archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Suomi ja muut Pohjoismaat sähköisen terveydenhuollon edelläkävijöitä EU:ssa

Julkaistu

 

Tuoreen EC-OECD:n julkaiseman sairaalatutkimuksen mukaan Suomi  on  yksi  EU:n edelläkävijämaista  terveydenhuollon sähköisten ratkaisujen käytössä. Tämä oli nähtävissä  myös World of Health IT 2013 -konferenssissa Dublinissa, jossa  Suomi ja muut pohjoismaat olivat hyvin edustettuina. Suomalainen yritys Vivago palkittiin innovaatiokilpailussa. Sitran järjestämä miniseminaari keräsi runsaasti kuulijoita tapahtuman yhteydessä.

Vuosittainen World of Health IT -kongressi (WoHIT) järjestettiin tänä vuonna Dublinissa, Irlannissa 13.-15.5. WoHIT käsittelee terveydenhoitosektorin informaatioteknologian tilannetta ja sen mahdollistamia uusia innovaatioita terveydenhoidon ja hyvinvoinnin parantamiseen. Kongressi on tarkoitettu eurooppalaisille terveydenhoidon alueella toimivilla yrityksille sekä alueellisille ja valtiohallinnon päättäjille. 

Pohjoismaiset yritykset olivat aktiivisesti esillä näyttelyalueella ja erottuivat innovatiivisilla ratkaisuillaan. Esimerkiksi Ruotsissa Hälsönkonton vetämä hanke kansallisen terveystiliratkaisun (PHR, personal health record) luomisesta ja käyttöönotosta kaikille maan kansalaisille herätti paljon kiinnostusta. Suomalaisista ratkaisuista paljon huomioita sai kansalaisille suunnattu  sähköinen terveystietopankki Taltioni. Myös omahoitoratkaisuja oli esillä aikaisempaa selvästi enemmän.

WoHITin yhteydessä järjestettävässä eHealth-innovaatiokilpailussa Vivago Oy valittiin Euroopan toiseksi parhaaksi eHealth-ratkaisuiksi. Vivago on kehittänyt uudenlaisen tavan ratkaista kotihoidon haasteita, parantaa kustannustehokkuutta ja mahdollistaa turvatun, itsenäisen asumisen kotona mahdollisimman pitkään.  Kilpailuun osallistui yli 200 yritystä Euroopasta, joista finaaliin valittiin 15. Kaksi suomalaista yritystä, Vivago Oy ja Mediconsult Oy, oli valittu mukaan tähän finaalistien joukkoon. Kilpailussa etsittiin innovatiivisia eHealth-yrityksiä, jotka tarjoavat ratkaisuja terveydenhoidon tarpeisiin tai tukevat väestön aktiivista ja tervettä ikääntymistä.

Sitra järjesti konferenssin yhteydessä miniseminaarin, joka veti salin täyteen kuulijoita erityisesti pohjoismaista. Tilaisuudessa käsiteltiin muun muassa SOTE-palveluväyläratkaisua sekä omahoitoratkaisujen kehitystä. Tilaisuuden  esityksiin voi tutustua tästä:

Mahdollisuuksia eHealth-alueella – Sitran näkökulma ja hankkeet, johtaja Antti Kivelä, Sitra
SOTE-palveluväylä ja APOTTI-hanke, hankepäällikkö Heikki Onnela ja tekninen johtaja Jari Renko, APOTTI-hanke
Omahoitoratkaisujen kehitys, vanhempi neuvonantaja Madis Tiik, Sitra
Taltioni-ekosysteemin tilannekatsaus, toimitusjohtaja Tuomas Teuri, Taltioni


Mistä on kyse?