archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Ville Peltola: Poliittinen haktivismi

Julkaistu

Olen Ville Peltola ja työskentelen Innovaatiojohtajana IBM:llä. Kiikaroin työkseni horisonttiin etsien uusia nousevia trendejä, teknologioita ja näiden sovelluksia niin liiketoimintaan kuin yhteiskuntaan. Muutamien viime vuosien aikana kiikareissani on näkynyt mielenkiintoisia uusia ilmiöitä demokratian, politiikan, kaupunkien ja kansalaisvaikuttamisen alueilla, joista yksi esimerkki on aktivismin uusi muoto ’haktivismi’.

 Yksi edustuksellisen demokratian haaste on lisätä kansalaisten osallisuuden tunnetta päätöksentekoon. Tästä aiheesta on täällä kirjoitettu jo monia hyviä mielipiteitä, kuten esimerkiksi Ilkka Lovion Oikeudenmukaisuus, onnellisuus ja osallisuus. Otsikossani esittelemä termi ’haktivismi’ on tällaisen osallisuuden yksi uusi ilmentymä.

 Haktivismi on aktivismin ja hakkeroinnin fuusio.

 Aktivismi on meille kaikille tuttu asia. Hakkerointi taas yhdistetään usein tietoturvaan, mutta laajemmin käsitettynä hakkeri on synonyymi innovaattorille. New Hacker’s Dictionary määrittelee hakkerin seuraavasti: ”a person who enjoys exploring the details of programmable systems and how to stretch their capabilities by creatively overcoming or circumventing limitations”. Poliittisessa kontekstissa haktivismi voidaan määritellä esimerkiksi seuraavasti:

 Hacktivism: a policy of hacking, phreaking or creating technology to achieve a political or social goal

 Poliittiseen ja yhteiskunnalliseen haktivismiin liittyy olennaisesti avoin julkinen data. Antti Poikola on kirjoittanut tästä aiheesta täällä jo erinomaisen kirjoituksen Kaupungit – Uusi demokratia – Avoin data. Vuosittaisessa Apps4Finland kilpailussa syntyneet sovellukset kuten esimerkiksi Kansanmuisti ja Verokuitti ovat kotimaisia esimerkkejä poliittisesta / yhteiskunnallisesta haktivismista. Juuri nyt käynnissä oleva Occupy Wall Street liike on ehkä näkyvin esimerkki poliittisesta haktivismista. Oheinen Mashablen artikkeli kertoo sovelluksista mitä haktivistit kehittivät Occupy Wall Street Hackathon tapahtumassa: Occupy Wall Street Hackathons Produce Digital Tools and New Activists

 Poliittinen haktivismi on yksi uuden demokratian mielenkiintoinen ilmiö monien muiden joukossa, joita aion pohtia tässä Elinvoima projektissa. Olen toista vuotta tuomarina Apps4Finland kilpailussa ja tämän vuoden kilpailutöiden määrän ja laadun pohjalta voin vakuuttaa, että poliittinen ja yhteiskunnallinen haktivismi kasvaa Suomessa hyvää vauhtia!

 Lähde: What is Hactivism? 2.0 – http://www.thehacktivist.com/whatishacktivism.pdf