archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Symbiooseista spurttia biotalouteen

Kirjoittaja

Julkaistu

Ekologiystäväni haastoi keskusteluun materiaalikierrosta ja biotaloudesta ja epäili mahtaako insinöörit edes ymmärtää käyttämiensä termien sisältöä. Materiaalikierrosta löytyi yhteisymmärrys helposti. Kukin hyödyntää vuorollaan tarvitsemansa osan vaikka biomassasta ja loput siirretään toisen hyödynnettäväksi. Jokainen rakentaa saamaansa jakeeseen lisäarvoa omalla osaamisellaan ja saa siihen nojaten aikaan liiketoimintaa. Ja lopulta, se vihonviimeinen lopputähde hyödyntää alkuperäisen biomassan tuotantoa. Tällainen suljetun kierron konsepti on kehitteillä esimerkiksi Sybimarilla Uudessakaupungissa.

Käsitteistä tuorein, teollinen symbioosi, sen sijaan vaati enemmän pureskelua. Symbioosissahan molemmat osapuolet hyötyvät yhteistyöstä ja sen myötä kasvattavat paitsi omaa arvonlisäänsä, myös sitä naapurin arvonlisää tai naapurin liiketoimintaa. Ilmiölle, jossa vain toinen hyötyy, on ihan toinen nimi. Minimissään symbioosissa on kaksi osapuolta, mutta porukkaan mahtuu useampikin. Ja jokainen hyötyy yhteistyöstä.

Mikä on sitten teollisten symbioosien rooli biotaloudessa? Biotalouden ytimenä on uusiutuvan raaka-aineen hyödyntäminen kestävillä prosesseilla. Olennaista on kokonaisvaltainen materiaalikierto: yhden jäte on toisen raaka-aine. Jotta kierto kannattaa, jokaisen on hyödyttävä. Teolliset symbioosit ovat ilman muuta biotaloutta parhaimmillaan.

Yhteisöllisyydestä puhutaan paljon sosiaalisen median suosion myötä. Tämä sama yhteisen kehittämisen ja tekemisen into on saatava myös teollisuutemme voimavaraksi. Erityisesti Tekesin äsken käynnistämässä biotalousspurtin ideahaussa haluamme saada esiin ja tarvittaessa laajemman porukan edelleen työstettäväksi tällaisia nykyistä menoa haastavia arvoverkostoa ja toimintatapoja uudistavia ideoita ja projekteja.

Näytetään ekologeille, että liiketoimintaankin voi rakentaa symbiooseja. Itsestään ne eivät synny. Tekes ja Sitra haluavat molemmat nähdä rohkeita kokeiluja teollisten ja liiketoiminnan symbioosien toteuttamiseksi. Kehity kestävästi – me rahoitamme riskiä!