earth Overshoot Day
Natural Capitalism: Creating the Next Industrial Revolution
FiBAN – Suomen Yksityissijoittajat ry

Ari Hyppönen on FiBAN – Suomen yksityissijoittajat ry:n hallituksen jäsen ja bisnesenkeli, jonka kohteisiin kuuluvat ZenRobotics, swap.com, Oceanvolt ja joukko muita startup-yrityksiä.

Mistä on kyse?