archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Vauhtia rakentamisen ja hajautetun energian integraatioon

Kirjoittaja

Julkaistu

Millennium-palkinnon saaja Michael Grätzel on esitellyt tulevaisuudessa hyvin edullisia aurinkokennoratkaisuja, jotka integroituvat täydellisesti rakennusosiin, kuten julkisivuihin. Energiatehokkuusdirektiivi edellyttää, että vuoden 2020 jälkeen osa rakennuksissa käytettävästä energiasta tuotetaan paikallisesti rakennuksissa. Tällä hetkellä talonrakentajat panostavat rakennusten ja rakennusosien energiatehokkuuteen ja vähitellen myös niiden vähähiilisyyteen. Toisaalla hajautettuun tuotantoon suuntautunut energiateknologiateollisuus kehittää teknisiä ratkaisuja ja pinnistelee heikosti kehittyneiden kotimarkkinoiden puuttuessa kansainvälisille markkinoille.

Eikö aurinkoenergian, pientuulivoiman, led-valotekniikkayritysten, älykkäitä verkkoja kehittävien ja monien muiden lähienergian kehittäjien pitäisi tiivistää yhteistyötä nimenomaan rakennusteollisuuden kanssa? Sama toisinpäin: eikö rakennusteollisuuden pitäisi rakentaa strategisia kumppanuuksia energiateknologiateollisuuden kanssa? Tulevaisuuden ratkaisut ovat Grätzelin vision mukaan rakennusosiin integroituja kokonaisuuksia. Energia on seinissä, katoissa ja ikkunoissa valmiina erottamattomana osana. Samoin älykkäät ohjausjärjestelmät ja talotekniikka tulevat itsestään selvänä talon osana.

Korjausrakentamisessa tehdään suuria ratkaisuja lähivuosina, kun 1960–70 -lukujen kerrostaloja parannetaan. Jotta korjausrakentamiseen saadaan volyymia, tarvitaan modulaarista teollista tuotantoa ja esivalmistettuja rakennusosakokonaisuuksia. Vaikka taloudellisesta kestävyydestä eli kohtuullisista takaisinmaksuajoista tulee suuri haaste, tulisiko silti tutkia integroituja hajautettuja ratkaisuja myös korjausrakentamiseen?

Rakennusteollisuuden pitäisi lähteä metsästämään edelläkävijyyttä kansainvälisillä markkinoilla älykkäillä rakennuksiin integroiduilla energiaratkaisuilla. Suomalainen energiateknologia antaa tähän hyvät mahdollisuudet.